Qubacen Napisano 6 września 2016 Udostępnij #1 Napisano 6 września 2016 Temat bez ciśnienia czasowego ale jednak. Geodeci robią mapy pod projekt instalacji wod-kan. Obecnie mam szambo na terenie który chciałem do końca roku uporządkować (nawieźć ziemi, posiać trawę etc). Ale skoro robią mapy to mają rok na projekt a potem już pewnie jakiś rok i będą robić. I tu moje pytanie co można zrobić z takim zbiornikiem. Oczywiście wiem, że mogę zasypać gruzem i zapomnieć. Ale może dacie jakąś mądrzejszą radę. Piwniczka raczej nie wchodzi w rachubę bo z szamba już ponad dwa lata korzystam i co najmniej rok jeszcze będę więc rozumie się samo przez sie.... Stąd moje pytanie bo jeżeli już robią mapy to może wstrzymać się z porządkowaniem terenu? Link do komentarza
autorushd Napisano 6 września 2016 Udostępnij #2 Napisano 6 września 2016 u mnie co prawda geodeci nie chodzą, ale za jakiś cza (mam nadzieje) tez będę miał ten problem Chętnie posłuchał ciekawych pomysłów. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 września 2016 Udostępnij #3 Napisano 6 września 2016 Proponuje zrobić z niego zbiornik na deszczówkę.Zasypywać gruzem trochę by mi było szkoda. Link do komentarza
TINEK Napisano 6 września 2016 Udostępnij #4 Napisano 6 września 2016 witamJa tak zrobiłem jak radzi Mhtylod listopada mam kanalizację, w tym roku, w maju robiłem podwórko, kostka itpprzed ułożeniem kostki zostały ułożone rury od rynien do zbiornika, dla mnie priorytetem nie było chęć korzystania z deszczówki do podlewania, a zebranie wody w jedno miejsce, by woda nie płynęła po podwórku (zacieki na kostce, mchy itp)ponieważ nie mam grawitacyjnego przelewu ze zbiornika (brak takiej możliwości) doprowadziłem do zbiornika napięcie U, w zbiorniku wisi pompa pływakowa, jak poziom wody jest max, to automatycznie się przepompowuje w odległe regiony działki, tam wsiąka, dodatkowo mogę podłączyć na końcu wąż i wylać wodę pod drzewka owocowe (w okresie niedoboru deszczu)działa to od wiosny, wszystkie rury i kable pochowanepozdrawiam 1 Link do komentarza
Jarek02 Napisano 7 września 2016 Udostępnij #5 Napisano 7 września 2016 Nic lepszego niż zbiornik deszczówki się nie wymyśli. Zrobiłbym jednak koniecznie w nim przelew, przynajmniej jako awaryjny. Pompa zawsze może sie zepsuć, a jeszcze bardziej prawdopodobne, że w czasie burzy po prostu wyłączą prąd. Link do komentarza
autorushd Napisano 7 września 2016 Udostępnij #6 Napisano 7 września 2016 U mnie spływ pod deszczówkę odpada, szambo jest za daleko. Są jeszcze jakieś inne zastosowania?W sumie można by rozszczelnić zbiornik i by pracował jako studnia chłonna. Link do komentarza
bobiczek Napisano 7 września 2016 Udostępnij #7 Napisano 7 września 2016 Cytat U mnie spływ pod deszczówkę odpada, szambo jest za daleko. Jak za daleko?Odpływy spod rynien poprowadzić w niewielkim wykopie ze spadkiem? Jak 50 metrów to wciąż dasz radę. Nawet tymi zwykłymi, nie pomarańczowymi. 0,5 spadku im wystarczy na długości przecież Link do komentarza
Qubacen Napisano 8 września 2016 Autor Udostępnij #8 Napisano 8 września 2016 Czytam Wasze podpowiedzi i nie wiem co napisać, bo: Faktycznie ta deszczówka jest O.K. ale ile toto trzeba płukać po standardowo bytowym użytkowaniu? Link do komentarza
el-instalator Napisano 8 września 2016 Udostępnij #9 Napisano 8 września 2016 Jeżeli woda tylko do podlewania roslin, to płukaniem nie musisz sie specjalnie przejmować. Najwyżej roślinki dostaną trochę nawozu Link do komentarza
TINEK Napisano 8 września 2016 Udostępnij #10 Napisano 8 września 2016 Odnośnie czyszczenia szamba, wróć, teraz już zbiornika na deszczówkę.Jak w listopadzie podłączyłem kanalizę (tu muszę się pochwalić - pierwszy we wsi ) to "miodu" było tak z pół zbiornika, kupiłem bakterie do oczyszczalni i pożywkę (nie pamiętam nazwy) i tak to było do wiosny, w kwietniu przyjechał wóz asenizacyjny (potocznie zwany szambiarką) i zassał "miód" tak z połowę, potem zwrócił zawartość z powrotem (by zamieszać) i potem znów zassał, już do dna, i już i teraz nawet nic nie czuć jak się dekiel otworzy i zajrzy (nosem) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się