bobiczek Napisano 14 kwietnia 2015 Udostępnij #1 Napisano 14 kwietnia 2015 (edytowany) Witam.Jak w pytaniu - a jeśli tak, to co to za odmiana? Kwitnie na żółto, nie mogę nigdzie znaleźć podobnej odmiany.Jednocześnie mam pytanie.Jak to się tnie? Jesienią przesadziłem go właśnie w to miejsce, aby miał się czego "łapać", bo do tej pory zwijał się wokół siebie.W związku z tym powstał taki ogromny suchy korkociąg - większość z góry się zazieleni, ale to w środku takie zdrewniałe.Czy ja mam go jakoś prześwietlić?A jeśli tak - to w jaki sposób Edytowano 14 kwietnia 2015 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij #2 Napisano 15 kwietnia 2015 To najprawdopodobniej wiciokrzew pomorski. Odmianę będzie można określić dopiero gdy zakwitnie. Link do komentarza
bobiczek Napisano 15 kwietnia 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 kwietnia 2015 Cytat To najprawdopodobniej wiciokrzew pomorski. Odmianę będzie można określić dopiero gdy zakwitnie. Mam zeszłoroczne kiedy była w fazie kwitnienia, na starym miejscuA co z tym cięciem? Chlastać od dołu jak leci? Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij #4 Napisano 15 kwietnia 2015 Wiciokrzewy rzadko się przycina. Raz na kilka lat gdy są zbyt duże można przeprowadzić cięcie odmładzające.Gdybym to robił u siebie to nie zastosowałbym tak radykalnego cięcia, gdyż mogłoby spowodować brak kwitnienia. Nie polecam cięcia od dołu - lepiej zacząć je od góry wycinając najpierw suche. Idąc w dół usuwałbym tylko najstarsze i najgrubsze pędy aby odmłodzić roślinę. To co się da owinąłbym do podpory.Polecam film specjalistów od pnączy https://www.youtube.com/watch?v=xqKe4sfx1wkW filmie omówiono cięcie wiciokrzewów (Lonicera). Szczepan Marczyński pokazuje, które wiciokrzewy przyciąć, a których nie przycinać wczesną wiosną, aby rośliny pięknie kwitły i zdrowo wyglądały.Odmiana ta wygląda jak 'Graham Thomas' ale głowy nie dam! Link do komentarza
TuHania Napisano 24 kwietnia 2015 Udostępnij #5 Napisano 24 kwietnia 2015 Jeśli masz problemy ze zlokalizowaniem rośliny, a masz zdjęcia możesz poszukać w Googlu za pomocą funkcji "Znajdź podobne obrazy". Powinno Ci wyświetlić zdjęcia tej samej rośliny / obiektu, dzięki czemu łatwiej ustalisz, co to dokładnie jest ;) Link do komentarza
bobiczek Napisano 24 kwietnia 2015 Autor Udostępnij #6 Napisano 24 kwietnia 2015 Cytat Jeśli masz problemy ze zlokalizowaniem rośliny, a masz zdjęcia możesz poszukać w Googlu za pomocą funkcji "Znajdź podobne obrazy". Powinno Ci wyświetlić zdjęcia tej samej rośliny / obiektu, dzięki czemu łatwiej ustalisz, co to dokładnie jest ;) Masz rację, tyle tylko że to nie jest fotografia z Googla, tylko moja własna Link do komentarza
Elfir Napisano 10 czerwca 2015 Udostępnij #7 Napisano 10 czerwca 2015 wygląda jak wiciokrzew Tellmana.Zasadniczo wiciokrzewy tak mają, że się ogałacają od spodu, dlatego zaleca sie je czymś podsadzać.Rozplącz co możliwe i podwiąż do podpory. Resztę i to, co się połamie to odetnij. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się