marcin.a Napisano 27 lutego 2012 Udostępnij #1 Napisano 27 lutego 2012 (edytowany) Witam, Plan to zbudowac to:http://gotowe-projekty-domow.pl/dom_przy_malowniczej.htmpo adaptacji usunięte zostały lukarny (z uwagi na zbyt duży koszt dachu i samych okien) i drzwi oraz okna na najdłuższej ścianie (północna strona)Działka jest, media na działce, trochę kosztów odpada (projekt po adaptacjach, po geodecie - czekam na pozwolenie), drewno na szalunki mam własne.Budżet jaki mam to ~300-310 tys, zależy mi na wykończeniu całego dołu i dwóch sypialni na piętrze - standard bez szaleństw. Wg wstępnych wyliczeń powinienem zmieścić się w 2.200-2.300 za m pu. - z rezerwą 200 pln za m.Koszt budowy z kosztorysu przy generanym wykonawcy ~350 tys, syst. gospodarczym 270 tys - realne ceny??Ogrzewanie to piec gazowy + kominek z płaszczem (wspomagający) i podłogówka po całosci, dach raczej blachodachówkapozdrawiam Edytowano 27 lutego 2012 przez marcin.a (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Teonet Napisano 27 lutego 2012 Udostępnij #2 Napisano 27 lutego 2012 Bardzo fajny projekt. Spodobał mi się, może w przyszłości postawie coś podobnego Link do komentarza
marcin.a Napisano 28 lutego 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 lutego 2012 Nam tez się podoba tym bardziej, że krótszą ścianą garażu możemy zbliżyć się do granicy działki nawet na 0,5m (strona wjazdu od wschodu) a najdłuższą ścianą budynku nawet na 1,5 m do sąsiedniej działki. Link do komentarza
Sorbek Napisano 5 czerwca 2012 Udostępnij #4 Napisano 5 czerwca 2012 mam taki sam budżet ale na prostszy i mniejszy domek i sporo obaw czy starczy - zalezy od rejonu w którym budujesz Link do komentarza
daggulka Napisano 5 czerwca 2012 Udostępnij #5 Napisano 5 czerwca 2012 mam kilka spostrzeżeń... Cytat po adaptacji usunięte zostały lukarny (z uwagi na zbyt duży koszt dachu i samych okien) a co zamiast? czym doświetlisz poddasze? Cytat Budżet jaki mam to ~300-310 tys, zależy mi na wykończeniu całego dołu i dwóch sypialni na piętrze nie licz na to, że wyjdzie dużo mniej bo piszesz że tylko dwie sypialnie na piętrze chcesz wykończyć .... wykończenie to tylko farba i panele - TYLKO .... bo musisz na całej górze docieplić dach i skosy plus płyty k-g , rozłożyć instalacje , otynkować , zrobić schody na górę i hol na gotowo ... pozostała na górze do roboty jedna sypialnia i łazienka to pikuś - Pan Pikuś... takie groszowe sprawy .... Cytat Koszt budowy z kosztorysu przy generanym wykonawcy ~350 tys, syst. gospodarczym 270 tys - realne ceny?? 270.000zł systemem gospodarczym - nierealne .... życzę jak najbardziej sukcesu , zaczynaj skoro już zdecydowałeś , ale już teraz zastanawiaj się jak zdobyć pozostałą kasę... może zdeczka to okrutne, ale obstawiam, że się nie zmieścisz ... chyba , że robocizna za free lub bardzo tanim, kosztem ... Link do komentarza
kalumet Napisano 5 czerwca 2012 Udostępnij #6 Napisano 5 czerwca 2012 ja mam mniejszy i prostszy domekmiało mi wystarczyć 200ka już przekroczyłem 300k i jeszcze końca nie widać u mnie bez żadnych szaleństw Link do komentarza
daggulka Napisano 5 czerwca 2012 Udostępnij #7 Napisano 5 czerwca 2012 ja na swoją stodółkę w sezonie 2007/2008 systemem gospodarczym z dużym nakładem pracy własnej wydałam siakieś 260.000 Link do komentarza
bud12 Napisano 28 czerwca 2012 Udostępnij #8 Napisano 28 czerwca 2012 Fajny projekt, a czy wystarczy, to zależy gdzie Link do komentarza
BIGL Napisano 29 czerwca 2012 Udostępnij #9 Napisano 29 czerwca 2012 Dolicz jeszcze lekko 100-150 tys. i to bez przepychu Link do komentarza
Stefan0987 Napisano 30 czerwca 2012 Udostępnij #10 Napisano 30 czerwca 2012 na budżet domu jest prosty wzór: zakładany kosztorys x2 i masz wynik czyli ile pieniędzy pochłonie budowa Link do komentarza
Draagon Napisano 1 lipca 2012 Udostępnij #11 Napisano 1 lipca 2012 Dlatego ja kosztorysu do siebie nie uaktualniam 164 tys SSZ i niech tak zostanie Link do komentarza
GlazuraStrzelin Napisano 5 lipca 2012 Udostępnij #12 Napisano 5 lipca 2012 Fajny naprawdę podobający mi się projekt. Szkoda generalnie tych okien na poddaszu bo naprawdę przydały by się, ponieważ domek traci na swoim uroku. Co do kosztów to myślę że może Ci nie starczyć.Pozdrawiam. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 6 lipca 2012 Udostępnij #13 Napisano 6 lipca 2012 (edytowany) Cytat ja mam mniejszy i prostszy domekmiało mi wystarczyć 200ka już przekroczyłem 300k i jeszcze końca nie widać u mnie bez żadnych szaleństw Prefabrykacja to jedno wielkie szaleństwo ;)Mój dom wyceniany był przez Abakon na 350tys.zł za stan deweloperski a mam zamiar za 250tys.zł wprowadzić się i jest to na dobrej drodze ku temu ;)Co najmniej stówka oszczędzona Także,komu nie zalezy na kasie a chce szybko wybudować to idzie w keramzytowe praefabrykacje bez narzekania ;)Jeśli ktoś zamierza tanio wybudować to nigdy nie polecę budowy z prefabrykatów !!! Edytowano 6 lipca 2012 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się