Skocz do zawartości

jak zwiększyć wydajność CO gazem

Recommended Posts

Witam wszystkich.
Kupiłem dom 110m2 powierzchni mieszkalnej i 55m2 piwnicy.
Mam założony piec Junkers EUROLINE 2-funkcyjny- HRD zW 23-1 AE do tego kaloryfery conwektory z zaworami kulowymi.
Dom ma 3 kondygnacje w piwnicy są 3 kaloryfery, na parterze 3 kaloryfery, na piętrze 5 kaloryferów.

Co zrobić żeby w domu było ciepło, a rachunki za gaz mniejsze?

Pozdrawiam, i czekam na podpowiedzi.
Maciej
Ocieplić (jeśli nieocieplony), założyć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (jeśli jej jeszcze nie ma), zaprogramować pracę pieca tak, aby w nocy i pod nieobecność domowników, temperatura była niższa o parę stopni (ale nie za dużo obniżać, żeby powrót do warunków komfortu termicznego nie wymagała zbyt dużego zużycia gazu), częściej niż wanny używać natrysku, gotować wody tyle, ile potrzeba w danym momencie (na 2 herbaty, a nie cały czajnik...)

Pomogłem... prawda... Edytowano przez stach (zobacz historię edycji)
Cytat

zaprogramować pracę pieca tak, aby w nocy i pod nieobecność domowników, temperatura była niższa o parę stopni (ale nie za dużo obniżać, żeby powrót do warunków komfortu termicznego nie wymagała zbyt dużego zużycia gazu)

i to stosuję - i to jest pomocna porada
Minimum minimalne - ale prawie ciągłe..... (przerwa jest minimalna od 7.30 do 15.00)
Cytat

Witam wszystkich.
Kupiłem dom 110m2 powierzchni mieszkalnej i 55m2 piwnicy.
Mam założony piec Junkers EUROLINE 2-funkcyjny- HRD zW 23-1 AE do tego kaloryfery conwektory z zaworami kulowymi.
Dom ma 3 kondygnacje w piwnicy są 3 kaloryfery, na parterze 3 kaloryfery, na piętrze 5 kaloryferów.

Pozdrawiam, i czekam na podpowiedzi.
Maciej

Zakręcić zawory w piwnicy i na piętrze. Trzymać się parteru.

Pomogłem, prawda?

icon_lol.gif
Cytat

Ocieplić (jeśli nieocieplony), założyć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (jeśli jej jeszcze nie ma), zaprogramować pracę pieca tak, aby w nocy i pod nieobecność domowników, temperatura była niższa o parę stopni (ale nie za dużo obniżać, żeby powrót do warunków komfortu termicznego nie wymagała zbyt dużego zużycia gazu), częściej niż wanny używać natrysku, gotować wody tyle, ile potrzeba w danym momencie (na 2 herbaty, a nie cały czajnik...)

Pomogłem... prawda...

Stach,
Jest ocieplony styropianem 10 cm.
ta wentylacja mechaniczna z odzyskaniem ciepła na czym polega? nie wiem czy u mnie dało by rade ją założyć...

A co myślicie o termostatach założonych na zawór przed kaloryferem?
Tak myślimy że zawór ciepła nie wytwarza.
A tobie idzie jak mnie pamięć nie myli o:
Cytat

Dopiero zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło domu zmniejszy zużycie gazu i pozwoli na utrzymania w nim komfortu cieplnego.
Inne działania to albo ciepło i więcej zużytego gazu, albo
... mniej zużytego gazu ale za to chłodniej.
Trzecia opcją jest to co napisał Retrofood... wyłączyć część pomieszczeń z grzania/używania.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• U nas firanki i zasłonki muszą być. Nie wyobrażam sobie inaczej. Wszystkie szyte na wymiar. Obecnie wiszą zasłony z weluru szyte na zamówienie na taśmie wave. I delikatna firana z ozdobnym dołem szyta w tej samej firmie. Polecam powiesić coś na oknie - choć same zasłony dodają ciepła i przytulności wnętrzu. Same rolety daja biurowy klimat.
    • W miejscy, gdzie są te dwa otwory w ościeżnicy, wmontowany jest dinks mniej więcej - zależnej od producenta - konstrukcji:     W okrągłych otworach zaciskane są bolce zawiasu... Od spodu jest wciśnięta w sześciokątne gniazdo nakrętka, która dociska otwory przy dokręcaniu rzeczonym imbusem... W czasie prób regulacji musiałeś wykręcić śrubę z tej nakrętki i przy próbie jej dokręcenia - wypchnąłeś z gniazda   Teraz należałoby wymontować ościeżnicę, znaleźć nakrętkę, włożyć w gniazdo - itd...   Wiem, że to niemal niemożliwe... za duża demolka     Zatem dobrym wyjściem jest sposób zaproponowany tutaj: nawet jeśli byłoby trzeba wiercić  nowe otwory pod ten zawias parę centymetrów wyżej, czy niżej...  
    • Do podłogi, ale ściany niektóre też można wymazać.  
    • Dziękuję. Tak, tam nie ma się jak dostać, a do śroby z imbusem się dostaje i kręci w kółko, chyba zablokuję na stałe i po temacie (na parę lat przynajmniej).
    • Dołożę swoje trzy grosze i napiszę, co ja uważam Dlaczego nie wolno pić piwa na chodniku nawet takim, który musisz osobiście odśnieżać, bo przylega do Twojej posesji? Z tego powodu, dla którego nie można robić tego w parku, na ulicy i w urzędzie ... tam nie można również biegać nago tudzież używać inwektyw wobec przechodniów. To przestrzeń, którą użytkują wszyscy. Również dzieci. Promowanie spożywania alkoholu w miejscu ogólnodostępnym jest moralnie naganne. Nie powinno uznawać się za normę widoku człowieka, pijącego piwo na oczach dzieci. Dzieci biorą przykład z dorosłych. Skoro dorosły stoi na chodniku i pije piwo, to dzieci i młodzież pomyślą sobie: ok, skoro jemu wolno, to mnie też .... nie może być to złe. A jest. Alkoholizm jest chorobą, a statystyki nie kłamią. Proponuję poczytać, jak to wygląda w przypadku dzieci i młodzieży  https://stopuzaleznieniom.pl/artykuly/czy-pije-ryzykownie/picie-alkoholu-przez-mlodziez-szkolna-wyniki-badan/   Czy ktoś zabrałby kilkulatka do pubu? No nie. Ja myślę tak. Pijesz piwo na oczach swoich dzieci w domu? To teraz wytłumacz im, że nie wolno, skoro sam to robisz i widzą, że sprawia Ci to przyjemność. Nie słowa mają moc sprawczą, tylko przykład i działanie A przecież żaden z nas nie chciałby, żeby normą u jego dziecka było picie piwa, prowadzące do alkoholizmu ... i problemów. To pewnie tylko jeden z powodów zakazu spożywania alkoholu w przestrzeni, w której znajdują się nieletni .... ale jakże ważny  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...