Miałem wątpliwości i właśnie je rozwiałeś, bo tam temperatura rzadko wzrasta powyżej 20°C, także nie wziąłem pod uwagę tego że tam jest zawsze chłodno. Mimo to w lecie spada wilgotność do 65%, zimą zawsze utrzymuje się ~75%. W pozostałych dwóch piwnicach jeszcze nie ma wylewek, w to lato planuje zrobić, więc w tych dwóch pierwszych też powinno się obniżyć dobre i parę %. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
A czy są w oknach nawiewniki higrosterowane?
Otwieranie na oścież okien w piwnicy w letnie dni "to strzał w kolano", zamiast osuszać, dodatkowo nawilżasz pomieszczenie.
Mury i posadzka, jeżeli mające kontakt z gruntem, utrzymują znacznie niższą temperaturę niż powietrze. Gdy ciepłe, nasycone parą wodną powietrze wpada do piwnicy i styka się z tymi zimnymi powierzchniami, gwałtownie się ochładza, dochodzi do kondensacji, "wyciskasz wodę z powietrza".
Piwnicę należy wietrzyć tylko wtedy, gdy temperatura i wilgotność na zewnątrz są niższe niż wewnątrz.
Od 2027 roku ogrzewanie domów węglem, gazem, olejem opałowym i LPG stanie się znacznie droższe. Wszystko przez nowy unijny podatek od emisji CO₂, który obejmie miliony gospodarstw domowych w Polsce. Choć opłatę formalnie zapłacą dostawcy paliw, to jej koszt trafi prosto na nasz rachunek za ogrzewanie. Kto i ile dopłaci – i czy da się uniknąć podatku od ogrzewania?
Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/115530-kto-zaplaci-podatek-od-ogrzewania-2027
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się