ewamariusz Napisano 22 marca 2012 Udostępnij #1 Napisano 22 marca 2012 Witam. Robiąc instalację elektryczną w moim domku chciałbym ją wykonać tak aby czegoś nie pominąc. Proszę o pomoc doświadczonych w tej dziedzinie. O czym pamiętać wykonując instalację w domu. Może ktoś mi doradzi także coś na temat instalacji alarmowej, TV, komputerowej. Pozdrawiam Link do komentarza
ifra Napisano 22 marca 2012 Udostępnij #2 Napisano 22 marca 2012 Polecam na początek artykuły z tego działu:https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/a/25087-nowoczesna-instalacja-elektryczna-jak-ja-wykonac i z tego:https://budujemydom.pl/instalacje/dom-bezpieczny-i-inteligentny Link do komentarza
Draagon Napisano 22 marca 2012 Udostępnij #3 Napisano 22 marca 2012 (edytowany) Wybierz sobie Przyłącza zewnętrzne (kable wchodzące do domu z zewnątrz) Anteny Zasilanie podstawowe Zasilanie dedykowane Zasilanie awaryjne Bramy, rolety i inne silniki Sterowanie temperaturą i parametrami powietrza Czujniki Instalacja uziemiająca Instalacja odgromowa i przeciwprzepięciowa Oświetlenie wewnętrzne podstawowe Oświetlenie wewnętrzne specjalne Oświetlenie zewnętrzne podstawowe Oświetlenie zewnętrzne specjalne Sieć telefoniczna, komputerowa, Internet Kontrola dostępu System alarmowy Systemy RTV-SAT-CCTV Nagłośnienie / muzyka Kino domowe Multiroom i Server AV Rozdzielnica ogrodu Edytowano 22 marca 2012 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ewamariusz Napisano 26 marca 2012 Autor Udostępnij #4 Napisano 26 marca 2012 Witam. Poczytałem i wielkie dzięki, bardzo pomocne no i spis Draagona bezcenny. Wszytskie nie robię, ale jak możesz wyjaśnij co masz na myśłi np. oświetlenie wewnętrzne specjalne i jak możesz coś napisać na temat systemy RTV-SAT-CCTV. Pozdrawiam Link do komentarza
pollina Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij #5 Napisano 23 stycznia 2013 Cytat Witam. Poczytałem i wielkie dzięki, bardzo pomocne no i spis Draagona bezcenny. Wszytskie nie robię, ale jak możesz wyjaśnij co masz na myśłi np. oświetlenie wewnętrzne specjalne i jak możesz coś napisać na temat systemy RTV-SAT-CCTV. Pozdrawiam Rozwiń a jakich instalacji będziesz używał? wybrałeś już firmę? Link do komentarza
ewamariusz Napisano 23 stycznia 2013 Autor Udostępnij #6 Napisano 23 stycznia 2013 Już zrobione. Dzięki Link do komentarza
Draagon Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij #7 Napisano 23 stycznia 2013 Kurcze ja takie coś napisałem ? :O Ładną miałem fazę Link do komentarza
solange63 Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij #8 Napisano 23 stycznia 2013 Cytat Kurcze ja takie coś napisałem ? :O Ładną miałem fazę Rozwiń niezle, niezle... ale pamietaj: forum niczego nie zapomina Link do komentarza
Elektrotip Napisano 27 marca 2013 Udostępnij #9 Napisano 27 marca 2013 W kwestii instalacji elektrycznej,to moim zdaniem należy zwrócić uwagę głównie na bezpieczeństwo podczas jej montażu,wielu z nas o tym zapomina i potem są tego efekty- zdarzają się nawet wypadki śmiertelne. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się