Skocz do zawartości

Jak prawidłowo wykonać izolację przeciwwilgociową fundamentu i podłogi?

Recommended Posts

Napisano

Buduję dom o dwóch różnych poziomach podłogi na parterze – różnica wynosi 40 cm. Podczas budowy pojawił się problem ze sposobem ułożenia izolacji przeciwwilgociowej na ścianie wewnętrznej, oddzielającej oba poziomy podłóg. Wykonawcy chcieli ułożyć izolację poziomą na tej samej wysokości, co niższa część domu, natomiast kierownik budowy zalecił umieszczenie jej na wyższym poziomie. Które z tych rozwiązań jest prawidłowe, bo sam mam zastrzeżenia do obu?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/stan-surowy/fundamenty-i-piwnice/porady/18321-jak-prawidlowo-wykonac-izolacje-przeciwwilgociowa-fundamentu-i-podlogi

Gość Maciek
Napisano
Przytoczone zdjęcie jest klasycznym przykładem BŁĘDNIE ułożonej izolacji poziomej. Gratulacje dla redakcji.
  • 6 lata temu...
Gość Budowlaniec
Napisano
Ten tekst redakcji jest tak beznadziejnie napisany , że ciężko coś z tego zrozumieć. Może i dobrze ktoś myślał , ale użył słów o innym znaczeniu , co spowodowało bełkot . Kto takich ludzi zatrudnia do pisania artykułów i w jakim celu ???????? ???????
Napisano
5 godzin temu, Gość Budowlaniec napisał:

Ten tekst redakcji jest tak beznadziejnie napisany , że ciężko coś z tego zrozumieć

Tekst jest zrozumiały - i wskazówki prawidłowe. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W jakich warunkach mierzone? Przecież te wartości są zmienne, zależą chociażby od warunków atmosferycznych i nawet pory dnia. W normalnych warunkach, tym bardziej za lasem, tam winien być najwyżej dochodzący pomruk, do którego organizm ludzi szybko się przyzwyczaja i po kilkunastu minutach przestaje słyszeć i reagować. 
    • Cześć Wszystkim! Znalazłem idealny dom dla mnie, ale jest problem z hałasem, jakieś 150 metrów od domu za lasem (las zaznaczony na zielono) jest droga powiatowa. W domu jest w porządku, ale na działce, szczególnie od strony lasu, gdzie jest taras, kiedy przejeżdża głośniejszy samochód np. tir, hałas dochodzi do 57dB (35 kiedy nic nie jedzie - mierzone apką w telefonie) i to jest za dużo tzn. ten dzwięk mocno zakłóca spokój i irytuje. Na załączonym rysunku widać granicę działki, na której można postawić ogrodzenie. Jak widać z zaznaczonych punktów wysokościowych teren działki jest w wyrównany do około 10m za domem, po czym zaczyna się las i spadek, tzn. granica działki od strony hałaśliwej drogi (50m od domu) jest już 3 m poniżej poziomu domu, a sama droga 7m poniżej poziomu domu.   Zastanawiam się, czy i jaka jest możliwość wyciszenia go na własną rękę. Powiedzcie proszę, czy da się (przynajmniej mniej więcej) policzyć, jak wysokie miałoby być to ogrodzenie i o ile wygłuszyłoby działkę?
    • Najlepiej zwrócić się w tej sprawie do producentów styropapy. Oni mają takie tematy rozpracowane. Ja kiedyś miałem styczność z producentem płyty warstwowej i oni nawet w folderach reklamowych wyjaśniali takie różne niuanse, jak montaż okien, drzwi, rynien i wszelkich takich detali. Dlatego myślę, że u innych będzie podobnie.
    • Zgadza się, kierownik ma to wszystko nadzorować. I bierze za to odpowiedzialność.  Pytanie, od którego zaczął się cały wątek, zrozumiałem tak, że autor pytał jakie są możliwości wykonania szalunku w takiej sytuacji. Chodziło mi o pokazanie, że nie musi to być nic przesadnie trudnego. Osobiście skłaniałbym się właśnie ku podwieszeniu deskowania do belek i podparciu go stemplami. Pod względem wykonawczym nie jest to trudne. Ale całość prac ma z założenia nadzorować fachowiec na miejscu. 
    • Zdecydowanie. Wszystkie węglowodory gaszą styropian, z tego powodu przecież niedopuszczalne jest klejenie styropianu klejami zawierającymi węglowodory. Taki butapren na przykład absolutnie się do styropianu nie nadaje. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...