Skocz do zawartości

na ogrodzeniu-murku wychodzi biała substancja

dolloro

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Mój znajomy wybudował sobie ogrodzenie z cegły klinkierowej. Użył do tego cegły klinkierowej oraz zaprawy betonowej. Potem pomalował lakierem bezbarwnym wybudowany murek. Na tym murku wychodzi biała substancja (z wyglądu podobna do gipsu lub kredy, da się ją zmyć wodą, w kontakcie z nią zachowuje się jak kreda).

1) czy da się coś z tym zrobić ?
2) jak długo może wychodzić taki proszek/taka substancja ? Edytowano przez dolloro (zobacz historię edycji)
Napisano
Powodem jest wilgoć

Nalot można usunąć ostrą szczotką.
nie wiem jak na lakierowanej powierzchni, ale surowe mury z cegły powinno się chronić przed wykwitami nasączając je szkłem wodnym, które nie dopuści do zawilgocenia.

Szkło nakłada się na suchy mur i tylko suchy mur.

Można też spróbować usunąć nalot myjką
Napisano
Sam też szukałem informacji na ten temat.

Masz rację stokrotka powodem jest wilgoć.

A także pewne błędy podczas budowania. Do takich działań należą brak odpowiedniej zaprawy oraz złe zabezpieczenie podłoża. W dodatku cegły klinkierowej się nie lakieruje.
Trzeba będzie myć na bieżąco, ewentualnie może spróbować odpowiednich środków chemicznych do tego.

Ten murek to coś w rodzaju tego:
Napisano
Cytat

Sam też szukałem informacji na ten temat.

A także pewne błędy podczas budowania. Do takich działań należą brak odpowiedniej zaprawy oraz złe zabezpieczenie podłoża. W dodatku cegły klinkierowej się nie lakieruje.
Trzeba będzie myć na bieżąco, ewentualnie może spróbować odpowiednich środków chemicznych do tego.

Są to tzw. wykwity solne i macie rację że powoduje je migracja wilgoci w murze. Wpisz w googla frazę " białe wykwity na murach klinkierowych " otworzy się Tobie sporo stron z radami i środkami do usunięcia tego problemu. Ściany klinkierowe impregnuje się specjalnymi środkami lakier nie bardzo się do tego nadaje .
Napisano
Cytat

Widzisz ,praktycznie sam sobie na to odpowiedziałeś co jest powodem tych białych wykwitów a jak zaradzić to napisał 17remi58.
A co do wilgoci to dziwne żeby jej nie było skoro to ogrodzenie a na nie działają wszystkie siły natury z wilgocią włącznie.
Na to tylko chemia pomoże i to dobra chemia.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Widzisz ,praktycznie sam sobie na to odpowiedziałeś co jest powodem tych białych wykwitów a jak zaradzić to napisał 17remi58.
A co do wilgoci to dziwne żeby jej nie było skoro to ogrodzenie a na nie działają wszystkie siły natury z wilgocią włącznie.
Na to tylko chemia pomoże i to dobra chemia.

Polecam spróbować na małym obszarze murku wyczyścić go testowo rozcieńczonym w wodzie sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym. Jeśli wykwity to węglany wapnia, to powinno się udać. Uważajcie tylko na rośliny przy ogrodzeniu. Kwas może je wyżreć.

K.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
ja co prawda zabezpieczałem specjalnym preparatem ale kostkę. tez pojawiły sie na niej wykwity. wyczyściłem , zmyłem i zabezpieczyłem specjalnym środkiem . nazywa sie "impregnat teflonowy do wyrobów betonowych". faktycznie wykwity przestały sie pojawiać.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Wydaje mi się że to wykwity jakie pojawiają się też na innych betonowych produktach np kostce.

U mnie problemów nie było bo wszystko jest dosyć nowe, ale u rodziców ze starą kostką trzeba było powalczyć
W sklepach czy hurtowni brukarskiej można kupić wiele środków do ich zmycia np. Reduktor albo Tenzi.
  • 1 rok temu...
Napisano
Też miałem w jednym miejcu problemy z wykwitami na klinkierze Niestety winowajcą tak jak piszecie była nadmierna ilość wody. Nie została zabezpieczona jedna rynna i po zafugowaniu ściany mocno lała się na nią woda. Przez to wytrącił się biały nalot, jest to podobno standard w przypadku naturalnej fugi. Wszystko udało mi się usunąć tanim środkiem do klinkieru z Castoramy.
  • 1 rok temu...
Napisano
Wykwity wapniowe są zjawiskiem naturalnym. Ich przyczyna tkwi w wapieniu, który jest jednym ze składników cementu używanego do produkcji bloczków ogrodzeniowych. Podczas krzepnięcia mieszanki, część wapnia pozostaje niezwiązana. Wnikająca do wnętrza bloczków woda (deszczowa i w postaci rosy) rozpuszcza wolny wapń. Powstały w ten sposób roztwór wydostaje się poprzez kapilary na powierzchnię, gdzie następuje odparowanie wody. Wolny wapń reaguje z dwutlenkiem węgla z atmosfery i tworzy trudno rozpuszczalny wapień, który osadza się na powierzchni ogrodzenia w postaci białych nalotów. Wykwity, w zależności od rodzaju oraz intensywności, zanikają pod wpływem użytkowania (ścierania) w okresie do 3 lat.

Na szczęście z odkładającymi się roztworami wapiennymi można skutecznie walczyć, aczkolwiek jak w przypadku każdego niemal problemu, lepiej zapobiegać ich wystąpieniu. Jak tego dokonać? Istotnym jest właściwe postawienie ogrodzenia przez ekipę montującą, z wypełnieniem każdej szczeliny, którą woda mogłaby przeniknąć do jego wnętrza. Powinniśmy również zastosować specjalny impregnat, który zapewni warstwę ochronną, uniemożliwiającą zachodzenie procesów prowadzących do powstania wykwitów. Mur ogrodzeniowy można zaimpregnować dopiero po całkowitym wyschnięciu betonu. Na podstawie naszych wieloletnich doświadczeń przygotowaliśmy impregnat do ogrodzeń JONIEC, który charakteryzuje się niemal stuprocentową skutecznością w zapobieganiu wykwitom wapniowym.

Jeśli zapomnimy o przeprowadzeniu tego niezwykle istotnego zabiegu, wówczas z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że będzie nam potrzebny środek umożliwiający pozbycie się problemu. Na taką ewentualność przygotowaliśmy preparat do usuwania wykwitów i nalotów, który może zostać wykorzystany do usunięcia plam, a przy tym również do wyczyszczenia powierzchni przed przeprowadzeniem zaległej impregnacji. Jest on równie skuteczny w przypadku wykwitów wapiennych powstałych na kostce brukowej, cegle klinkierowej oraz betonowych bloczkach.
Napisano
Hmmm, a kupienie kostki zabezpieczonej systemem Perlon powinno nieco pomóc rozwiązać raz na zawsze kwestię wykwitów na kostce. One są dostępne od niedawna i kosztują więcej niż najtańszy bruk, ale ja bym chyba się zdecydował.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...