ewamariusz Napisano 4 października 2015 Udostępnij #1 Napisano 4 października 2015 Witam. Posiadam dość stare żelazko na "duszę", jednak jest ono zardzewiałe. Jakim sposobem można usunąć tą rdzę, doprowadzając żelazko do stanu w miarę "pokazowego". Wiem, że jest papier ścierny, ale papierem nie wyczyści się go dokładnie. Może macie jakieś inne sprawdzone sposoby. Pozdrawiam Link do komentarza
Qubacen Napisano 4 października 2015 Udostępnij #2 Napisano 4 października 2015 Jeśli to dla Ciebie na półkę aby ładnie wyglądało to zostaw jak jest. A jeśli na odnowienie to daj do piaskowania. Papierem ściernym bym się nie tykał bo narobisz bałaganu. No chyba, że już bardzo musisz. Ja to przerabiałem na innym antyku i powiem tak papier zrobił mi błysk ale w pewnym sensie nie wygląda to dobrze, a wręcz bardzo fatalnie. Link do komentarza
MrTomo Napisano 4 października 2015 Udostępnij #3 Napisano 4 października 2015 Spróbuj zamoczyć to w nafcie i zostaw na dzień - dwaMożna by też spróbować WD-40, odczyścić i tak kilka razy. Link do komentarza
Qubacen Napisano 4 października 2015 Udostępnij #4 Napisano 4 października 2015 Cytat Spróbuj zamoczyć to w nafcie i zostaw na dzień - dwaMożna by też spróbować WD-40, odczyścić i tak kilka razy. Dobry pomysł ale nie kilka a kilkaset razy........ Link do komentarza
MrTomo Napisano 4 października 2015 Udostępnij #5 Napisano 4 października 2015 Masz jakieś zdjęcie tej "kupy rdzy"? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 października 2015 Udostępnij #6 Napisano 4 października 2015 Najprostszy i najszybszy i najmniej wymagający wysiłku jest sposób ze szczotka druciana na wiertarkę. Mocujesz wiertarkę w imadle, w imak wkręcasz szczotkę druciana okrągłą (w razie potrzeby można użyć rożnych kształtów aby dojść w różne zakamarki żelazka) włączyć wiertarkę i czyścić. O takie coś mi chodziA jak już się oczyści dobrze ze rdzy to można poprawić szczotkami miedziowanymi, zostawiają lepszą, ładniejszą powierzchnię. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 8 października 2015 Autor Udostępnij #7 Napisano 8 października 2015 Witam. Dzięki za cenne rady. Co do papieru ściernego to raczej wyjdzie słabo, gdyż papier wszystko porysuje, co do tych szczotek o których piszesz Mhtyl, to po nich nie zostaną ślady czyszczenia. Natomiast jeśli idzie o moczenie w nafcie to nie wiem ile trzeba by było trzymać to żelazko zanurzone aby rdza odeszła, a ponadto całego nie zanurzę gdyż musiałby zanurzyć razem z drewnianą rączką. Poniżej zdjęcie "tego czegoś" Pozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 października 2015 Udostępnij #8 Napisano 8 października 2015 Cytat to po nich nie zostaną ślady czyszczenia. To jest pytanie czy stwierdzenie? Link do komentarza
ewamariusz Napisano 8 października 2015 Autor Udostępnij #9 Napisano 8 października 2015 Jak najbardziej pytanie, nie czyściłem takimi szczotkami na wiertarce i nie wiem czego mogę się spodziewać po usunięciu rdzy. Nie chcę aby żelazko miało widoczne ślady ingerencji, tak jak po papierze ściernym, już lepiej aby było nie dokładnie wyczyszczone niż z rysami. Pozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 października 2015 Udostępnij #10 Napisano 8 października 2015 Jeżeli szczotka będzie dobra, nie zużyta to nie ma mowy o żadnych śladach.Dla wypróbowania możesz poćwiczyć na innej rzeczy metalowej. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 8 października 2015 Autor Udostępnij #11 Napisano 8 października 2015 W takim razie poczyszczę szczotkami, oczywiście kupię nowe, a czyszczenie zacznę od środka żelazka. Dzięki pozdrawiam Link do komentarza
retrofood Napisano 8 października 2015 Udostępnij #12 Napisano 8 października 2015 Weź szczotki mosiężne, a najlepiej jednak piaskowanie. Na pewno ktoś w okolicy piaskuje, zrobi to szybko i niedrogo. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 19 października 2015 Autor Udostępnij #13 Napisano 19 października 2015 Witam. Piaskowania w okolicy nie znalazłem /mam mało czasu na szukanie/ wyczyściłem takimi szczotkami jak pokazywaliście. Teraz napiszcie czym je zaimpregnować/zakonserwować, aby wydobyć naturalny metal. Nie chcę żelazka malować farbą. I jeszcze jedno, musiałem trochę popryskać zawiasy WD-40 i jest trochę tłuste. Czy benzyną ekstrakcyjną odtłuszczę WD-40, czy może zastosować jakiś inny preparat, jak tak to jaki. Pozdrawiam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 października 2015 Udostępnij #14 Napisano 19 października 2015 Benzyna ekstrakcyjną (albo rozpuszczalnik acetonowy on wszystko weźmie )spokojnie odtłuścisz. Natomiast co do impregnacji to jedyne co mi przychodzi na myśl to lakier bezbarwny w spraju. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 20 października 2015 Autor Udostępnij #15 Napisano 20 października 2015 Witam. Mhtyl, a taki lakier dobrze pokryje metal, zaznaczam że będzie to dość chropowaty metal i jaki będzie efekt po takim malowaniu lakierem. Nieraz jak oglądam takie żelazka czy młynki po konserwacji to one się tak jakby świecą, wyglądają jakby natarte jakimś olejem Pozdrawiam i dzięki Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2015 Udostępnij #16 Napisano 20 października 2015 Lakier akrylowy albo samochodowy ale w spraju, wtedy ładnie go naniesiesz. I lepiej maluj trzy razy małymi-cienkimi warstwami niż jedną bo wyjdą zacieki. Przed malowanie całość dobrze odtłuść np benzyna ekstrakcyjną. Link do komentarza
marek_39 Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij #17 Napisano 31 sierpnia 2017 Czy można usunąć zabrudzenia z żelazka? Moje żelazko ma funkcję czyszczenia parowego, jednak niewiele to daje. Macie jakieś sprawdzone metody? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij #18 Napisano 31 sierpnia 2017 1 godzinę temu, marek_39 napisał: Czy można usunąć zabrudzenia z żelazka? Moje żelazko ma funkcję czyszczenia parowego, jednak niewiele to daje. Macie jakieś sprawdzone metody? To zależy jaką masz powłokę żelazko i jakie to są zabrudzenia. Najlepiej jeżeli masz faktycznie problem to zrób w miarę ostre zdjęcie i wklej, postaram sie coś pomóc. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się