bogmar_72 Napisano 26 sierpnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 26 sierpnia 2011 W jakim zakresie procentowym można uzyskać rabat na materiały budowlane kupowane w hurtowni w odniesieniu do wartości zakupu ? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 sierpnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 26 sierpnia 2011 Im większy zakup na większą kwotę tym większy rabat.Nikt Ci nie da dużego rabatu przy zakupie np 1 litra farby. W każdej hurtowni są inne rabaty i inne ceny,np w jednej hurtowni zapłacisz za tą samą rzecz mniej bez rabatu co w drugiej z rabatem.Szukać,pytać i się targować Link do komentarza
bogmar_72 Napisano 26 sierpnia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 26 sierpnia 2011 No jasne. Z mojego rozeznania u mnie w mieście 42 tys ceny mają jakby zmówione :-)kwestia rabatu. Link do komentarza
sepoy Napisano 26 sierpnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 26 sierpnia 2011 Cytat Im większy zakup na większą kwotę tym większy rabat.Nikt Ci nie da dużego rabatu przy zakupie np 1 litra farby. W każdej hurtowni są inne rabaty i inne ceny,np w jednej hurtowni zapłacisz za tą samą rzecz mniej bez rabatu co w drugiej z rabatem.Szukać,pytać i się targować Jeśli kupujesz pełne systemy: instalacje elektryczne, w-k, ogrzewanie, ocieplenie itp. warto wrzucić wykaz potrzebnych elementów do kilku hurtowni, nawet do hipermarketów. Później zbierasz gotowe propozycje rozwiązań - oferty cenowe i je porównujesz. Przydaje się to na drugą rozmowę, gdy odpowiednio przygotowany walisz do konkretnej hurtowni z własnymi propozycjami. Miałem próbkę, gdy przyjechałem do hurtowni po zawór, zapłaciłem za niego 45zł, a później w ofercie z innymi elementami znalazłem go za 25zł. Nie da się określić procentowych upustów, gdyż każda hurtownia prowadzi swoją politykę cenową. Są upusty dla stałych klientów, są też upusty na grupy promowanych towarów.Ostatnio np. nie do pobicia z klejem na płytki był LeroY. Nie dość, że sprzedawali klej CT16 za 38zł, to miałem jeszcze na ten dzień upust 10%. Link do komentarza
berenger Napisano 9 września 2011 Udostępnij #5 Napisano 9 września 2011 Cytat Nie, u Ciebie.Przecież dajesz rabaty dobroduszny wykonawco. Rabat to tylko efekt żebractwa Link do komentarza
kalumet Napisano 10 września 2011 Udostępnij #6 Napisano 10 września 2011 (edytowany) Cytat Rabat to tylko efekt żebractwa chyba ci się twoja facjata nie podobapracowałem kiedyś w handlu, mam znajomychktórzy mają własne firmyi najwięcej o upusty płaczą tacy niby nowobogaccy ja tyco to na na targu u ruskich kupują podróbki drogich ciuchów i butówa chodzi w dziurawych skarpetkachfirmy/składy często same proponują rabaty przy większych zakupachwięc następnym razem pomyśl zanim znowu mnie i wielu innych obrazisz a już myślałem że era dzieci neo minęła Edytowano 10 września 2011 przez kalumet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 10 września 2011 Udostępnij #7 Napisano 10 września 2011 Cytat więc następnym razem pomyśl zanim znowu mnie i wielu innych obrazisz na to bym nie liczyła.... Cytat a już myślałem że era dzieci neo minęła a nie , to zwykły frustrat jest ... Link do komentarza
berenger Napisano 10 września 2011 Udostępnij #8 Napisano 10 września 2011 Cytat na to bym nie liczyła.... a nie , to zwykły frustrat jest ... Proponowany rabat to zupełnie inna rzecz niż stwierdzenie ,, a ile pan opuści" . W MC donaldzie też sie tak pytacie? To jest żebractwo szczególnie nie poparte żadnymi argumentami.Nieraz daję rabat sam od siebie jak widzę że mam do czynienia z normalnymi ludźmi którzy dziękują za usługę. Zazwyczaj śmiało da się posprzątać mieszkanie na połysk, umyć okna i podciąć drzwi za darmo z uśmiechem na ustach wiedząc że druga strona to ktoś kto kupił usługę a nie wyżebrał Link do komentarza
daggulka Napisano 10 września 2011 Udostępnij #9 Napisano 10 września 2011 Cytat Zazwyczaj śmiało da się posprzątać mieszkanie na połysk, umyć okna masz wolne terminy przed świętami? Link do komentarza
berenger Napisano 10 września 2011 Udostępnij #10 Napisano 10 września 2011 Cytat masz wolne terminy przed świętami? listopad cześciowo i grudzień. Link do komentarza
daggulka Napisano 10 września 2011 Udostępnij #11 Napisano 10 września 2011 Cytat listopad cześciowo i grudzień. a ile bierzesz za sprzątanie na błysk i mycie okien? Link do komentarza
Barbossa Napisano 10 września 2011 Udostępnij #12 Napisano 10 września 2011 z rabatem oczywiście Link do komentarza
daggulka Napisano 10 września 2011 Udostępnij #13 Napisano 10 września 2011 oczywiście ... ale takim ..... podarowanym, a nie wyżebranym .... Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 września 2011 Udostępnij #14 Napisano 11 września 2011 (edytowany) Osobiście unikam kupowania w składach (bo to nie są hurtownie!) w których można negocjować ceny. Z bardzo prostego powodu – to jest zwykłe oszustwo i gra pod publiczkę mająca na celu omamienie kupującego – jak udzielają niejasnych i dużych rabatów, to niechybny znak, że mają bardzo wysokie marże.Natomiast, jeśli są określone i widoczne warunki udzielania rabatów; kwotowy lub (i) „obrotowy”, albo „kompleksowy” - to sprawa przedstawia się zupełnie inaczej. Warunki są jasne i czytelne dla wszystkich – takie składy polecamy inwestorom, którzy sami zakupują materiały.Faktem jest, jednak i to, że nasze firmy wykonawcze zakupują materiały tylko w kilku, tych samych od lat, hurtowniach (prawdziwych) – „jadąc” na naszym „koncie”. dopisałem:Ps. Uwaga; dla nielota – okna są otwarte. Edytowano 11 września 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się