Glinczuk Napisano 3 maja 2013 Udostępnij #1 Napisano 3 maja 2013 Planuje skonstruować taka konstrukcje na worek bokserski potrzebuje rad jakich materiałów użyć aby wszystko było mocne a górna część nie wygięła się w dół i aby służyła przez jakieś 10 lat szacuję że na haku będzie obciążenie około 120 kilogramów ponieważ sam worek waży 60 a przy dynamicznych skokach pewnie będzie 2x większe . Myslałem nad tym aby konstrukcja była z prętu ze stali konstrukcyjnej a łączenia spawane , konstrukcja bardzo przypomina huśtawkę jednak nie mogę kopać dołów w ziemi dla lepszej przyczepności , myslałem o podstawkach gumowych które zaznaczyłem na szaro zeby zmniejszyc obciążenie na betonie . Macie jakieś pomysły piszcie[attachment=16195:dra.bmp] dra.bmp dra.bmp Link do komentarza
Barbossa Napisano 7 maja 2013 Udostępnij #2 Napisano 7 maja 2013 to ma być na worek bokserski?rzeźnik rzekłby, że na tym oprawi ze 4 wieprzki narazjakie masz podłoże?sądząc po konstrukcji ma być to na świeżym powietrzu? Link do komentarza
Glinczuk Napisano 7 maja 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 7 maja 2013 Ma to byc w garażu , podłoże betonowe . Jesli daloby sie na tym powiesic 4 wieprzki to bardzo dobrze ma to byc mocna konstrukcja na bardzo dlugi czas . Najbardziej mnie interesuje jakich materialow uzyc do tej góry (nazwa) , ja slabo znam sie na budownictwie niestety Link do komentarza
Barbossa Napisano 7 maja 2013 Udostępnij #4 Napisano 7 maja 2013 skoro garaż to masz ściany, strop/sufitpo co wtedy te stojaki?nie da rady belki "od ściany do ściany", lub bezpośrednio do sufitu?z czego "sufit" vel strop nad garażem? Link do komentarza
Glinczuk Napisano 7 maja 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 7 maja 2013 nie moge wiercic w suficie bo garaz jest w bloku , ta konstrukcja jest najlepsza bo nie musze wiercic w niczym , mialem przez dlugi okres cos tego typu wlasnie w scianie http://allegro.pl/uchwyt-do-worka-treningo...3221107881.html ale 5 miesiecy potrzymalo i koniec dlatego pisze tutaj nie chce popelnic bledow ktore zwykle duzo kosztuja czasu i pieniedzy Link do komentarza
Barbossa Napisano 7 maja 2013 Udostępnij #6 Napisano 7 maja 2013 w bloku?to tym bardziej w sufit, bo to żelbet pewniea to co wkleiłeś to do zawieszania siatek z zakupami, lub zająca na skruszeniez czego ściana i sufit, możesz odpowiedzieć?a jak się upierasz na tego "koziołka" to heby trzysetki i życia Ci (i Twoim następcom do 100 pokolenia wprzód) nie staczy na rozp... konstrukcji (w sumie to dżołk) Link do komentarza
Glinczuk Napisano 7 maja 2013 Autor Udostępnij #7 Napisano 7 maja 2013 no sciany sa z cegly bo jak wiercilismy to kruszylo na pomaranczowo ale za cegla jest cos mocniejszego prawdopodobnie zelbeton , sufit jest nietkniety ale tez pewnie ten material co za cegla . Heby trzysetki? co to jest jaka jest tego pelna nazwa zeby zobaczyc np. na allegro? wydaje mi sie ze ten koziolek to najlepsza opcja bo nic miejsca nie zajmuje w garazu praktycznie. Link do komentarza
Barbossa Napisano 8 maja 2013 Udostępnij #8 Napisano 8 maja 2013 sufit z cegieł? to blok chyba jeszcze z przed Przedwiośnia może co najwyżej pierw jest izolacja termiczna,moim zdaniem uparłeś się na konstrukcję o największym oporze myśli technicznej, ale skoro lubisz pod górkę czyli spawanie żelastwa, to poszukaj sobie rur kwadratowych, chyba najbardziej optymalne rozwiązanie dla tego pomysłuprzekój "na oko" doberze Ci ślusarz, który to by wykonywał (znajdź takiego i sobie pogadaj o pomyśle), niemniej przekrój tej belki nie będzie drobny, stawiam na jakieś 160x60x4 (jeżeli taki istnieje w katalogu - w necie pełno o tym)osobiście dałbym nocniejszą kotwę w strop i pozamiatane, ale co kto woli Link do komentarza
animus Napisano 8 maja 2013 Udostępnij #9 Napisano 8 maja 2013 (edytowany) Cytat Planuje skonstruować taka konstrukcje na worek bokserski potrzebuje rad jakich materiałów użyć aby wszystko było mocne a górna część nie wygięła się w dół i aby służyła przez jakieś 10 lat szacuję że na haku będzie obciążenie około 120 kilogramów ponieważ sam worek waży 60 a przy dynamicznych skokach pewnie będzie 2x większe . Myslałem nad tym aby konstrukcja była z prętu ze stali konstrukcyjnej a łączenia spawane , konstrukcja bardzo przypomina huśtawkę jednak nie mogę kopać dołów w ziemi dla lepszej przyczepności , myslałem o podstawkach gumowych które zaznaczyłem na szaro zeby zmniejszyc obciążenie na betonie . Macie jakieś pomysły piszcie[attachment=16195:dra.bmp] Zadzwoń do tego gościa niech ci wyceni sam stojak bez huśtawki.http://allegro.pl/siedzisko-hustawki-170-l...3211579493.htmlNa srodku poprzeczki wkręcisz hak do rusztowań z uchem zamkniętym spawanym :http://allegro.pl/sruby-sruba-haki-do-rusz...3204055595.html Edytowano 8 maja 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
budnar Napisano 19 czerwca 2013 Udostępnij #10 Napisano 19 czerwca 2013 ja bym przerzucił jakąś belkę albo zrobił mocowanie na zasadzie śruby rzymskiej. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 czerwca 2013 Udostępnij #11 Napisano 19 czerwca 2013 W składzie drewna kupić 3-metrowe stemple, z nich zrobić (zbić) konstrukcję, a tą przytwierdzić do ziemi szpilami z gładkiego drutu zbrojeniowego. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się