frutek Napisano 22 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 22 października 2014 ]Proszę o wypowiedzi co sądzicie na temat takiego domku,czy warto go wyremontować, czy nadaje się tylko do rozbiórki.Chciałabym zrobić remont tanim kosztem, tylko niezbędne rzeczy,aby domek był jako letniskowy.Nie wiem jaki by był taki koszt,dlatego proszę orientacyjne koszty.Domek ma wymiary 9 m długości a 5,5m szerokości, powierzchnia mieszkalna tylko dół jest mała to około 40m2,na co składa się 1pokój, 1 pomieszczenie traktowane jako kuchnia i 1 jako łazienka.Góra poddasze jest jako nieużytkowa.Budynek jest poniemiecki ,stuletni,brak podpiwniczenia, dach kryty dachówką ceramiczną.Nie ma podłączenia wody, trzeba ciągnąc od ulicy około 30mb do budynku.Instalacja elektryczna do wymiany,brak kanalizacji ,trzeba szambo zrobić,albo oczyszczalnię, gazu też nie ma w tej okolicy.Z wierzchu na budynku widać spękania na murze,koło okien na dole i u góry,nie wiem czy to oznaka ,że się zawali? nie byłam w środku,widziałam tylko z zewnątrz , a środek na zdjęciach.Budynek stał kilka lat opuszczony,nieużywany.Myślę jako laik,żeby go doprowadzić do użytku,trzeba by zbić tynki/ w kącie pokoju czy to grzyb czy pleśń / pomalować ,wymienić okna,zrobić instalację wodną na zewnątrz i wewnątrz,szambo,zamiast pieca,zrobić kominek,wywalić starą kuchnię,najgorsza to łazienka / na zdjęciu wyglada strasznie.Ganek nowy zrobić.Nie wiem po co są na zewnątrz na styku cegieł z kamieniem u dołu co kawałek otwory zatkane puszkami. Czy trzeba będzie załatwiać jakieś pozwolenia,czy nie ma potrzeby? Dołączam zdjęcia i proszę o opinie. [attachment=20390:IMG_0042.JPG] Link do komentarza
Draagon Napisano 22 października 2014 Udostępnij #2 Napisano 22 października 2014 Tak się nie da na oko - trzeba "poczuć" klimat - na oko źle nie wygląda - podłoga do wymiany, tynki skuć i poprawićale radziłbym wziąść jakiegoś kierbuda niech oceni sam Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 października 2014 Udostępnij #3 Napisano 23 października 2014 (edytowany) Cytat dach kryty dachówką ceramiczną. [attachment=20391:14_jesie__436.jpg][attachment=20392:14_jesie__443.jpg][attachment=20390:IMG_0042.JPG] Rozwiń Na pewno nie jest to dachówka ceramiczna, jest to cementowa.Ile za ten domek masz do zapłacenia, bo cena zakupu jest bardzo ważna oceniając czy rozbierać czy remontując i czy w ogóle warto kupić. Edytowano 23 października 2014 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 23 października 2014 Udostępnij #4 Napisano 23 października 2014 Otwory po puszkach to po prostu wentylacja - zabezpieczona przed gryzoniami. Z rozbiórką kuchni bym się zastanowił - trzeba komin sprawdzic - a zdun moze ci ją naprawić Link do komentarza
frutek Napisano 23 października 2014 Autor Udostępnij #5 Napisano 23 października 2014 Cena za budynek w granicach około 30 tysięcy, co sądzicie o tych spękaniach na murze? Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 października 2014 Udostępnij #6 Napisano 23 października 2014 Zapomnij (na razie) o budynku - popatrz na działkę, jej wielkość, usytuowanie, bo najprawdopodobniej ona (działka) cenniejsza jest od budynku.Ps. A jako tylko letnia chałupa, chyba jest warta zachoduBędziesz miał zajęcie przez ochoochoo, a może i dłużej. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 października 2014 Udostępnij #7 Napisano 23 października 2014 Cytat Cena za budynek w granicach około 30 tysięcy, co sądzicie o tych spękaniach na murze? Rozwiń Za budynek wraz z działką oczywiście?Jeżeli działka jest ok dla Ciebie, tak jak to opisał bajbaga to cena jest super.Co do spękań to trudno stwierdzić od czego one są, ale widziałem nie jeden dom poniemiecki gdzie mury były popękany podobnie jak u Ciebie a domy stoją po dziś dzień. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 października 2014 Udostępnij #8 Napisano 23 października 2014 Ten budynek był bardzo wilgotny - na tyle bardzo, że ktoś zrobił podcinkę i osuszał ściany.Mając na uwadze, że ten budynek kilka lat nie był używany (ogrzewany), wydaję się, że osuszanie dało pozytywne rezultaty.Spękanie ściany z oknem zatrzymało się na nadprożu okna - wydaje się, ze dalej nie "poleci". Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 października 2014 Udostępnij #9 Napisano 24 października 2014 Tam najprawdopodobniej jest C.O na podkowę - warto sprawdzić, czy mróz nie rozsadził rur. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 24 października 2014 Udostępnij #10 Napisano 24 października 2014 frutekJa myślę że może i podkowa to jest cała bo jest wyżej i woda mogła spłynąć pod warunkiem, że ktoś w ogóle ja spuścił. Natomiast dolne odcinki rur to już na bank porozsadzane. Mam dziwne wrażenie, patrząc na grzejniki (w sumie współczesne) i stan armatur w łazience że ten dom nie był używany po instalacji co i hydrauliki zbyt długo. mam takie wrażenie że ktoś założył te instalacje i nawet nie zdążył tego odmalować i dokończyć remontu. Jak już poprzednicy napisali jeżeli działka i jej lokalizacja Ci odpowiada to kupuj ten dom. Zrobisz remont i będzie na prawdę fajny dom. Napisz coś więcej o działce. Link do komentarza
Chimera Napisano 30 listopada 2014 Udostępnij #11 Napisano 30 listopada 2014 Co do opłacalności samej inwestycji...Nikt przez internet nie postawi Ci diagnozy. Aż tak tragicznie to nie wygląda. Nie wiem skąd jesteś ale jak mazowsze/centralna Polska to uderz do MB Kwadrat. Koledze męża „reanimowali” rodziny dom który dostał w spadu. I wszystko udało się wyprowadzić na prostą. Link do komentarza
GipsKartonITD Napisano 30 listopada 2014 Udostępnij #12 Napisano 30 listopada 2014 Pakuj domek do kontenera. Remont to pasmo niewiadomych, a chętnych do zarobku dużo. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się