Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Czas na Wnętrze

Gotowanie "Ze smakiem "

Recommended Posts

Witajcie,

Zapraszamy Was do działu Ze smakiem. Na razie może nie ma tam zbyt wielu przepisów, ale wszystkie bardzo smakowite. Znajdziecie m.in. kilka apetycznych przepisów na sylwestrowy lub karnawałowy wieczór:

truskawkowe drinki
http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/12279-truskawkowy-drink

kurczaka rozmarynowo-cytynowego
http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/12283-ku...ynowo-cytrynowy

szampańskie risotto
http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/12282-szampanskie-risotto

Jak ktoś z Was jedno z tych dań przygotuje to koniecznie napiszcie jak Was smakowało.

DSC01446.jpg



DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Witajcie,

Zapraszamy Was do działu Ze smakiem. Na razie może nie ma tam zbyt wielu przepisów, ale wszystkie bardzo smakowite. Znajdziecie m.in. kilka apetycznych przepisów na sylwestrowy lub karnawałowy wieczór:

truskawkowe drinki


kurczaka rozmarynowo-cytynowego


szampańskie risotto


Jak ktoś z Was jedno z tych dań przygotuje to koniecznie napiszcie jak Was smakowało.


Poczułem się zaproszony (i znalazłem własnie chwilę czasu pomiędzy jednym wsadem do piekarnika i wędzarni a nastepnym)  icon_smile.gif jeżeli można więc to się "odniosę" do wyżej przedstawionych propozycji
- telewizyjna moda (jeżeli dobrze pamiętam z filmu "Pretty Woman") jest moim zdaniem bezsensownym marnowaniem Champagne ... jeżeli już tak bardzo ktoś lubi truskawki ... to lepiej użyć do tego napitku wina musującego
- kurczak rozmarynowo-cytrynowy, jest smaczny i łatwy w przygotowaniu ... hmmmmmmmm ... tylko, że ... danie na fotografii pokazuje świeży rozmaryn a w składnikach go nie widzę icon_smile.gif ... jednak przed pieczeniem zamarynował bym "na sucho" kurczaka (przynajmniej na dwie godziny) oczywiście natartego solą i skropionego soją, w świeżym rozmarynie z posiekanym czosnkiem i otartą skórką z cytryny (miast papryki dodał bym skórki pomarańcz - ale to moje smaki icon_smile.gif ) ... no i zamiast wody białe wytrawne wino zmieszane w stosunku 1:1 z lekkim czystym warzywnym bulionem ... gwarantuję, że nie zdominuje to cytrusów i rozmarynu icon_smile.gif ... ale to znowu te moje kubki smakowe  icon_redface.gif
- arborio ... dla mnie trochę zbyt krótkie i kleiste do risotto ... użył bym raczej carnaroli i oczywiście z winem musującym miast szlachetnego szampana (które dodał bym na końcu absorbowania przez ryż a w początkowej fazie prażenia ryżu skropił bym octem szampańskim) ... chyba nie zdobył bym się na dodawanie do tego dania Roederer, Dom Perignon, Perrier Jouet, Armand de Brignac czy Veuve Cliquot ... sorry

Szanowną Panią Beatkę przepraszam za powyższą krytykę ... w kulinariach jednak zwykłem pisać co moje "kubki smakowe" i doświadczenie zawodowe (wprawdzie tylko 40-letnie, z czego 3/4 tego czasu w US - gdzie jak wiadomo większość konsumentów pochłania z rozkoszą "kulinarne śmieci" - jednakowoż nie wszyscy moi Goście a szczególnie ma Ciemiężycielka - która jest dla mnie najsroższym krytykiem - są tego pokroju)  przenoszą na klawiaturę bez szczególnego zastanawiania się i analizy.
Raz jeszcze przepraszam, iż ośmieliłem się wyrazić swoją opinię na temat powyższych propozycji obiecując sobie zarazem zakupienie w przyszłym roku "Bułgaria na talerzu" ... mam nadzieję, że z osobistą dedykacją Pani Beatki (w tym celu prześlę książkę zaraz po zakupie z prośbą o wpis więc proszę o podanie adresu pocztowego na pw lub mój e-mail)
... tymczsem Wszystkiego Noworocznego  icon_smile.gif

ps-1
Cytat

A będzie cuś ze smalcem? Bo ja lubię ze smalcem...


... po dania "ze szmalcem" najlepiej zwracać się do NS-a  icon_lol.gif  icon_redface.gif  icon_wink.gif  icon_rolleyes.gif

ps-2
Cytat

Pomarańczówka na sylwestra jak znalazł icon_smile.gif.


... tego rodzaju trunki i naleweczki to ja mogę tylko jeden malenki kieliszeczek "na początku wieczoru"  icon_rolleyes.gif  icon_redface.gif  icon_wink.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Wie ktoś gdzie zakupię ten pierwszy kubeczek? Orzekł mnie..



Jeśli chodzi Ci o ten, w którym podano risotto, to takie kubeczki są do kupienia w "Home@You" za ok. 15zł. sztuka (chyba, że będzie wyprzedaż akurat icon_smile.gif )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Motylek, dziękuje! W takim razie mam już plany na weekend - odnalezienie kubeczka w Home&You icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
już teraz znajdziecie użyte do podania potraw naczynia pod każdą prezentacją pomysłu na udane przyjęcie:
http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/udane-pr...karnawal-smakow

Cytat

A mnie urzekły te szklaneczki ze wzorkiem
8161-szklankaodetteorochristmas.jpg
zwłaszcza z musem czekoladowym w środku ;)


Szklaneczka z Zary 17, 50zł za sztukę
http://czasnawnetrze.pl/zesmakiem/udane-pr...ekoladowa-uczta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...