Skocz do zawartości

Ministerstwo przygotowało projekt nowelizacji Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych

Recommended Posts

Napisano
Ministerstwo przygotowało projekt nowelizacji Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, znacznie podwyższający wymagania odnośnie izolacyjności ścian, dachów, okien itp.

Zmiany są spore. Przykładowo współczynnik U [W/(m2K)]:
- 0,2 - ściany (było 0,3);
- 0,15 - dachy (było 0,25);
- 1,2 okna (było 1,7-1,8);
- drzwi zewnętrzne - 1,7 (było 2,6).

Projekt jest na stronie Ministerstwa:
http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/projekt...nna/03102012_wt

Nowelizacja wejdzie w życie 90 dni po podpisaniu.
Napisano
Niestety, dalej najważniejszy jest wskaźnik EP, czyli energii pierwotnej, a to zamydla dane o energooszczędności budynku.
Jesteśmy mistrzami świata w obchodzeniu przepisów. Dyrektywa EU używa wskaźnika EU (energii użytkowej) która odzwierciedla tylko stan izolacyjności termicznej budynku.
Jednak nasi potrafią icon_evil.gif

Ps. Wymagany wskaźnik EP nie większy niż 105kWh/m2/rok icon_eek.gif
Napisano
I znowu mamy albo spełnienie wymogów odnośnie izolacyjności przegród, albo wskaźnik EP, który nic nie mówi o jakości budynku. Możemy postawić "kurną chatę" ale z kotłem na drewno/pellety i warunek spełniony.
No ale tu przynajmniej większość wymagań jest rozsądna.
Ciekawsze rzeczy są w wytycznych NFOŚiGW dla budynków energooszczędnych (warunek dofinansowania):

wymagania funduszu

Przykładowo:
- wymagany wsp. U = 0,8 dla wrót garażowych i to bez określenia, że dotyczy to tylko garaży ogrzewanych;
- 10 cm grubości izolacji cieplnej przewodów wentylacyjnych - z rury fi 10 cm robi nam się 30 cm i trzeba to gdzieś ukryć. Na dokładkę wychodzi na to, że tak trzeba izolować także kanały biegnące przez pomieszczenia ogrzewane;
- potwornie zawyżony wymóg sprawności odzysku ciepła z wentylacji (85% dla wymiennika). Tego nie spełni żaden wymiennik krzyżowy, inny być może ale kosztem potwornych oporów przepływu i zużycia prądu przez wentylatory.
Takich kwiatków tam mnóstwo. Mi się po tej lekturze odechciało dopłat.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

I znowu mamy albo spełnienie wymogów odnośnie izolacyjności przegród, albo wskaźnik EP, który nic nie mówi o jakości budynku. Możemy postawić "kurną chatę" ale z kotłem na drewno/pellety i warunek spełniony.

W projekcie tym razem obydwa warunki są konieczne, czyli trzeba spełnić zarówno U jak i EP, więc nie byłbym aż takim pesymistą.
Poza tym programy dofinansowań w innych krajach opierają się głównie na EP (np. KfW), a nasz program NFOŚ opiera się na EUco, więc wiedza i świadomość już jest icon_smile.gif
Napisano (edytowany)
Panie Tomku a jaki będzie współczynnik dla dachu (deski ,papa), gdzie zastosuję wełny toprock 15cm między krokwie i 10cm superrock pod krokwie płyty rigips termo-line o współczynniku 0,165 W/(m.K) ? Pozdrawiam Edytowano przez prezes413 (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Panie Tomku a jaki będzie współczynnik dla dachu (deski ,papa), gdzie zastosuję wełny toprock 15cm między krokwie i 10cm superrock pod krokwie płyty rigips termo-line o współczynniku 0,165 W/(m.K) ? Pozdrawiam

Brakuje kilku danych do policzenia, ale zakładając, że dach skośny ma nachylenie 45, rozstaw osiowy krokwi to 85 cm, krokwie 18x10cm (szczelina wentylacyjna 3 cm pod deskowaniem), płyty rigips termo-line w jednej warstwie o grubości 12,5mm to współczynnik przenikania ciepła dla tej przegrody wynosi U=0,153 [W/m2K].
Napisano
Witam dokładnie takie są dane dodatkowo chcę dać folie paroziolacyjną aluminiową na wełnę. Mam jeszcze jedno pytanie czy w profile trzeba dawać wełnę? i jeśli nie dam to o ile taki współczynnik się zmieni?
Napisano
Cytat

Witam dokładnie takie są dane dodatkowo chcę dać folie paroziolacyjną aluminiową na wełnę. Mam jeszcze jedno pytanie czy w profile trzeba dawać wełnę? i jeśli nie dam to o ile taki współczynnik się zmieni?

Różnica około 9%

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Powiedział co wiedział.  Pewnie do gliny trza dodać kobiałkę jajek od kur z wolnego wybiegu. 
    • I czym będą napędzać generatory prądu?, szyszkami z twojego lasu?. 
    • - Nie będziemy mamić górników hasłami, szczególnie związkowców, że będziemy dopłacać x miliardów do nierentownych inwestycji, do nierentownych działań - mówił minister energii Miłosz Motyka w rozmowie z Jakubem Wiechem. - Po pierwsze liczymy, że pokażą ze swojej strony w uczciwej dyskusji, jak zamierzają schodzić  z niektórych kosztów - dodał. Z budżetu na ten rok wynika, że rząd dosypie do górnictwa ponad 9 miliardów złotych. Wyliczono, że każda polska rodzina dorzuci w tym roku do górnictwa średnio 600 zł ze swoich podatków.   Katowicki oddział Agencji Rozwoju Przemysłu podał, że sektor górnictwa węgla kamiennego zanotował w 2024 r. 11,06 mld zł straty netto. Co więcej, zeszłoroczne przychody ze sprzedaży węgla były o jedną trzecią niższe niż rok wcześniej. Wyniosły 25,43 mld zł wobec 37,9 mld zł w 2023 r. Oznacza to, że rentowność sprzedaży wyniosła minus 35 proc. Wgłębiając się w dane jasno widać, że spadły przychody całego sektora (z 56 mld zł do 41 mld zł), ale wzrosły koszty (z 48 mld zł do 54 mld zł). Maleje też udział węgla (kamiennego i brunatnego) w produkcji energii elektrycznej. W zeszłym roku wyniósł 57 procent. Jeszcze 10 lat temu było to 80 procent, a 20 lat temu 90 procent. I ta tendencja będzie prawdopodobnie kontynuowana.    Węgiel traci na znaczeniu i przestaje być opłacalny, dlatego coraz głośniej mówi się o tym, by z niego zupełnie zrezygnować. Górnictwo chroni jednak umowa społeczna z 2021 r., którą podpisał jeszcze rząd Prawa i Sprawiedliwości (PiS). Umówiono się w niej, że Polska przestanie wydobywać węgiel kamienny dopiero w 2049 r. Obecny rząd będzie chciał to jednak zmienić. - Myślę, że w perspektywie długoterminowej, umowa społeczna będzie aktualizowana - zapowiedział Miłosz Motyka, zdradzając plan jej rewizji. Z racji, że umowa społeczna to nie ustawa, jest szansa ją zmienić bez zgody Karola Nawrockiego, który zapowiadał, że "będzie obrońcą polskiego górnika i polskiego górnictwa". Wciąż jednak konieczne będzie osiągnięcie porozumienia ze związkami zawodowymi, co może być bardzo trudne. Ekolodzy domagają się, by zupełnie odejść od węgla już w 2035 r.     Polska odejdzie od węgla szybciej, niż się wydawało?
    • To akuratnie nie jest prawdą. Smak kiełbasy dzieciństwa był inny, bo inne były rasy świń i inaczej były u chłopa w gospodarstwie karmione (głównie ziemniakami). Jakieś dwadzieścia lat temu byłem w takim ukraińskim zadupiu, gdzie ta dawna rasa świń słoninowo - mięsnych jeszcze się w zagrodach mieszkańców uchowała i smak mięsa był taki jaki zapamiętałem. Czyli to obiektywne czynniki hodowlane decydują o smaku (plus oczywiście technologia przetwórstwa), a nie wspomnienia.   To akuratnie konstrukcyjnie jest bajecznie proste, ale aby osiągnąć odpowiedni wygląd i jakość działania, trzeba znać technologię budowy, co już takie proste nie jest.
    • Trochę Cie poniosło. Ja praktycznie wędlin i kiełbas w sklepach nie kupuje. Raz że wędliny jadam "od święta" a kiełbasę kupuje tylko u znajomego gospodarza. Place 33zl/kg.  Może nie jest jakoś super wybitna ale jest poprostu dobra i to wystarczy że w przedbiegach wygrywała z tym czymś co jest w biedronce, Lidlu i innych marketach.  Dzień dobry. A czy znajdę tam instrukcje jak zbudować prosty piec? Kaflowy, szamotowy, ceglany? Poki mój jotul działa to działa ale akumulacji w nim żadnej a na tym by mi zależało. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...