Skocz do zawartości

Izolacja pionowa płyty fundamentowej

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Chciałbym samemu zrobić izolację pionową płyty fundamentowej.
Mam 0,5 metra pospółki na to styropian, folie, zbrojenie i beton.
Styropianu mam 20 cm + 25 cm płyta jak zresztą widać na zdjęciu, które załączam.

Jak zrobić na płycie izolację pionową krok po kroku? Jaki materiał? Nie mam jeszcze zrobionego drenażu i rynien więc dajcie znać czy to zrobić wcześniej czy też później lub nie ma to znaczenia. Będę wdzięczny za info. W sieci jakoś nie mogłem znaleźć osób, które robiły to na płycie, same ławy.

Pozdrawiam
Kuba

DSC01446.jpg

Napisano
Tak jak masz w projekcie. Cwaniak, który ci zrobił ten fundament (również projekt) powinien dostarczyć kompleksowe rozwiązanie.
Mam takie pytanie pod tym szarym pasem (beton?) te dwie białe warstwy to styropian ?
Napisano
Tak to termonium fundament organiki 2x po 10 cm a pomiedzy tym folia.
Nizej masz pospólki 0,5 metra.
W zasadzie to jak przykladalem styropian (zostalo mi 21 plyt fundamentowych) to mam nierownosci pomiedzy styropianem a betonem i czym to dodatkowo wyrownac?

Popatrze w projekt jak to zaplanowal architekt/konstruktor.
Napisano
Wymieniony przez Ciebie produkt nie nadaje się do takiego stosowania.
Na stronie producenta masz umieszczoną tzw. Deklarację właściwości użytkowych. Pkt. 3 opisuje możliwe zastosowanie - tylko "izolacja cieplna w budynkach", a powinna być dodatkowo "nośność".
Opis "służy do izolacji ścian piwnic i fundamentów" powinien być rozumiany w taki sposób "służy do izolacji ścian piwnic i ścian fundamentów".
Moim zdaniem będziesz miał problem.
Napisano
Przed chwila rozmawialem z konstruktorem oraz z dyrektorem Organiki i obaj potwierdzili ze jest ok. Ja mam parterowy domek bez poddasza uzytkowego.
Ale obaj powiedzieli ze lepszy bylby xps ... No i wez tu kurna miej kierownika budowy i weryfikuj materialy z architektem.

icon_evil.gif
Napisano (edytowany)
  Cytat

Przed chwila rozmawialem z konstruktorem oraz z dyrektorem Organiki i obaj potwierdzili ze jest ok.

Rozwiń  

W takim razie:
- niech dyrektor Organiki da to na piśmie, tj. wystawi Deklarację właściwości użytkowych z uzupełnieniem pkt. 3 o spełnienie "wymagania podstawowego nr 1" (to dotyczy właśnie nośności), ma do tego pełne prawo (jeżeli sprawdził, że materiał spełnia takie wymagania)
- niech konstruktor opisze dokładnie wszystkie warstwy (z wyraźnym opisem materiału producenta itp) i z oświadczeniem ( zgodnym z Prawem budowlanym) dołączy do dokumentacji budowy, chyba, że tak dokładnie masz opracowany projekt, który został załączony do pozwolenia na budowę.
==============
W tym opisie konstruktora powinna się również znaleźć informacja, której szukasz od początku - jak zabezpieczyć boki. Edytowano przez adam_50 (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

Witam,
Styropianu mam 20 cm + 25 cm płyta jak zresztą widać na zdjęciu, które załączam.

Jak zrobić na płycie izolację pionową krok po kroku? Jaki materiał? Nie mam jeszcze zrobionego drenażu i rynien więc dajcie znać czy to zrobić wcześniej czy też później lub nie ma to znaczenia. Będę wdzięczny za info. W sieci jakoś nie mogłem znaleźć osób, które robiły to na płycie, same ławy.

Pozdrawiam
Kuba

Rozwiń  

Nie widzę tu problemu. Pozostały styropian można wykorzystać do izolacji pionowej.Technologia ocieplenia taka sama jak przy izolowaniu ścian fundamentowych, a większe nierówności między płytą a styropianem trzeba usunąć np. przez skucie, zeszlifowanie betonu. Płyty pionowe powinny sięgać od podłoża pod izolacją płyty fundamentowej. Bok betonowej płyty trzeba zaimpregnować emulsją asfaltowo-kauczukowaą (dysperbitem).
Napisano
Tak się zastanawiam po co adam_50 bije niepotrzebnie pianę strasząc o niewłaściwym styropianie. Projektant przyjął jakąś wytrzymałość styropianu (dla tego materiału wynosi ona powyżej 100kPa przy odkszłceniach względnych nie większych niż 10%) i ten parametr jest istotny dla takiego możliwości użycia materiału a nie opis zastosowania. Za konstrukcję odpowiada projektant i tylko on może ocenić czy użyty materiał spełnia wymagania wytrzymałościowe.
Napisano
Nie traktuje tego posta jak bicie piany, ale jako informacja ktora warto zweryfikowac.
Zarowno konstruktor, architekt i kierownik budowy potwierdzili zasadnosc takiego wyboru (termonium fundament) i opisali dlaczego. Trafia to do mnie choc mowili o xps ale twierdza ze ich wybor jest dla mnie odpowiedni.

Dowiedzialem sie tez ze dysperbit musi byc przygotowany do ewentualnego styku ze styropianem. Konstruktor mowil o nalozeniu 3 warstw.
Napisano
  Cytat

Witam,

Rozwiń  

Nic nie wspominasz o opasce przeciwwysadzinowej.
Napisano
  Cytat

Z tego by wynikało że Twój dom stoi na gruncie o przepuszczalności co najmniej dobrej z niskim poziomem wod gruntowych.
To w sumie powód do zadowolenia.

Rozwiń  

Z tym bym polemizował, ale 0,5 metra pospółki dobrze zagęszczonej plus 2 badania geotechniczne oraz milion pieczątek konstruktora (architekt to u mnie inna osoba) to może dawać do myślenia, ze jednak wiedzieli co robią icon_lol.gif

NO nic jadę malować na czarno płytę icon_cool.gif
Napisano
Pieczątki gruntu Ci nie ogrzeją/zaizolują.
Zadaniem pospółki jest odsunięcie wilgoci gruntu od samej płyty.
Obliczeniowa głębokość przemarzania gruntu jest zależna od strefy klimatycznej, ale głębokość faktyczna do jakiej grunt przemarza zależna jest od czasu trwania (ustabilizowania) temperatur ujemnych, ich wartości, zawilgocenia gruntu, jak i pokrywy śnieżnej – świeży śnieg ponad 3 razy gorzej przewodzi ciepło niż suchy piasek.

Tu jest przykład, może niezbyt precyzyjny, rozkładu izoterm w gruncie dla fundamentu tradycyjnego opartego na ławach, ale pozwala zrozumieć zasadę rozchodzenia się "zimna" w strefie brzegowej fundamentu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...