agrosantos Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 11 kwietnia 2013 Witam. Otóż mam taki problem (czysto akademicki). Muszę postawić nową stopę fundamentową (pod słup ramy) obok istniejącej stopy fundamentowej (będącej częścią już istniejącej hali). Zależy mi na tym by słupy nowy i stary znajdowały się jak najbliżej siebie. Najprościej by było tą nową stopę posadowić nad starą stopą. Jednak w moim rozumowaniu to nie jest zgodne ze sztuką budowlaną bo wtedy stara stopa fundamentowa będzie przejmowała obciążenia od nowej i starej stopy. Wg mnie jako poprawnym wariantem by było posadowienie stóp starej i nowej (przy użyciu ścianki berlińskiej) na tym samym poziomie posadowienia. Jednak w tym wariancie słupy będą oddalone od siebie o odległość równą 2x odsadzki stóp. Czy są jakieś inne sposoby posadowienia fundamentów dzięki którym by była możliwość jak najbliższego posadowienia tych słupów obok siebie?Z góry dziękuję za odpowiedzi Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 11 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat Witam. Otóż mam taki problem (czysto akademicki). Muszę postawić nową stopę fundamentową (pod słup ramy) obok istniejącej stopy fundamentowej (będącej częścią już istniejącej hali). Zależy mi na tym by słupy nowy i stary znajdowały się jak najbliżej siebie. Najprościej by było tą nową stopę posadowić nad starą stopą. Jednak w moim rozumowaniu to nie jest zgodne ze sztuką budowlaną bo wtedy stara stopa fundamentowa będzie przejmowała obciążenia od nowej i starej stopy. Wg mnie jako poprawnym wariantem by było posadowienie stóp starej i nowej (przy użyciu ścianki berlińskiej) na tym samym poziomie posadowienia. Jednak w tym wariancie słupy będą oddalone od siebie o odległość równą 2x odsadzki stóp. Czy są jakieś inne sposoby posadowienia fundamentów dzięki którym by była możliwość jak najbliższego posadowienia tych słupów obok siebie?Z góry dziękuję za odpowiedzi no nie żebym się tam zaraz miał znać ale...nie możesz nowej stopy postawić jak należy obok , zrobić jej niższej i zakończyć belką do starego słupa ????z poziomem wyjdziesz na 0a przerwy tyle co dylatacji Edytowano 11 kwietnia 2013 przez MTW Orle (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agrosantos Napisano 11 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 11 kwietnia 2013 Załączam rysunek poglądowy. Tylko jedna rzecz mi tak troszkę nie pasuje, bo jeśli zrobię stopę wraz z belką żelbetową w sposób jak w załączniku to ta stopa będzie trzymała tylko prawą stronę, a powinna i lewą. Czy może trzeba dać stopę symetryczną zamiast mimośrodowej której użyłem? Przepraszam za pytania które co dla niektórych mogą być infantylne:D Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 11 kwietnia 2013 Cytat Załączam rysunek poglądowy. Tylko jedna rzecz mi tak troszkę nie pasuje, bo jeśli zrobię stopę wraz z belką żelbetową w sposób jak w załączniku to ta stopa będzie trzymała tylko prawą stronę, a powinna i lewą. Czy może trzeba dać stopę symetryczną zamiast mimośrodowej której użyłem? Przepraszam za pytania które co dla niektórych mogą być infantylne:D bardziej myślałem o czymś takim rozmowa akademicka znaczy teoretyzujemy sobie na takich wieszakach się domy stawia np. przy wstawianiu tzw. plombtylko oczywiście w praktyce ktoś to musi policzyć 1 Link do komentarza
Barbossa Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #5 Napisano 11 kwietnia 2013 czysto akademicko to nowa stopa na palach i masz temat załatwiony Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się