wodnicki Napisano 16 kwietnia 2018 Udostępnij #1 Napisano 16 kwietnia 2018 dzień dobry, jaki wybrać styropian szary, biały czy w kropki? Jaka powinna być optymalna grubość ocieplenia ścian? Link do komentarza
Termo Organika Napisano 17 kwietnia 2018 Udostępnij #2 Napisano 17 kwietnia 2018 Najlepiej taki by był zgodny z projektem. Styropian grafitowy ma lepsze właściwości izolacyjne i będzie przy takiej samej grubości skuteczniej chronił budynek przed stratą ciepła, dając w zamian większe oszczędności. Styropian w kropki to prawnie chroniony znak towarowy firmy Termo Organika posiadający charakterystyczny wygląd , stąd też nazwa płyt styropianowych Termo Organika "Dalmatyńczyk". Optymalna grubość dla ocieplania ścian zewnętrznych nowych budynków energooszczędnych wynosi dzisiaj 20 cm grafitowego styropianu o współczynniku lambda =0,031 W/mK, np. TERMONIUM PLUS fasada. Dla podłóg na gruncie będzie to grubość 15 cm. , a dla ścian fundamentowych będzie to grubość zbliżona do płyt przeznaczonych na fasadę. W przypadku ocieplania ścian fundamentowych należy pamiętać , że do izolacji poniżej poziomu gruntu należy zastosować płyty specjalnie do tego przeznaczone i oznaczone np. SILVER fundament, GOLD fundament lub TERMONIUM fundament. Link do komentarza
TorTomi Napisano 10 lipca 2018 Udostępnij #3 Napisano 10 lipca 2018 Według producenta 10 cm styropian grafitowy termoorganika to odpowiednik 14 cms styropianu zwykłego. Ja kupowałem 15 cm styropianu Termo Organika i jestem zadowolony. No i chyba nie trzeba trzymać się projektu co do grubości styropianu :). Link do komentarza
zenek Napisano 10 lipca 2018 Udostępnij #4 Napisano 10 lipca 2018 9 godzin temu, TorTomi napisał: No i chyba nie trzeba trzymać się projektu co do grubości styropianu :). Trzeba - chyba, że dasz więcej ... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się