Skocz do zawartości

Czy istnieje możliwość zachowania budynku do czasu decyzji Gminy?

Recommended Posts

Napisano
Proszę o poradę: czy istnieje jakiś sposób aby uniknąć przeniesienia / rozbiórki domku drewnianego o powierzchni 25m2 posadowionego na bloczkach. Domek został zbudowany na gruntach rolnych klasy V (prywatna działka) na podstawie tymczasowej zgody Starostwa Powiatowego (zgoda na okres 120 dni). Zdecydowałem sie na budowę domku, ponieważ prace na przekwalifikowaniem działki na budowlana są trakcie. Gmina opracowuje plan zagospodarowania przestrzennego (gotowe studium uwarunkowań) ale może to potrwać jeszcze parę miesięcy. Tymczasem minęło juz 120 dni na które miąłem zgodę.
Czy istnieje możliwość zachowania budynku do czasu decyzji Gminy? Czy ze względów czysto ludzkich (inwestycje ta będę spłacał jeszcze 4 lata) oraz braku jakiejkolwiek szkodliwości społecznej Starostwo może nie egzekwować na mnie dewastacji inwestycji? A może organ nadrzędny ma taka władze?
Napisano
Nie ma żadnej podstawy prawnej oby to zmienić - musisz rozebrać - raczej przeniesienie nie wchodzi w grę, bo minęło 120 dni.

Tak nawiasem mówiąc - tam nie powinien stać żaden obiekt budowlany - ziemia rolna nie jest objęta prawem budowlanym, poza jednym przypadkiem - zabudową zagrodową.
Napisano
Cytat

szukam sposobu na maksymalne przedluzenie sprawy, jak juz wspomnialem dzialak w przyszlym roku ma byc budowlana

Teoretycznie wstawienie tego domu na lawetę załatwia problem wink.gif
Napisano
Cytat

domek ma 6x6m, chcialbym tego uniknac

Jak ma 6x6 to skąd 25 m kwadratowych powierzchni tego domku??? ( jak piszesz w pierwszym poście)...

Co jeszcze nam z taką dokładnością przestawisz...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Skąd taki pomysł? Bo kamień polny może ciekawie wyglądać, ale w zimie jest śliski (po deszczu też jak jest zakurzony). Żebyś słupków nie musiał prostować. Ja bym w kamień nie wchodził.  
    • Kombinujesz jak Kopcia koń pod górkę... Dużo masz tego "dachu" w tej wiacie? Czym jest pokryta?   Jak będziesz kombinował z JAKIMŚ DEMONTOWANIEM LISTEW, to szlag trafi i pokrycie i membranę  i dopiero narobisz...  
    • Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek. Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek.
    • Panowie wracam jeszcze do tematu bo nie mogę tak tego zostawić takie szpary się zrobiły .Jak bym jakoś zdemontował listwy podbitkowe(tylko nie wiem czy będzie takie proste bo były pistoletem pneumatycznym na małe gwoździki dawane) i wtedy co wszystkie odkręcić i na nowo jakoś dać ,ewentualnie dodać jakaś deskę pod koniec żeby nie było widać jakaś mniejsza jak zostanie szpara ? https://zapodaj.net/plik-Myeo0HggeR
    • Pisz, pisz… Tylko ja na taki odległy termin nie jestem w stanie na 100 % powiedzieć, że będę. Na pewno 1 i 2 łikend odpada, bo jeden z braci jedzie wtedy na urlop, więc we dwoje zostajemy z opieką nad mamą…
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...