Czas na Wnętrze Napisano 28 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 28 grudnia 2011 Witajcie,Zapraszamy Was do działu Ze smakiem. Na razie może nie ma tam zbyt wielu przepisów, ale wszystkie bardzo smakowite. Znajdziecie m.in. kilka apetycznych przepisów na sylwestrowy lub karnawałowy wieczór:truskawkowe drinki http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/12279-truskawkowy-drinkkurczaka rozmarynowo-cytynowegohttp://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/12283-ku...ynowo-cytrynowyszampańskie risottohttp://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/12282-szampanskie-risottoJak ktoś z Was jedno z tych dań przygotuje to koniecznie napiszcie jak Was smakowało. Link do komentarza
retrofood Napisano 28 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 28 grudnia 2011 A będzie cuś ze smalcem? Bo ja lubię ze smalcem... Link do komentarza
Czas na Wnętrze Napisano 29 grudnia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 grudnia 2011 W nowym roku będzie można dodawać własne przepisy - w tym ze smalcem. Zapraszamy! Cytat A będzie cuś ze smalcem? Bo ja lubię ze smalcem... Link do komentarza
Andrewex - ogrodzenia architektura ogrodowa Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 29 grudnia 2011 Pomarańczówka na sylwestra jak znalazł . Link do komentarza
Chef Paul Napisano 31 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 31 grudnia 2011 (edytowany) Cytat Witajcie,Zapraszamy Was do działu Ze smakiem. Na razie może nie ma tam zbyt wielu przepisów, ale wszystkie bardzo smakowite. Znajdziecie m.in. kilka apetycznych przepisów na sylwestrowy lub karnawałowy wieczór:truskawkowe drinki kurczaka rozmarynowo-cytynowegoszampańskie risottoJak ktoś z Was jedno z tych dań przygotuje to koniecznie napiszcie jak Was smakowało. Poczułem się zaproszony (i znalazłem własnie chwilę czasu pomiędzy jednym wsadem do piekarnika i wędzarni a nastepnym) jeżeli można więc to się "odniosę" do wyżej przedstawionych propozycji- telewizyjna moda (jeżeli dobrze pamiętam z filmu "Pretty Woman") jest moim zdaniem bezsensownym marnowaniem Champagne ... jeżeli już tak bardzo ktoś lubi truskawki ... to lepiej użyć do tego napitku wina musującego- kurczak rozmarynowo-cytrynowy, jest smaczny i łatwy w przygotowaniu ... hmmmmmmmm ... tylko, że ... danie na fotografii pokazuje świeży rozmaryn a w składnikach go nie widzę ... jednak przed pieczeniem zamarynował bym "na sucho" kurczaka (przynajmniej na dwie godziny) oczywiście natartego solą i skropionego soją, w świeżym rozmarynie z posiekanym czosnkiem i otartą skórką z cytryny (miast papryki dodał bym skórki pomarańcz - ale to moje smaki ) ... no i zamiast wody białe wytrawne wino zmieszane w stosunku 1:1 z lekkim czystym warzywnym bulionem ... gwarantuję, że nie zdominuje to cytrusów i rozmarynu ... ale to znowu te moje kubki smakowe - arborio ... dla mnie trochę zbyt krótkie i kleiste do risotto ... użył bym raczej carnaroli i oczywiście z winem musującym miast szlachetnego szampana (które dodał bym na końcu absorbowania przez ryż a w początkowej fazie prażenia ryżu skropił bym octem szampańskim) ... chyba nie zdobył bym się na dodawanie do tego dania Roederer, Dom Perignon, Perrier Jouet, Armand de Brignac czy Veuve Cliquot ... sorrySzanowną Panią Beatkę przepraszam za powyższą krytykę ... w kulinariach jednak zwykłem pisać co moje "kubki smakowe" i doświadczenie zawodowe (wprawdzie tylko 40-letnie, z czego 3/4 tego czasu w US - gdzie jak wiadomo większość konsumentów pochłania z rozkoszą "kulinarne śmieci" - jednakowoż nie wszyscy moi Goście a szczególnie ma Ciemiężycielka - która jest dla mnie najsroższym krytykiem - są tego pokroju) przenoszą na klawiaturę bez szczególnego zastanawiania się i analizy.Raz jeszcze przepraszam, iż ośmieliłem się wyrazić swoją opinię na temat powyższych propozycji obiecując sobie zarazem zakupienie w przyszłym roku "Bułgaria na talerzu" ... mam nadzieję, że z osobistą dedykacją Pani Beatki (w tym celu prześlę książkę zaraz po zakupie z prośbą o wpis więc proszę o podanie adresu pocztowego na pw lub mój e-mail)... tymczsem Wszystkiego Noworocznego ps-1 Cytat A będzie cuś ze smalcem? Bo ja lubię ze smalcem... ... po dania "ze szmalcem" najlepiej zwracać się do NS-a ps-2 Cytat Pomarańczówka na sylwestra jak znalazł . ... tego rodzaju trunki i naleweczki to ja mogę tylko jeden malenki kieliszeczek "na początku wieczoru" Edytowano 31 grudnia 2011 przez Chef Paul (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Humbak Napisano 8 stycznia 2012 Udostępnij #6 Napisano 8 stycznia 2012 Cytat Pomarańczówka na sylwestra jak znalazł . Smakowita propozycja. Muszę spróbować Link do komentarza
bee Napisano 9 stycznia 2012 Udostępnij #7 Napisano 9 stycznia 2012 Wie ktoś gdzie zakupię ten pierwszy kubeczek? Orzekł mnie.. Link do komentarza
molytek Napisano 9 stycznia 2012 Udostępnij #8 Napisano 9 stycznia 2012 Cytat Wie ktoś gdzie zakupię ten pierwszy kubeczek? Orzekł mnie.. Jeśli chodzi Ci o ten, w którym podano risotto, to takie kubeczki są do kupienia w "Home@You" za ok. 15zł. sztuka (chyba, że będzie wyprzedaż akurat ) Link do komentarza
bee Napisano 11 stycznia 2012 Udostępnij #9 Napisano 11 stycznia 2012 Motylek, dziękuje! W takim razie mam już plany na weekend - odnalezienie kubeczka w Home&You Link do komentarza
szarotka Napisano 18 stycznia 2012 Udostępnij #10 Napisano 18 stycznia 2012 (edytowany) A mnie urzekły te szklaneczki ze wzorkiemzwłaszcza z musem czekoladowym w środku ;) Edytowano 18 stycznia 2012 przez szarotka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Czas na Wnętrze Napisano 18 stycznia 2012 Autor Udostępnij #11 Napisano 18 stycznia 2012 już teraz znajdziecie użyte do podania potraw naczynia pod każdą prezentacją pomysłu na udane przyjęcie:http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/udane-pr...karnawal-smakow Cytat A mnie urzekły te szklaneczki ze wzorkiemzwłaszcza z musem czekoladowym w środku ;) Szklaneczka z Zary 17, 50zł za sztukęhttp://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/udane-pr...ekoladowa-uczta Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się