Skocz do zawartości

Styropian na fasade a podłoge.

chasim

Recommended Posts

Napisano
Cytat

... czym różni się styropian od fasady ..... Czy można ten dach/podłoga kłaść na ściany? .....

Styropian od fasady różni się, ale ten dach trudno położyć na ściany, za to ściany na podłogę już z łatwością icon_smile.gif
Jak myślą tak i piszą - niech więc takich odpowiedzi oczekują.
Napisano
Cytat

Witam czym różni się styropian od fasady od tego na dach/podłoge? Czy można ten dach/podłoga kłaść na ściany? Prosze o uzasadnienie.

A widziałeś i dotykałeś te styropiany? Bo wydaje mi się ,że tylko o nich czytałeś ( a i na pewno nie do końca) bo gdybyś choćby widział fotki to różnice byś zauważył.Pytanie poniżej pasa icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Styropian od fasady różni się, ale ten dach trudno położyć na ściany, za to ściany na podłogę już z łatwością icon_smile.gif
Jak myślą tak i piszą - niech więc takich odpowiedzi oczekują.

Tak? Jeśli jesteś już taki bardzo inteligentny to widziałeś np taki wyraz jak "czym"? Czy umknęło to Twojej nieopisanej inteligencji i patrzenia na poprawność językową i składniowa. Poza tym jest coś takiego jak czytanie ze zrozumieniem, a do tego trzeba przeczytać cały tekst a nie wyodrębniać poszczególne fragmenty które zmieniają całkowicie sens zdania. Jednak Tobie ta zasada również umknęła. Może stosuje tutaj metafory, alegorie. Słyszałeś o czymś takim czy Twoja nauka zakończyła się na wykształceniu niepełnym podstawowym?

Widziałem i dotykałem i jakoś różnicy co do termoorganiki platinum+ fasada a dach/podłoga nie odczułem.
Napisano
Cytat

nie brnij, dostałeś dokładnie to na co zasłużyłeś tak pisząc
szanuj tych co Ci mogą pomóc i pisz "wyraźniej", to również nie wymaga wielkiego wysiłku

Jeśli ktoś nie ma do mnie szacunku ja nie będę miał do niego, bo chyba nie uraziłem go moim pierwszym postem? To jest forum budowlane a nie języka polskiego...a od niego i tak niczego się nie dowiedziałem dlatego jego post był zbędny nie sądzisz?
Napisano
Cytat

Witam czym różni się styropian od fasady od tego na dach/podłoge? Czy można ten dach/podłoga kłaść na ściany? Prosze o uzasadnienie.

Posiłkując się stroną ARBET

"
Zastosowanie Fasada System CLASSIC

Płyty styropianowe Fasada System CLASSIC mogą być stosowane w aplikacjach wymagających przenoszenia niewielkich obciążeń mechanicznych, w szczególności
do izolacji cieplnej miejsc:

ściany wykonywane metodą "lekką mokrą" (BSO, ETICS) lub "lekką suchą";
powierzchnie ścian szkieletowych;
szczeliny zamkniętych lub wentylowanych ścian trójwarstwowych;
wieńce, ościeża, nadproża i inne miejsca narażone na powstanie mostków cieplnych;
loggie balkonowe;
ściany warstwowe;
ciągłe warstwy zewnętrzne ścian szkieletowych;
wieńce w metodzie szalunku traconego pod tynk;
stropy od spodu przy "metodzie lekkiej mokrej";
stropy żelbetowe;
dachy strome pod i pomiędzy krokwiami

oraz stosowane w aplikacjach nie wymagających przenoszenia obciążeń mechanicznych,
w szczególności do izolacji cieplnej w następujących miejscach:

ściany szczelinowe z wentylowaną i niewentylowaną szczeliną powietrzną;
szczeliny dylatacyjne w konstrukcjach;
w wewnętrznych ściankach działowych;
ściany w konstrukcji szkieletowej z okładziną;
stropy od spodu z okładziną;
podłogi między legarami;
lekkie stropy szkieletowe z okładziną;
izolacja pomiędzy krokwiami;
stropodachy wentylowane."

KONIEC CYTATU

Wniosek - Produkt PODŁOGA przenosi większe obciazenie niż FASADA i z ta myśla trzeba go aplikować.

FASADA na podłogę i strop z uwzględnieniem obciążeń.
PODŁOGA na fasadę, elewację - bez sensu bo z racj swej twardości ma mnięjszą izolacyjność termiczną. Ale skoro masz zapasy do wykorzystania?? Ewentualnie na stręfę cokołową ja bym zastosował podłogę.
Napisano
Cytat

Widziałem i dotykałem i jakoś różnicy co do termoorganiki platinum+ fasada a dach/podłoga nie odczułem.

To ja Ci odpowiem tak,że dotykałeś chyba te same,bo fasada w porównaniu z podłogą jest miękka (nieraz jeszcze jest innego koloru czy w kropki) a XPS to już całkowicie inaczej wygląda i w dotyku i w kolorze.
Napisano
Cytat

Jeśli ktoś nie ma do mnie szacunku ja nie będę miał do niego, bo chyba nie uraziłem go moim pierwszym postem? To jest forum budowlane a nie języka polskiego...a od niego i tak niczego się nie dowiedziałem dlatego jego post był zbędny nie sądzisz?

To nie był brak szacunku. Dzięki mojej interwencji postarałeś się przy kolejnych postach, chyba, że ktoś je napisał za Ciebie?
To, że jest to forum budowlane nie oznacza, że powinieneś używać języka "prosto z budowy". Zatem podwójna korzyść - poprawisz sobie stylistykę i uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Ciebie kwestie. Po kolejnych postach uznaję, że nie oczekujesz odpowiedzi na poziomie pytań, jakie zadajesz?
W temacie: Redakcja oraz mhtyl uczyniła to poprawnie politycznie i w sposób przejrzysty. Zatem faktycznie już nie pomogę, zamierzony cel osiągnąłem.
Powodzenia z rozpoznawaniu styropianu.
  • 9 lata temu...
Napisano

... w temacie, można użyć styropianu podłoga/dach na fasadę, natomiast jest to nie ekonomiczne jak już było to wspomniane wcześniej. W odwrotnej sytuacji, fasade równiez można położyć na podłogę, natomiast trzeba wylać nieco grubiej betonem. Informacje uzyskane od jednej z firm budowlanych. 

Pozdrawiam

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...