Ttadzik Napisano 17 kwietnia 2018 Udostępnij #1 Napisano 17 kwietnia 2018 Witam, Temat może bardzo prosty ale niestety nigdzie nie mogę doszukać się jednoznaczniej odpowiedzi. Wykonałem sufit podwieszany na ruszcie pojedynczym. Sufit był obniżony o dosłownie kilka cm i przymocowany do drewnianych legarów wyższej kondygnacji. Chcę teraz przygotować dwa gzymsy (kolejne miejscowe obniżenie sufitu) i nie mogę znaleźć odpowiedzi w jaki sposób montować profile do istniejącego już podwieszonego sufitu. Wiem, że najlepiej trafić na profile ale co jeżeli gzyms wypadnie w miejscu gdzie jest tylko płyta regipsu ? Trzeba zastosować kołek ? Ale jaki najlepiej i najskuteczniej do tego się stosuje ? Pozdrawiam i dzięki Tadeusz Link do komentarza
Gość Napisano 17 kwietnia 2018 Udostępnij #2 Napisano 17 kwietnia 2018 Jak duże mają być te " gzymsy" ? Czy będą czymś dodatkowo obciążone? Link do komentarza
Ttadzik Napisano 17 kwietnia 2018 Autor Udostępnij #3 Napisano 17 kwietnia 2018 Szerokie na około 4metry, głębokie na około 1metr i wysokie na około 10cm. Obciążone tyłko halogenami. Link do komentarza
Gość Napisano 17 kwietnia 2018 Udostępnij #4 Napisano 17 kwietnia 2018 Wytnij i wyrzuć te części sufitu, w miejscach, w których mają być te gzymsy i uzyskasz dostęp do legarów, na których umocowałeś ten podwieszany sufit. Wtedy zrób nową konstrukcję na gzymsy i obłóż płytą g/k... Nie rób halogenów, tylko ledy. Link do komentarza
Ttadzik Napisano 18 kwietnia 2018 Autor Udostępnij #5 Napisano 18 kwietnia 2018 OK już o tym myślałem, ale niestety legary nie wypadają dokładnie w takich miejscach jakbym chciał rozmieścić gzymsy. Więc pozostaje tylko mocowanie do istniejącego już sufitu. Tylko jak do niego montować profile. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 18 kwietnia 2018 Udostępnij #6 Napisano 18 kwietnia 2018 - Wytnij płytę sufitu na około 90cm (gzyms/półka - 100cm) - sprawdź jakoś mocowania stelaża sufitu GK do stropu (ważne) - ułóż równolegle do ściany w odległości przewidywanego mocowania profilu UD27 lub UW100 na płycie GK paski sklejki, płyty OSB, profili - umocuj profil UD27 lub UW100 pod przyszły gzyms przez płytę GK do tych pasków nośnych i do profili sufitu. - zamocuj do stropu dodatkowe wieszaki dla stelaża nośnego gzymsu/półki Reszta pracy to już normalna zabudowa GK Link do komentarza
piotrgk Napisano 22 listopada 2019 Udostępnij #7 Napisano 22 listopada 2019 (edytowany) Witam, podbijam temat. Mam gotowy sufit podwieszany , już opłytowany. Chciałbym teraz zrobić gzymsy oświetleniowe na halogeny i led. Będzie to jeden gzyms wzdłuż jednej ściany i drugi gzyms wzdłuż drugiej ściany. Jeden z gzymsów może mieć punkt oparcia na ścianie, drugi natomiast już całkowicie podwieszony pod sufit. Wymiary gzymsów to długość ok. 4,3m i szerokość ok 30cm. Obniżenie od obecnego sufitu max 15 cm. Niestety z niewiedzy i pośpiechu stelaż nie przygotowany pod te gzymsy (brak dodatkowych wzmocnień w konstrukcji w miejsciach gdzie mają powstać gzymsy). Konstrukcja sufitu krzyżowa. Wymiary sufitu 4mx4,3m. Za wszelkie porady dziękuję Edytowano 22 listopada 2019 przez piotrgk (zobacz historię edycji) Link do komentarza
jurko Napisano 9 lipca 2021 Udostępnij #8 Napisano 9 lipca 2021 Dzięki za wasze podpowiedzi. Jeszcze chwile temu zastanawiałem się - gzyms, co to jest. Planuje zrobić gzymsy oświetleniowe, ale podobnie jak przedmówca nie przygotowałem odpowiedniego stelażu. Może ktoś z was podpowie, co zrobić. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się