Gość xmark Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 4 kwietnia 2013 (edytowany) Witam.Mam problem z mokrym tynkiem wewnatrz. Budynek jest ocieplony i po 6 latach od zamieszkania zaczynaja wychodzic mokre tynki. Jest to poroterm. Wczesniej z pewnoscia budynek byl zalewany bo budowany dosc dlugo i nie przykryty. Sciana z zewnatrz zakryta ociepleniem 10 cm zadaszony taras, wewnatrz co chwila przesiaka tynk gipsowy. Nie wiem jak sobie z tym poradzic. Wywiercilem otwory i grzeje suszarka. Jednak martwi mnie to ze nic to nie daje i czuje jakies powietrze z otworow. Z zewnatrz nie ma dojscia. Jest to sypialnia wiec nie chce uzywac jakichs niebezpiecznych srodkow chemicznych. Czym to wypelnic, wcisnac do srodka i jakis preparat absorbujacy wode??Dziekuje za odp. Zalaczam zdjecie. Edytowano 4 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vega1 Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 4 kwietnia 2013 a coś więcej? Wentylacja, drenaż? Link do komentarza
Gość xmark Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #3 Napisano 4 kwietnia 2013 (edytowany) To znaczy? Nie ma wentylacji. Sypialnia na pierwszym pietrze. Dreznazu nie ma. Jest wylany taras na balkonie, zaizolowany na sciane 10 cm. Ściana, tynk, pod spodem pokój, na górze dach, z zewnatrz styropian, tynk akrylowy zadaszony taras i tyle. Jeszcze mam koncepcje, żeby z zewnatrz wyciac otwor w ociepleniu i wstawić wywietrznik. Edytowano 4 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 4 kwietnia 2013 Skoro wieje z otworów to:- jakaś wentylacja jest, - skoro wieje, to najprawdopodobniej też dostaje się woda,- skoro wieje i dostaje się woda, to jest gdzieś nieszczelność.Wniosek:Znaleźć nieszczelność w ścianie, dachu i załatać, a potem dobrze osuszyć poprzez wietrzenie pomieszczenia. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #5 Napisano 4 kwietnia 2013 No wlasnie tego nie jestem pewien skad to wieje, bo na suficie od spodu przesiakło. Ta sciana jest wilgotna przy laczeniu z podloga wiec jak to mozliwe zeby zalewalo z gory? Musila by byc cala sciana nieszczelna a przeciez jak budowali to kladli zaprawe. Poza tym od gory jest dach i folia i welna i nie ma mozliwosci aby zalewalo z gory bo sciana by byla cala zalana. Link do komentarza
bajbaga Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #6 Napisano 4 kwietnia 2013 Cytat Poza tym od gory jest dach i folia i welna i nie ma mozliwosci aby zalewalo z gory bo sciana by byla cala zalana. Możesz się zdziwić, bo nieszczelność może być wszędzie - nawet w bok od pionu.To co masz, to nie wilgotne ściany "po budowie", tylko "bieżące" działania natury i fizyki (najprawdopodobniej i moim zdaniem) Link do komentarza
Gość xmark Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #7 Napisano 4 kwietnia 2013 To jak wytłumaczyc fakt, ze w srodku pustaka nie ma wody? Link do komentarza
vega1 Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #8 Napisano 4 kwietnia 2013 ale czy te mokre tynki wyszły w jednym miejscu, czy różnych miejscach w domu? Link do komentarza
Gość xmark Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #9 Napisano 4 kwietnia 2013 w sypialni w jednym miejscu..pod spodem jest sufit duzego pokoju i wyszedl zaciek..i inna sciana pod tarasem a polaczona z sasiada garazem na dole bo taras byl bez izolacji dopiero pozniej robilem druga wylewke. Link do komentarza
vega1 Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #10 Napisano 4 kwietnia 2013 moim zdaniem, jeśli to jest tylko punktowe, gdzieś zawiewało śnieg. Potrafi tak podwiać, że go nie widać, a po jakimś czasie dopiero wychodzi. Znajdzie jakąś niewidoczną okiem lukę, i nawiewa. Później topnieje a woda szuka ujścia.Myślałem że w całym domu masz mokre tynki, dlatego pytałem początkowo o drenaż i wentylację. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #11 Napisano 4 kwietnia 2013 (edytowany) no wlasnie nie ma mozliwosci ze sniegiem poniewaz taras ma dach i pol metra murku a wylewka na tarasie jest podwojna gres z jedna warstwa izolacji na sciane i na to styropian tynk akryl i na dole pasek z marmuritu okolo 30cm wiec nie ma mozliwosci z zewnatrz. mysle ze moze to nasiakniety mur zakryty ociepleniem i wylazi. czy w te otwory mozna dac pianke montazowa? Edytowano 4 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #12 Napisano 4 kwietnia 2013 Cytat ..... czy w te otwory mozna dac pianke montazowa? To nie załatwia sprawy.Może być i 138976 warststw izolacji, a i tka woda gdzieś znajdzie miejsce do migracji. Link do komentarza
Gość stach Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #13 Napisano 4 kwietnia 2013 Cytat To nie załatwia sprawy.Może być i 138976 warststw izolacji, a i tak woda gdzieś znajdzie miejsce do migracji. bo WODA MA CZAS - to powiedzenie mojego św.pamięci teścia Link do komentarza
vega1 Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #14 Napisano 4 kwietnia 2013 (edytowany) masz dwie drogi. Wykluczyć przeciek z tarasu (Ty twierdzisz że nie ma szans, ja nie uważam że to takie pewne), a jeśli jesteś pewny że to stara woda (w co z kolei ja nie wierze) osuszyć ścianę i zatynkować na nowo. Proste. Edytowano 4 kwietnia 2013 przez vega1 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #15 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) No wlasnie susze sciane caly czas. Problemem jest malo dogrzany pokoj. Co do tarasu to w tym miejscu jest znaczny spadek wiec nie ma mowy o stojacej wodzie ponadto jest taki przeciag ze taras jest ciagle suchy. Jak zrobie zdjecie to wstawie. To co z tymi otworami w pustaku? Zostawic powietrzne? Czy moze wypelnic jakas masa. Edytowano 5 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #16 Napisano 5 kwietnia 2013 Kolego daj jakieś foty, tak aby była widoczna ściana, która jest mokra dach nad nią i taras (czyli zdj z zewnątrz)masz jakiś projekt tego domu?a na tarasie nie wyłazi Ci coś na murach, fugach? kiedy był robiony? razem z ociepleniem?ocieplony został przed zamieszkaniem? Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #17 Napisano 5 kwietnia 2013 dlugo stal nieogrzewany po wprowadzeniu od razu ocieplonysufit to pod spodem Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #18 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) Stawiam na nieszczelność dachu.Woda z "góry" znalazła sobie miejsce w pustakach i powoli zapitala w dół.Na dole ma "barierę" i brak dalszego odpływu, to sobie wykwita na ścianie. Edytowano 5 kwietnia 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #19 Napisano 5 kwietnia 2013 ewentualnie taras, ale nie przy ścianie a murku, widać, że lubi tam stać woda, a może zalegał śnieg?podcieka pod wylewkę i migruje do ścianyewentualnie po drugiej stronie tego murku jest jakaś obróbka blacharska bez właściwego "spadku" i woda zamiast spływać na zewn, spływa w stronę chałupydach: wygląda, że jest jednakowy spadek dachu nad chałupą i tarasem, czyli nie ma tam jakiegoś szczególnego załamania połaci, uskoku, mało prawdopodobne, żeby się to tam coś działo , choć spotkałem sie z takim przypadkiem:mieszanie na parterze lub 1 piętrze (nie pamiętam dokładnie), podobny problem, ale mokre wylazło (bardziej) w połowie wysokości ściany, po nawierceniu - mokre, powyżej balkon więc albo cieknie z balkonu, albo zamurowali trochę śniegu i wyłazi, porpawiono balkon, ścianę osuszono, ale po jakimś czasie znowuokazało się, że z powodu wadliwej obróbki okapu na samej górze (5 kondygnacji) woda lała się pod obróbkę, pomiędzy ścianę a styro (ściana 2W) i lała się do samego dołu a że styro klejone na placki to akurat dopiero tam znalazła woda jakieś odcięcie poziome na tyle skuteczne, że się zbierała i przesączała do garów (poroterm), u sąsiadów wyzej nie było śladów, a tu wyłaziłonaprawiono obóbkę - problem się skończył Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #20 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) Cytat Sypialnia na pierwszym pietrze. Ale sufit też "podcieka" - czyli sufit raczej nie z tarasu.dopisałem:Ten zaciek na suficie, jakoś tak równo z łączeniem płyt - pewnie najmniej szczelny element sufitu.Może od tego zacząć ? Edytowano 5 kwietnia 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #21 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) murek z zewnatrz ocieplony na gorze gres i okapniki 2 cm do srodka i na zewnatrz.Powiercilem otwory w scianie na 20 cm. Wody brak. Peszel wlazi w gore na pol metra. Na tarasie jest jedna wylewka bez izolacji. Podchodzila woda pod plytki.zderwano plytki zalozono folie izolacyjna..wylano druga wylewke i folia w plynie..i gres.Sufit znajduje sie centralnie pod ta sciana zalana w sypialni. Edytowano 5 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #22 Napisano 5 kwietnia 2013 stawiałbym na tarasa nie masz Ty tam przypadkiem gdzieś w okolicy tej ściany podłogówki lub rurek c.o. lub wody? Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #23 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) Ale dalej mam wątpliwości, czy to z tarasu, bo woda raczej nie spływa "pod górkę", bo taras jest na tym samym poziomie co "zalewany" pokój.Ta woda musiała by długo stać, aby "podciągnęła" w pustakach do takiej wysokości - ale jest to (teoretycznie ?) możliwe. Edytowano 5 kwietnia 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #24 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) nie ma wody. obok jest ta skrzynka rtv i sa wpuszczone w peszle kable od tv w rozne strony ale tam wszystko jest suche. to jest jedno miejsce gdzie woda wyszla. rowniez blizej sciany na suficie od salonu jest slad zaciek. poza tym wszystko ok.Tak. Taras jest idelanie na tym poziomie co zalewany pokoj bo jest wyzej 10cm od podlogi. Woda tam nigdy nie stoi bo splywa blizej murku do studzienki. Mozliwe ze dostaje sie pod wylewke..lub sa to stare zalania i wyszlo, ale troche dlugo by to wylazilo. 6 lat od zamieszkania. sciana w salonie pod tarasem zewnetrzna jest tez przesiaknieta bo byla cala zalana. Pozniej zrobilem ocieplenie murku ale woda gdzies musi wyjsc. Edytowano 5 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #25 Napisano 5 kwietnia 2013 Cytat Tak. Taras jest idelanie na tym poziomie co zalewany pokoj bo jest wyzej 10cm od podlogi. Nie rozumiem. Czyli "podłoga" tarasu jest o 10cm wyżej, od podłogi tej sypialni ?Czyli zaciek "pokrywa się" z poziomem tarasu ? Cytat ..... sciana w salonie pod tarasem zewnetrzna jest tez przesiaknieta bo byla cala zalana. Pozniej zrobilem ocieplenie murku ale woda gdzies musi wyjsc. Trzeba było tak od razu pisać.Taras, taras, taras - i nie "stara" woda. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #27 Napisano 5 kwietnia 2013 to pozostaje mi zerwac gres z tarasu..ale wizalnie jest suchu. Pod wylewke to nie wiem jakby sie woda dostala. z zewnatrz murku jest 10cm styropianu i tynk akrylowy opuszczony na dach garazu. Link do komentarza
bajbaga Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #28 Napisano 5 kwietnia 2013 Przyznam, że dawkujesz informacje jak kroplówka płyny ustrojowe.Teraz dodałeś ten dach i garaż sąsiada.Zanim zaczniesz pruć taras, sprawdź styk Twojego "murku" z dachem garażu sąsiada. Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #29 Napisano 5 kwietnia 2013 zrób odkrywkę (zerwij jedną płytkę) na wysokości tego mokrego miejsca i rozkuj wylewkę, będziesz wiedziałbyć może wystarczy "przecięcie" migracji wilgoci 1 Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #30 Napisano 5 kwietnia 2013 (edytowany) Tak mam zamiar zrobic, ale to latem. W markecie gosc mowi ze jest jakis srodek w plynie co sie aplikuje w mur. Ale ja nie bede tak robil. Poki co wcisnalem pianke montazowa w otwory a latem rozkuje plytke i zobacze czy tam sie zbiera woda.Troche zle naryzowalem, bo dach sasiada jest ponizej poziomy tarasu wewnatrz. Mea culpa. Edytowano 5 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
vega1 Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #31 Napisano 5 kwietnia 2013 z tą pianką to nie najlepszy pomysł był... na pewno szybciej teraz nie wyschnie. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #32 Napisano 5 kwietnia 2013 Gosc powiedzial, ze pianka wysycha, bo absorbuje wode z powietrza wiec jesli jest w murze to wyschnie Link do komentarza
vega1 Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #33 Napisano 5 kwietnia 2013 pianka absorbuje wodę z powietrza, tylko gdy wiążę zaraz po aplikacji bo to dla niej katalizator. Ale po 10 minutach to już jest nieaktualne, a później pogarsza tylko sytuację. Ale masz tam doradców kolego. A co Ci te dziury szkodziły? Link do komentarza
Gość xmark Napisano 5 kwietnia 2013 Udostępnij #34 Napisano 5 kwietnia 2013 wiało przez nie Link do komentarza
Brooks Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #35 Napisano 6 kwietnia 2013 Cytat Gosc powiedzial, ze pianka wysycha, bo absorbuje wode z powietrza wiec jesli jest w murze to wyschnie W przyrodzie nic nie ginie, suszenie przez piankę to nie najlepszy pomysł... Link do komentarza
Gość xmark Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #36 Napisano 6 kwietnia 2013 no tak, ale nikt nie powiedzil czym to suszyc :( a do tego sie oparami pianki zatrulem..mam nadzieje ze przez sciane nie przejdzie Link do komentarza
vega1 Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #37 Napisano 6 kwietnia 2013 jak wiało to się suszyło. A teraz się zakisi ale wcześniej czy później się wysuszy. O ile tynk i farba pozwolą na to. A co do zatrucia to rozumiem, sam czasem lubię wąchnąć kleju. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #38 Napisano 6 kwietnia 2013 haha butapren? moi koledzy tez wachali..klen zostal a ich nima Link do komentarza
vega1 Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #39 Napisano 6 kwietnia 2013 co Ty, butapren to przeżytek. Teraz są nowe, bardziej agresywne. Można po nich zwiedzić cały układ słoneczny. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #40 Napisano 6 kwietnia 2013 kurka teraz mam dylemat czy sie ta pianka przez sciane nie przytruje..bo w sypialni bede mial odloty bez orgazmu Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #41 Napisano 6 kwietnia 2013 Cytat no tak, ale nikt nie powiedzil czym to suszyc :( a do tego sie oparami pianki zatrulem..mam nadzieje ze przez sciane nie przejdzie To jakiej pianki używałeś ,daj namiary na nią to se kupię A tak na serio to pianka nie jest taka ażeby się ja zatruć a tym bardziej oparami które nie wiem w jaki sposób mogą wystąpić przy dozowaniu jej. Link do komentarza
Gość xmark Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #42 Napisano 6 kwietnia 2013 a jednak skonczylo sie zastrz odczulajacym :( Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #43 Napisano 6 kwietnia 2013 A jakoś się ona nazywa?To jakaś pianka do celów specjalnych,domniemywam po opisie stosowania. Tobie wystarczyła by nisko prężna zwykła montażowa.Albo jesteś uczulony bardziej od innych na takie specyfiki Link do komentarza
Gość xmark Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #44 Napisano 6 kwietnia 2013 foam 750 z platformynigdy nie bylem uczulony i myslalem ze wszystkie sa takie same Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #45 Napisano 6 kwietnia 2013 Ona a jakieś tam cyjanianany ,to chyba tak jak klej cyjanopan o to diabelstwo przy klejeniu zachodzi w reakcje i się grzeje i tym samym wydzielają się opary.Tak na prawdę nie znam tej pianki ,jak kupuje Soudala i jak na razie bez zastrzeżeń Link do komentarza
vega1 Napisano 6 kwietnia 2013 Udostępnij #46 Napisano 6 kwietnia 2013 Cytat foam 750 z platformynigdy nie bylem uczulony i myslalem ze wszystkie sa takie same w ogóle mnie to nie dziwi że platforma Cie zatruwa 1 Link do komentarza
Gość xmark Napisano 7 kwietnia 2013 Udostępnij #47 Napisano 7 kwietnia 2013 musze przyznac ze jestescie bardzo sympatyczni w porownaniu do wielu for.forow.. dziekuje za poradydo tego zamakania musze poszukac fachowca bo jak to od tarasu to wieksza robota. jesli macie jakies namiary kole katowic to poprosze Link do komentarza
Gość xmark Napisano 7 kwietnia 2013 Udostępnij #48 Napisano 7 kwietnia 2013 (edytowany) kurde poczytalem troche i zescie mi nie podpowiedziel buuuu a sa pianki dwuskladnikowe soudala ktore nadaja sie do uszczelniania murow bo zastygaja bez wilgoci buu..juz pozamiatane..mam nadzieje ze ta zaaplikowana zaschnie Edytowano 7 kwietnia 2013 przez xmark (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 kwietnia 2013 Udostępnij #49 Napisano 7 kwietnia 2013 Cytat kurde poczytalem troche i zescie mi nie podpowiedziel buuuu a sa pianki dwuskladnikowe soudala ktore nadaja sie do uszczelniania murow bo zastygaja bez wilgoci buu..juz pozamiatane..mam nadzieje ze ta zaaplikowana zaschnie Ja Ci pisałem ,że używam Soudal-a (fakt nie napisałem że większości jego produktów bo nie było takiego pytania ) i ta firma ma dość bogata ofertę chemii. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się