paulona Napisano 19 marca 2008 Udostępnij #51 Napisano 19 marca 2008 Cytat Ja proponuję poszukać innego energooszczędnego rozwiązania. Energooszczędność i nakłady na nią muszą mieć tzw ekonomiczne uzasadnienie ,to się zmienia w czasie.W/g prasy, na dziś to jest 25 cm ocieplenia w ścianie ,40 w dachu i 25 w gruncie pod podłogą.Wiadomo też że węgiel jest najtańszym paliwem w przeliczeniu na kwh energi potrzebnej do ogrzania m2 powierzchni. Link do komentarza
Justyn Napisano 20 marca 2008 Udostępnij #52 Napisano 20 marca 2008 Cytat Energooszczędność i nakłady na nią muszą mieć tzw ekonomiczne uzasadnienie ,to się zmienia w czasie.W/g prasy, na dziś to jest 25 cm ocieplenia w ścianie ,40 w dachu i 25 w gruncie pod podłogą.Wiadomo też że węgiel jest najtańszym paliwem w przeliczeniu na kwh energi potrzebnej do ogrzania m2 powierzchni. Węgiel jest najtańszy ale i najbardziej kopci. Link do komentarza
texas Napisano 21 marca 2008 Udostępnij #53 Napisano 21 marca 2008 Cytat Węgiel jest najtańszy ale i najbardziej kopci. No i trzeba dokładać do pieca... trzeba mieć miejsce na składowanie go - dość duże pomieszczenie na piec...Mając dom spełniający wymagania PN najlepiej jest mieć ogrzewanie gazowe - nie wymaga to od nas jakichkolwiek dodatkowych pomieszczeń, dokładania opału do pieca itd. Link do komentarza
Domino Napisano 21 marca 2008 Udostępnij #54 Napisano 21 marca 2008 No i jeszcze miał węglowy. To draństwo się potrafi dostać wszędzie. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 23 marca 2008 Udostępnij #55 Napisano 23 marca 2008 No właśnie - to wymaga jakiegoś pomieszczenia do którego wejście powinno być z zewnątrz domu bo inaczej to wszędzie pełno czarnego pyłu w domu będzie. Link do komentarza
Kaktus Napisano 23 marca 2008 Udostępnij #56 Napisano 23 marca 2008 Cytat Ja proponuję poszukać innego energooszczędnego rozwiązania. Tylko jakiego? Bo węgiel został już tutaj skrytykowany i choć nikt tego głośno nie powiedział jest tak jakby wszyscy się zgodzili że to się nie nadaje. Link do komentarza
el-instalator Napisano 30 kwietnia 2009 Udostępnij #57 Napisano 30 kwietnia 2009 No to ja znowu trochę pogrzebię kijem w mrowisku Co myślicie o układzie konwektory elektryczne i DGP z kominka przy domu (szkielet drewniany) z 25 cm. izolacji w ścianach + 35 strop +20 podłoga, pow. ok. 130-150 m. Okna typowe U=1 ale do tego okiennice. Znam podobne rozwiązania ze Szwecji i mi ze wstępnych wyliczeń wynika, że koszty eksploatacji wcale nie będą takie wysokie (dla 3-4 osób). Zastanawiam się czy warto inwestować w okna o lepszej izolacyjności przy dużych różnicach cen zakupu.Konwektory, bo jak się człowiek zastanowi, to przez większość doby w wielu pomieszczeniach można obniżyć temp., bo tam nikogo niema. Konwektory grzeją błyskawicznie a "szkielet" praktycznie nie ma bezwładności cieplnej. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się