Skocz do zawartości

Pleśnieje drewno rzekomo szuszone komorowo

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich i pozdrawiam, jestem tu nowy, to mój pierwszy post.

Mam pewien kłopot i nadzieję że ktoś z szanownych tu zebranych coś podpowie.
W starym drewnianym domu chciałem wzmocnić uginającą się podłogę na poddaszu wstawiając poprzeczne belki pomiędzy belki stropowe, w tym celu kupiłem w tartaku drewno które miało być suszone komorowo. Musiałem zrobić sobie przerwę z remontem i drewno leżało na nieużytkowym poddaszu około miesiąca, najpierw były upały teraz sie prawie zima zrobiła, nie było poprzekładane, kiedy wziąłem się do roboty zauważyłem ze w zasadzie całe pokrywa szara pleśń.
Stąd pytanie, czy w tartaku mnie okantowali? Suszonie podobno miało zlikwidować owady i grzyby. Kiedy odbierałem czuć było w ręku że jest wilgotne, ale mnie zapewniali że na pewno jest wysuszone.

Czy rzeczywiście suszone komorowo drewno może być wilgotne i pleśnieć?
Co z nim teraz zrobić? Impregnować, zwracać?
Napisano
Każde wyroby drzewne, nawet suche, zawsze należy przekładać, dlatego raczej nie masz szans na reklamację. Teraz to wszystko należy oczyścić szczotką, a później szlifierką taśmową, no i zaimpregnować jakimś preparatem antygrzybicznym. Oczywiście, już poprzekładać i pozwolić mu oddychać.
Napisano
Dzięki,
Kilka sztuk mam już wstawione w strop, chyba będę musiał to pruć żeby zobaczyć co tam się dzieje, bo są pod podłogą w trocinach i wełnie.
Napisano (edytowany)
Cytat

Dzięki,
Kilka sztuk mam już wstawione w strop, chyba będę musiał to pruć żeby zobaczyć co tam się dzieje, bo są pod podłogą w trocinach i wełnie.

Drewno wysuszone komorowo można składować na głucho bez obaw, że cokolwiek się z nim stanie, tym bardziej na poddaszu.

Ponadto, to lato, ciepłe i suche nie mogło wpłynąć na zawilgocenie drewna.

Gdybyś wiedział, że jest mokre - wilgotne, to owszem, składowanie na strychu z przekładkami umożliwiającymi przepływ powietrza, spowodowałoby osuszenie powierzchniowe drewna i tylko tyle, chociaż trochę za mało.

W Twoim przypadku, drewno było mokre, a składowane na głucho, w ciepłym środowisku pozwoliło na rozwój grzybów.

W konstrukcję stropu zainstalowałeś wilgotne drewno z porcją grzybni.

Jeżeli wewnątrz konstrukcji będzie ruch powietrza to grzyb "przyschnie" i będzie czekał na wilgoć, dającą mu możliwość rozwoju.
Tu pozostaje sposób użytkowania budynku.

Tak czy inaczej masz problem.
Współczuję i pozdrawiam. Edytowano przez Parkiet Komplex (zobacz historię edycji)
Napisano
Dzięki,
Na razie mam koncepcję żeby rozebrać to co zrobiłem, i zrobić te podpórki z osb albo mfp, potnę na paski skleję i skręcę po 3szt i będą belki.
A do tego tartaku jeszcze się wybiorę, i zobaczę co oni będą kręcić.

Pozdrawiam

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Docinamy na wymiar otwory drzwiowe oraz okienne. Murowany słup na tarasie oraz przed wejściem również doczekał się wymiarów projektowych :) Używamy piły szablastej Dewalt DCS382N  
    • Temat wraca. Niczego w nocy nie znajduję. Tym razem popryskane Mospilanem młode liście gdy ruszyła wegetacja. Niestety. Myślałem że znalazłem winnych, ale Google podpowiada że to larwy biedronki.               A te prócz mszyc,  nie żrą roślin. Kurcze....
    • Skąd taki pomysł? Bo kamień polny może ciekawie wyglądać, ale w zimie jest śliski (po deszczu też jak jest zakurzony). Żebyś słupków nie musiał prostować. Ja bym w kamień nie wchodził.  
    • Kombinujesz jak Kopcia koń pod górkę... Dużo masz tego "dachu" w tej wiacie? Czym jest pokryta?   Jak będziesz kombinował z JAKIMŚ DEMONTOWANIEM LISTEW, to szlag trafi i pokrycie i membranę  i dopiero narobisz...  
    • Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek. Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...