Skocz do zawartości

Problem z pozwoleniem na budowe(obowiazująca linia zabudowy)

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich. Mój problem polega na tym że urzędnik ze starostwa stwierdził że nie wyda decyzji pozytywnej co do pozwolenia na budowe, działka posiada MPZP i jest obowiązująca linia zabudowy 8m, tylko że mój domek jest wyrysowany 50m dalej ze względu na wąską działke tuż przy obowiązującej lini przy drodze, po prostu nie ma takiej możliwości aby stał przy drodze, natomiast dalej jest wiecej miejsca, wszystkie dokumenty są skompletowane gmina zatwierdziła droge dojazdową do posesji, wszystkie uzgodnienia sa, umowa z energetyką itp. czy jest jakaś możliwość ominiecia tego i odwołania się, jeżeli tak to do kogo? Jestem troche podłamany bo nawet materiały już mam zakupione. Proszę o porade
Napisano
Cytat

jaka jest treść zapisu o linii zabudowy?

obowiązująca linia zabudowy – rozumie się przez to linię, na której musi być usytuowane co najmniej 60% długości zewnętrznej ściany frontowej budynku, dopuszcza się jej przekroczenie przez ryzality, wykusze, portale do 1,5m oraz zadaszenia nad wejściami do budynków do 2 m pod warunkiem, że łączna ich długość nie przekroczy 30% szerokości elewacji znajdującej się na tej linii i nie są związane konstrukcyjnie z gruntem
Napisano
no to doopa blada
obowiązująca, a nie nieprzekraczalna
choć można się spierać, że funkcjonalność=0 przy realizacji MPZP, to akurat jest możliwe i nie powinno być awykonalne
Napisano
Należy wystąpić za pośrednictwem Starostwa do Ministerstwa Budownictwa w Warszawie o odstępstwo od warunków zabudowy, powinien zrobić to Twój architekt-projektant, czeka się na to około 3 miesięcy i sprawa załatwiona.
Napisano
Cytat

Należy wystąpić za pośrednictwem Starostwa do Ministerstwa Budownictwa w Warszawie o odstępstwo od warunków zabudowy, powinien zrobić to Twój architekt-projektant, czeka się na to około 3 miesięcy i sprawa załatwiona.

icon_eek.gif Totalna bzdura. excl.gif

Co ma ministerstwo do ustaleń prawa miejscowego? blush.gif

Cytat

Jestem troche podłamany bo nawet materiały już mam zakupione. Proszę o porade

Ewidentnie dał ciała projektant – to jego obowiązkiem jest umieszczenie budynku na działce zgodnie z zapisami MPZP (lub WZ).
Ten projekt należy dostosować do działki i zapisów MPZP, a nie odwrotnie.
Bez względu jak to się stało – jest to d…pa nie projektant, a Ciebie naciągnął na kasę.
To „dzieło” (projekt budowlany) posiada wadę „prawną” i podlega wszelkim rygorom niezgodności umowy z dziełem – czyli inaczej mówiąc reklamacji.

Zbyt mało danych, ale teoretycznie istnieje możliwość, że jest (może być ustalona) II linia zabudowy, ale w takim przypadku w I linii musi istnieć zabudowa – być może postawienie garażu w I linii umożliwi posadowienie budynku w II.
Są to oczywiście tylko spekulacje.

Podaj link do MPZP i teren (oznaczenie terenu) na którym chcesz budować.
Napisano
Cytat

icon_eek.gif Totalna bzdura. excl.gif

Co ma ministerstwo do ustaleń prawa miejscowego? blush.gif

Ewidentnie dał ciała projektant – to jego obowiązkiem jest umieszczenie budynku na działce zgodnie z zapisami MPZP (lub WZ).
Ten projekt należy dostosować do działki i zapisów MPZP, a nie odwrotnie.
Bez względu jak to się stało – jest to d…pa nie projektant, a Ciebie naciągnął na kasę.
To „dzieło” (projekt budowlany) posiada wadę „prawną” i podlega wszelkim rygorom niezgodności umowy z dziełem – czyli inaczej mówiąc reklamacji.

Zbyt mało danych, ale teoretycznie istnieje możliwość, że jest (może być ustalona) II linia zabudowy, ale w takim przypadku w I linii musi istnieć zabudowa – być może postawienie garażu w I linii umożliwi posadowienie budynku w II.
Są to oczywiście tylko spekulacje.

Podaj link do MPZP i teren (oznaczenie terenu) na którym chcesz budować.

dom mam wyrysowany w miejscu 195/4

DSC01446.jpg

Napisano
Postawienie budynku jest możliwe, tylko po przeciwległej stronie, w obowiązującej linii zabudowy, po obu stronach tej (planowanej?) drogi.
I jeszcze jedna sprawa – co oznacza ta przerywana linia opisana jako „R” (co rozgranicza?)
Napisano
Cytat

Postawienie budynku jest możliwe, tylko po przeciwległej stronie, w obowiązującej linii zabudowy, po obu stronach tej (planowanej?) drogi.
I jeszcze jedna sprawa – co oznacza ta przerywana linia opisana jako „R” (co rozgranicza?)

to jest proponowany podział działki przez gmine i tak mam podzieloną tą działke, tej drogi po przeciwnej stronie niema ona jest w planie długoterminowym, wiec nawet nie wchodzi w gre, gdy byłem w gminie rok temu to mi powiedzieli że nie bedzie zadnego problemu z postawieniem budynku w tym miejscu, mam dostep do drogi publicznej.
Napisano (edytowany)
Projektant to nie tylko wyjątkowa d..pa, ale ma „załatwione” uprawnienia, a (i) projekt robił albo będąc naćpany, albo zamroczony alkoholem.

Takie, jak wyrysował ( 50m od granicy), usytuowanie budynku nie jest możliwe, przy takim (cytowanym) zapisie i załączonej mapce.

Na tej działce budynku raczej nie postawisz, chyba że, tak jak wspomniałem wcześniej, jest II linia zabudowy, ale z mapki to nie wynika – może z opisu (w opisie dla tego terenu?).

dopisalem:

autocenzura icon_redface.gif Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Dostałem odmowną decyzje dotyczącą pozwolenia na budowe, napisałem odwołanie od tej decyzji i sprawa trafi za posrednictwem starostwa do urzedu wojewódzkiego. miejmy nadzieje że będą wyrozumiali i się zgodzą.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...