Beata30 Napisano 19 sierpnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 19 sierpnia 2012 Witam,Ponad 2 tygodnie temu jakiś życzliwy sąsiad z klatki (albo dzieciak) zamazali mi drzwi pastą do zębów. Do zmycia użyłam również zmywacza do paznokci, ponieważ inaczej nie dało się zmyć paskudztwa, plamy były już nieźle zaschnięte. Na pierwszy rzut oka nie ma żadnych śladów, jedna gdy przyjrzymy się na drzwi z boku lub w świetle żarówki to widać przebarwienia, jaśniejsze plamy. Czy można coś z tym zrobić??. Położenie nowej warstwy lakieru załatwi sprawę? Drzwi są nowe, mają niecałe 2 lata i naprawdę się wykosztowałam. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 sierpnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 19 sierpnia 2012 Czyli potraktowałaś je acetonem,jednym z najsilniejszych rozpuszczalników co bierze wszystko.Czemu wcześniej nie pytałaś o poradę ,teraz to musztarda bo obiedzie.Jedynie to nowy lakier dobrej jakości może uratować sprawę, piszę że może bo jak tu jeden kolega pisze "wróżką nie jestem" wrzuć fotki tych drzwi to wtedy coś konkretnego będzie można o nich rzec. Link do komentarza
AgregatyElem Napisano 21 sierpnia 2012 Udostępnij #3 Napisano 21 sierpnia 2012 Jeżeli są to drzwi drewniane to proponuję użyć teraz odpowiednich środków do pielęgnacji ( Np Pronto i inne specyfiki) aby zetrzeć te smugi,powinny ustąpić,chociaż dawka rozpuszczalnika była mocna. Link do komentarza
Beata30 Napisano 21 sierpnia 2012 Autor Udostępnij #4 Napisano 21 sierpnia 2012 drzwi są fornirowane w ciemnym kolorze, nie będę zamieszczać zdjęcia, pełno ich w internecie, ponieważ i tak nie widać tych odbarwień, tak jak pisałam wcześniej, można je zauważyć dopiero po "wnikliwej obserwacji". Lakierowanie jak zdążyłam się dowiedzieć odpada. Na szczęście można użyć specjalnej pasty na rysy i odbarwienia, która powinna załatwić sprawę. Najpierw jednak spróbuję z mleczkiem do tego rodzaju drzwi, może się uda.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 sierpnia 2012 Udostępnij #5 Napisano 21 sierpnia 2012 Cytat drzwi są fornirowane w ciemnym kolorze, nie będę zamieszczać zdjęcia, pełno ich w internecie, ponieważ i tak nie widać tych odbarwień, tak jak pisałam wcześniej, można je zauważyć dopiero po "wnikliwej obserwacji". Lakierowanie jak zdążyłam się dowiedzieć odpada. Na szczęście można użyć specjalnej pasty na rysy i odbarwienia, która powinna załatwić sprawę. Najpierw jednak spróbuję z mleczkiem do tego rodzaju drzwi, może się uda.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Fajnie ,że dałaś sobie radę tylko jak juz piszesz to trzymaj się jednej wersji do końca bo piszesz w pierwszym poście "Na pierwszy rzut oka nie ma żadnych śladów, jedna gdy przyjrzymy się na drzwi z boku lub w świetle żarówki to widać przebarwienia, jaśniejsze plamy. " a "...teraz ponieważ i tak nie widać tych odbarwień, tak jak pisałam wcześniej, można je zauważyć dopiero po "wnikliwej obserwacji".Jak dla mnie patrzeć z boku czy przy świetle a wnikliwa obserwacja to dwie różne rzeczy,ale cóż to dla mnie a dla Ciebie może nie Link do komentarza
marcinsto Napisano 30 sierpnia 2012 Udostępnij #6 Napisano 30 sierpnia 2012 jak dobrze dobierzesz kolor, to i lak do drewna się sprawdzi. Link do komentarza
MrTomo Napisano 1 września 2012 Udostępnij #7 Napisano 1 września 2012 Jak nie widać - to po co się męczyć? Znowu Ci dzieciaki lub ktoś życzliwy zababra.Spróbuj tym mleczkiem i tyle. Przemalowane drzwi mogą wyglądać jeszcze gorzej jak źle się to zrobi... Link do komentarza
Eksperci Śnieżka Napisano 25 stycznia 2013 Udostępnij #8 Napisano 25 stycznia 2013 Cytat Witam,Ponad 2 tygodnie temu jakiś życzliwy sąsiad z klatki (albo dzieciak) zamazali mi drzwi pastą do zębów. Do zmycia użyłam również zmywacza do paznokci, ponieważ inaczej nie dało się zmyć paskudztwa, plamy były już nieźle zaschnięte. Na pierwszy rzut oka nie ma żadnych śladów, jedna gdy przyjrzymy się na drzwi z boku lub w świetle żarówki to widać przebarwienia, jaśniejsze plamy. Czy można coś z tym zrobić??. Położenie nowej warstwy lakieru załatwi sprawę? Drzwi są nowe, mają niecałe 2 lata i naprawdę się wykosztowałam. W przypadku pojawiających się przebarwień aplikacja nowej warstwy lakieru niekoniecznie pomoże rozwiązać problem. Proponuję delikatnie i równomiernie przeszlifować podłoże papierem ściernym – powinno to wyrównać wygląd powierzchni. W przypadku tego typu zabrudzeń, szczególnie jeśli są to stosunkowo nowe drzwi, warto podpytać producenta jakich środków można używać do czyszczenia. Pozwoli to na uniknięcie uszkodzenia lakierowanej powierzchni. Link do komentarza
Kirk Napisano 8 maja 2013 Udostępnij #9 Napisano 8 maja 2013 Jeśli to jest fornirowane to potraktowanie drzwi papierem ściernym jest ryzykowne. Malowanie czy lakierowanie samemu tylko pogorszy sprawę. Ja bym pokombinował z czymś w rodzaju wosku, ale to też trzeba uważać na skład. Wybrać coś delikatnego czym mozna by było zamaskować taką plamę. Link do komentarza
pollina Napisano 15 maja 2013 Udostępnij #10 Napisano 15 maja 2013 Jeśli nie widać odbarwień to po co przepłacać? Szczerze to ja bym to po prostu potraktował jakimś środkiem polerującym i odpuścił temat. To tylko drzwi... Link do komentarza
MagdaWilenka Napisano 4 czerwca 2013 Udostępnij #11 Napisano 4 czerwca 2013 Ja mam może trochę śmieszną poradę, ale u mnie zawsze się sprawdza. Oklej te drzwi okleiną, jeśli dobrze to zrobisz, to nie będzie żadnej różnicy widać, a drzwi będą wyglądać jak nowe. Na prawdę można to samemu zrobić a i koszty tego są bardzo niskie. Link do komentarza
Psotka2013 Napisano 21 czerwca 2013 Udostępnij #12 Napisano 21 czerwca 2013 ja już miałam kiedyś do czynienia z okleiną, trzeba uważać jak się tego używa, bo wychodzą bąbelki i nie ładnie to wygląda. Link do komentarza
EmiliaKon Napisano 29 października 2016 Udostępnij #13 Napisano 29 października 2016 Cytat Witam,Ponad 2 tygodnie temu jakiś życzliwy sąsiad z klatki (albo dzieciak) zamazali mi drzwi pastą do zębów. Do zmycia użyłam również zmywacza do paznokci, ponieważ inaczej nie dało się zmyć paskudztwa, plamy były już nieźle zaschnięte. Na pierwszy rzut oka nie ma żadnych śladów, jedna gdy przyjrzymy się na drzwi z boku lub w świetle żarówki to widać przebarwienia, jaśniejsze plamy. Czy można coś z tym zrobić??. Położenie nowej warstwy lakieru załatwi sprawę? Drzwi są nowe, mają niecałe 2 lata i naprawdę się wykosztowałam. I jak poradZilas sobie z tymi drZwiami? Mam podobny problem.. Link do komentarza
agrest2104 Napisano 16 grudnia 2016 Udostępnij #14 Napisano 16 grudnia 2016 Próbowaliście czyścić zabrudzoną powierzchnię zwykłym olejem, masłem lub kremem kosmetycznym? Później wystarczy osuszyć powierzchnię bibułką albo zwykłą chusteczką. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się