Skocz do zawartości

Promocja filtra dzbankowego Aquaphor ONYX tylko w Biedronce!


Recommended Posts

Gość Józef
Napisano
Szał zmiękczania wody z wodociągu trwa. Bez wapnia usuniętego przez wkład jesteśmy chorzy, bo i bez usuwania brakuje go w naszej diecie. Czy te dzbanki mają atest higieniczny Państwowego Zakładu Higieny? Do pozbycia się kamienia z wody wodociągowej wystarczą magnetyzery. Wtedy minerały nie są usuwane. Życzę dużo zdrowia z wodą pełną wszystkich minerałów.
Napisano
33 minuty temu, Gość Józef napisał:

Szał zmiękczania wody z wodociągu trwa. 

E tam, trza wariata.

W życiu nie stosowałem zmiękczaczy, Calgonu, a grzałka w pralce po 5 latach jest błyszcząca. Większość reklam to wciskanie ciemnoty baranom.

Napisano

Ten filtr służy do filtrowania wody dla celów spożywczych.

Czy potrzebny każdemu?

Łatwo sprawdzić.

Herbata często bywa (po wystygnięciu) z "kożuchem".

Jeśli zrobimy herbatę z wody przefiltrowanej takim ustrojstwem i bez obrzydzenia możemy wypić ją po wystygnięciu (bo brak "kozucha") - warto.

 

Napisano (edytowany)
7 minut temu, bajbaga napisał:

Ten filtr służy do filtrowania wody dla celów spożywczych.

Czy potrzebny każdemu?

Łatwo sprawdzić.

Herbata często bywa (po wystygnięciu) z "kożuchem".

Jeśli zrobimy herbatę z wody przefiltrowanej takim ustrojstwem i bez obrzydzenia możemy wypić ją po wystygnięciu (bo brak "kozucha") - warto.

 

Kożuch pamiętam z akademika, był rzeczywiście na herbacie, ale to były czasy Gierka. Ale nawet wtedy u nas była woda z ujęć głębinowych, zanieczyszczenia mogły pochodzić jedynie z końcowego odcinka rur, jeśli sobie ktoś byle co zafundował. Teraz nawet to odpada.

Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)
Napisano
13 minut temu, retrofood napisał:

takie niedomówienie.

Niedomówieniami to producent robi sobie marketing :icon_lol:

Niedomówienie jest takie, że w przypadku takiego filtrowania wody, otrzymujemy idealny "wsad" na wszelkiego rodzaju napary w tym herbatę i kawę, Koneserzy tych napoi dobrze to wiedzą. Dobrzy kucharze też, stosują taką przefiltrowaną wodę, w niektórych potrawach  (np. rosół).

 

Natomiast surowa woda, do picia, jest lepsza (dla organizmu) w postaci takiej jak wypływa z kranu.

 

Gość Olinek
Napisano
Co wy za głupoty piszecie. Zwłaszcza Józef - nie umrzyj przypadkiem bez tego wapnia z wody. ;-) Człowieku, więcej masz wapnia w szklance mleka, niż w basenie wody, czy to z kranu czy z butelki. Woda nie jest źródłem minerałów i tyle. Jeżeli chodzi o dzbanki, to parametry wody nie zmieniają się mocno. Najlepiej jest zainwestować w filtr kuchenny, ale na to nie każdy może sobie pozwolić. Tak czy siak - woda z kranu nie jest niezdrowa, jak nas nie stać na RO to pijcie z kranu a nie wydawajcie 600zł rocznie na wkłady brity czy innych...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Transformuj swoje codzienne otoczenie dzięki usługom sprzątającym KrakBłysk w Krakowie. Specjalizujemy się w wszechstronnych rozwiązaniach, które dopasowujemy do stylu życia naszych klientów. Zajmujemy się sprzątaniem mieszkań i domów, oferując elastyczne terminy, dostosowane do Twojego grafiku. Używamy wyłącznie sprawdzonych produktów i technik, które pozwalają nam sprostać najwyższym wymaganiom w dziedzinie czystości. Nasi specjaliści z pasją podejmują każde wyzwanie, a wyniki ich pracy gwarantują pełną satysfakcję. Zdecyduj się na KrakBłysk i odkryj, jak idealnie czysty może być Twój dom.   Krakblysk.pl
    • Cześć,   w przyszłym roku będziemy wykańczać mieszkanie. Będzie zamiana miejsca aneksu kuchennego. Najbardziej martwię się wentylacją, z kanalizacją będzie prościej.  Na załączonym rzucie mieszkania niebieskimi strzałkami zaznaczone są obecne miejsca wywiewu, przeznaczone pod okap jest w starej kuchni. O to okap, S to potencjalne lokalizacje drugiego silnika. Zielonym rura z okapu, może nawet ciągnąca się z nad lodówki. Żółtym wentylacja nie wspomagana przeciągnięta ze starej kuchni na korytarz.  Co wiem to musi być praca albo koszt, szczególnie wycinanie górnych w szafkach kuchennych. Silnik tylko z okapu sam sobie nie poradzi więc od razu plan na drugi silnik. Sterowanie będzie trudne, ale zamierzam zrobić to za pomocą Home assistant razem z czujnikami temp/wilgoci i przejściówkami do gniazdek. Jeżeli dałoby się za pomocą okapu reagującego na parę i współpracującego z silnikiem odległym jednocześnie to też ok, ale na razie nie znalazłem takiego. Oprócz tego drugi silnik uruchamiałbym sam bez okapu np przy wilgotności powyżej 60% lub trzymał włączony jakiś czas po zakończeniu gotowania, daleko i/lub zabudowany to mniej hałasuje. Czy robić taką instalację? Czy wentylacja przejdzie przeglądy, czy ten żółty może się liczyć się jako grawitacyjna w kuchni? Mam ochotę gdzieś przed drugim silnikiem zastosować jakiś filtr, czy się opłaca? Linki do podobnych realizacji?      
    • 15 lat pykło niedawno! 
    • Mury gotowe więc zabieramy się za szalowanie stropu. Pierwszy etap to wyznaczenie jego poziomu do lasera. Później budowa solidnej konstrukcji na drewnianych stemplach oraz deskowanie. Etap dość mozolny i długi. Zobaczcie jak nam poszło!  
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...