Pomocnik Napisano 18 września 2011 #1 Napisano 18 września 2011 Czy prawdziwa jest opinia, że nie należy łączyć miedzi i aluminium w instalacji, ponieważ takie łączenie jest ze szkodą dla trwałości elementów aluminiowych? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/porady/13796-dlaczego-nie-nalezy-laczyc-miedzi-i-aluminium-w-instalacji
Gość himani Napisano 18 września 2011 #2 Napisano 18 września 2011 W 100% potwierdzam słuszność odpowiedzi eksperta. Podczas przeglądu instalacji pozwoliłem sobie na wykręcenie korków grzejnikowych w instalacji systemu otwartego .Pseudo fachowiec pozwolił sobie wykonać ją z miedzi i grzejników aluminiowych,po odkręceniu korka grzejnikowego zauważyłem głębokie wżery i obfity nalot z utlenienia się aluminium.Powinienem powiadomić właściciela o partackiej robocie ,lecz obawiałem się o stan zdrowia tej osoby.Wiem ile serca włożyła aby osiągnąć swój cel...
JacekW81 Napisano 18 września 2011 #3 Napisano 18 września 2011 (edytowany) Hmm.Sam kiedyś poruszałem ten temat:https://forum.budujemydom.pl/Rury-miedziane...zna-t13470.html Edytowano 18 września 2011 przez JacekW81 (zobacz historię edycji)
Gość gawel Napisano 18 września 2011 #4 Napisano 18 września 2011 (edytowany) Spytaj Daggulki ona ma 7 dan (miedzy innymi) w dziedzinie produkcji wodoru w takiej instalacji Edytowano 18 września 2011 przez gawel (zobacz historię edycji)
daggulka Napisano 18 września 2011 #5 Napisano 18 września 2011 Cytat Spytaj Daggulki ona ma 7 dan (miedzy innymi) w dziedzinie produkcji wodoru w takiej instalacji Doktorat mogłabym napisać i obronić w specjalizacji "Optymalna regulacja instalacji CO i kotła na paliwo stałe ze sterownikiem elektronicznym w kontekście produkcji i zalegania wodoru w instalacji CO"
Gość Ekspert PCPM Napisano 18 października 2011 #6 Napisano 18 października 2011 Miedź nie powinna być stosowana z grzejnikami wykonanymi tylko i wyłącznie z aluminium, inaczej jest w przypadku mieszanek. Wtedy miedź wpływa na cały układ bardzo pozytywnie. Przede wszystkim ze względu na cechę antydyfuzyjności, która zapobiega korozji grzejników...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się