Skocz do zawartości

Rozwiązanie wejścia do domu

Recommended Posts

Napisano
Pomóżcie wybrać najlepszą opcję rozwiązania wejścia do domu. Zależy nam na osłonięciu wejścia bo czasem mocno wieje w naszej okolicy i tak kombinujemy tylko nie wiemy, które rozwiązanie będzie najlepsze - mamy swój typ tylko nie wiemy czy będzie to praktyczne. Jakby ktoś miał u siebie takie rozwiązanie jak jedno z poniższych to proszę o informację o plusach i minusach.

1. Rozwiązanie z projektu - standardowe

DSC01446.jpg

2. Pierwsze rozwiązanie naszego pomysłu

DSC01446.jpg

3. Drugie rozwiązanie

DSC01446.jpg

4. Trzecie rozwiązanie

DSC01446.jpg

Napisano
W trzecim rozwiązaniu (rys 4) między słupkiem, a ścianą przewidujesz jakieś szkło, czy jakąś płytę poliwęglanową? Czy zostawisz "dziurę"? Jaka to będzie osłona?
Z umiejscowienia ewentualnej ścianki osłonowej wynika, że najczęściej wieją wiatry właśnie z tego kierunku?
Najbardziej mi się podoba rozwiązanie z drugiego rysunku, ale i tak Ty wybierzesz wariant rozwiązania tego problemu icon_biggrin.gif
Jak wolisz rozwiązania symetryczne, to lepsze będzie rozwiązanie z rysunku trzeciego...
Napisano
Osobiście wybrałbym rozwiązanie nr 3, albo zmodyfikował rozwiązanie 1 na takie jak 3.
Argumenty: w rozwiązaniu nr 1 zabieramy sobie mnóstwo światła w pomieszczeniu za oknem oraz na tak długiej odległości od drzwi wejściowych będzie już mało zdawało swój egzamin.
Rozwiązanie nr 2 powoduje zasłonięcie "podejścia" do domu i dodatkowo również zabiera światło w pomieszczeniu. Mam na myśli to, że wyglądając z pomieszczenia patrząc w lewo zobaczymy ścianę - jak to w blokach bywa.....
Rozwiązanie nr 3 wydaje mi się najbardziej pozytywne i można by je zdublować z drugiej strony schodów.

P.S. Z tym światłem to nie wiem jak strony świata wypadają czy np wejście nie jest od strony północnej bo jeśli tak to już jest to mniej istotne.
Napisano
No to po kolei.
Wejście będzie od strony wschodniej. Wersja 3 to miało być albo szkło albo poliwęglan.
Ale po przemyśleniach chyba będzie takie coś

DSC01446.jpg

Czyli luksfery. Jak widać będzie to z drugiej strony bo mam dziwną sytuację. W lecie wiatr wieje z południa a więc osłona od strony jak na wizualizacji w pierwszym poście ale postawiłem kiedyś na działce kawałek kijka z naciętymi kawałkami worka foliowego i w okresie takim jak teraz wiatr jest z północy a zależy mi mi właśnie na osłonięciu w okresie jak teraz.

To co pokazałem powyżej jest to jedno z rozwiązań.
Ale najbardziej zależało by mi na zlikwidowaniu balkonu tylko nie wiem czym go zastąpić aby spełniało taką samą rolę osłonową a przy tym jakoś wyglądało ?
Napisano
Przy luksferach będziesz miał jak przy pełnej zabudowie - brak światła w pomieszczeniu w tym przypadku po prawej. Skoro wejście od wschodu to tak od 12 masz ciemnicę. Przemyśl sprawę z takim szkłem hartowanym jakie używają choćby na wiatach przystankowych albo jakie widziałem w dzienniku budowy kopuły - on tego szkła używał na balustrady link . Nie powinno to być drogie. Wtedy murujesz tylko tę kolumnę dajesz jakieś ładne mocowania i tyle. Jeśli kolumnę zrobisz z klinkieru to nawet po obu stronach nie powinno to szpetnie wyglądać a wtedy masz osłonę od wiatrów północnych i południowych.

Dlaczego tak Cię przestrzegam przed pełną (luksferową) zabudową? Ano bo raz, że światło o którym pisałem a dwa, że nie wiem także jakie podejście do działki/domu masz. Kolega ma dom w którym nijak nie może wyjrzeć na tę stronę działki która jest jego "podejściem". Chyba, że przez drzwi wejściowe. Mnie osobiście takie rozwiązanie by drażniło.
Napisano
No, i z obu stron luksfery, balkon będzie daszkiem i już! Drzwi ze świetlikiem...
Napisano
Z prawej strony będzie kotłownia więc światło w tym pomieszczeniu nie jest jakimś wielkim walorem i czymś o co chciałbym się bić.
Co do posadzenia, to może kiedyś coś takiego będzie ale nie od tej strony co chcę zasłonić wejście. Wiem, że coś w stylu ganku byłoby najlepsze ale średnio mi takie coś się podoba.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Oto instrukcja krok po kroku, jak skutecznie odszarzyć i odnowić taras drewniany za pomocą Osmo -Gel 6609:     Krok 1: Przygotowanie tarasu Usuń meble ogrodowe i inne przedmioty z tarasu. Zamiataj taras, aby usunąć luźny brud, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie zwilż powierzchnię wodą – to pomoże żelowi równomiernie wniknąć w drewno. Zabezpiecz metalowe elementy i rośliny – przykryj je np. folią, aby uniknąć uszkodzeń przez preparat. Krok 2: Aplikacja Osmo żel do odszarzania ;6609 Dokładnie wymieszaj preparat przed użyciem. Nałóż żel obficie pędzlem lub szczotką wzdłuż słojów drewna. Żel ma konsystencję zapobiegającą ściekaniu, więc nadaje się również na powierzchnie pionowe. Pozostaw żel na około 20 minut, nie dopuszczając do jego wyschnięcia. W razie potrzeby możesz lekko zwilżyć powierzchnię wodą w trakcie działania. Krok 3: Czyszczenie powierzchni Po upływie 20 minut, wyszoruj powierzchnię szczotką tarasową (np. Osmo szczotka do tarasów) zgodnie z kierunkiem słojów drewna. Dokładnie spłucz wodą, najlepiej z użyciem węża ogrodowego lub myjki niskociśnieniowej. Pozostaw drewno do całkowitego wyschnięcia – minimum 24–48 godzin. Krok 4: Ochrona drewna po odszarzeniu Po wyschnięciu drewna, zabezpiecz taras odpowiednim olejem do drewna Osmo, np.: Osmo Tarasowy Olej Ochronny (dla naturalnego wyglądu) Osmo Olej do tarasów z pigmentem (jeśli chcesz odświeżyć kolor) Aplikuj olej cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem do oleju, zgodnie z instrukcją producenta. Wskazówki dodatkowe: Pracuj w pochmurny, ale suchy dzień – nie stosuj środka w pełnym słońcu ani przed deszczem. Nie rozcieńczaj żelu – produkt jest gotowy do użycia. Wydajność: ok. 10 m² z 1 litra przy jednej aplikacji (w zależności od stopnia poszarzenia). Chcesz, żebym przygotował z tego wersję do druku lub do umieszczenia na stronie/sklepie?
    • Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
    • Zrobiłem dziś doświadczenie ekologiczne. Zabrałem z Katalpy dwie żywotne larwy biedronki i przeniosłem na słoneczniki zaatakowane mszycami. W momencie zaczęły mszyce pożerać. Dwie minuty. Mrówki które o mszyce dbają, w momencie je zaatakowały. Tak agresywnie, że larwy biedronki okaleczone odpadły z rośliny jedna po drugiej. Wniosek? Tępić mrówki! Tępić! Nie ma z nich w ogrodzie pożytku.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...