Skocz do zawartości

Budowanie od zera czy zakup wybudowanego

cobratom

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Mam pewien problem. Podjelismy decyzje o przeprowadzce i budowie/zakupie domu.

Bierzemy pod uwage dwie opcje.

1. Zakup dzialki i budowa od zera domu takiego jak chcemy.

2. Zakup stanu surowego otwartego/zamknietego

Oba rozwiazania maja swoje plusy i minusy.
Przy pierwszym napewno jest duzo wiecej pracy ale takze boimy sie ze rozjedziemy sie z kosztorysem i nie bedziemy w stanie ukonczyc domu. Dochodzi do tego czas w jakim bedzie budowany. Albo jedna firma i sie nie martwiec algo szukanie roznych firm do wykonywania prac, tou dochodzi koordynacja itp. Dochadza tez kradzieze.

Przy drugim rozwiazaniu mamy dom do wykonczenia. Tyle ze taki jak ktos sobie wymyslil a nie do konca taki jak chcemy. Nie wiemy czy nie ma bledow w budowie (i jak to sprawdzic). Czas do wykonczenia jest duzo szybszy i latwiej rozplanowac koszta budowy.
Roznica cen (przynajmniej w internecie jest taka ze dziala z domem w stanie surowym otwartym/zamknietym jest o jakies 100-150 tys drozsza od samej dzialki.

Pytanie czy warto. Edytowano przez cobratom (zobacz historię edycji)
Napisano
jak wszystkim wiadomo (ale nikt sie z tym nie chce zgodzic)
cena nie ma nic wspolnego z kosztami wytworzenia
powszechne w polsce jest przeszacowanie wartości budynku w stanie surowym
oraz niedoszacowywanie samych fundamentów (kto budował cokolwiek to wie)
ergo
mało opłacalne ( z reguły) jest kupowanie budynku w SSO
Gość arturo72
Napisano
Jak najbardziej wybrałbym opcję 1.
Przy sprzedaży domu obojętnie w jakim stanie zaawansowania budowy,każdy zamierza zarobić na tym,nie parę złotych ale dużo więcej icon_smile.gif
Poza tym nie masz pojęcia w jaki sposób np.SSO został wybudowany,być może koślawo icon_smile.gif
Napisano
Nie jest to ani tak proste ani tak oczywiste.
Opcja 2 skraca (może) czas budowy od „0” nawet o kilka lat.
Jeśli zakupiona działka nie ma obowiązującego MPZP, lub nie ma WZ, to z terminem rozpoczęcia prac może być różnie.
W wielu przypadkach papierkologia jest drogą przez mękę.

Faktem jest, że kupując takie „dzieło” trzeba posiłkować się opinią (ekspertyzą) dobrego fachowca.

Napisano (edytowany)
Nie ukrywam że zależy mi na czasie. Przy dobrych wiatra chcielibyśmy się wprowadzić pod koniec 2012, nawet do niewykonczonego. W tej chwili dojeżdzamy do pracy 70 km w jedną stronę i chcemy to zmienić, pozatym dla dzieci to też lepiej.
Jeżeli chodzi o zakup działki to rozważamy taka gdzie praktycznie po doprowadzeniu mediów można zaczynać budować. Edytowano przez cobratom (zobacz historię edycji)
Napisano
Witam. Popieram przedmówców co do opcji nr 1. Jak sam budujesz wiesz co i jak, z czego zrobione, jak zrobione, a kupując gotowy opis tego domu może różnić się z rzeczywistością, ale wielu rzeczy nie da się już zauważyć czy poprawić. I budujesz taki jak chcesz. Co do papierów są architekci którzy projektują lub przerabiają projekt do naszych oczekiwań i załatwiają wszystkie formalności do pozwolenia na budowę.
Pozdrawiam
Napisano
Wybrałem (i polecam do wyboru icon_wink.gif) budowę domu od podstaw przez jedną firmę (która sama zatrudnia sobie ewentualnych podwykonawców - instalatorów, cieśli, ..., których zna od dawna) - wybierasz projekt, umawiasz się z szefem firmy na wycenę stanu tzw. deweloperskiego z uwzględnieniem konkretnych materiałów z jakich chciałby budować, ustalasz kwotę i przyjeżdżasz dwa razy w tygodniu patrzeć na postępy robót. Oczywiście niezbędny jest niezależny kierownik budowy (najlepiej ktoś z polecenia albo znajomy). W międzyczasie wybierasz kolory dachówek, okien, parapetów, elewacji (zamawia i kupuje firma wykonawcza i ona martwi się żeby czegoś nie zabrakło albo żeby coś nie zginęło)... Firma się sprawdzi to zlecisz jej też wykończeniówkę - malowanie, płytki, podłogi... (dzięki temu nie usłyszysz na wstępie tekstu od glazurnika: "kto te podłogi wylewał?"). Po kilkunastu miesiącach sprowadzasz graty i mieszkasz.
Gość arturo72
Napisano
  Cytat

Wybrałem (i polecam do wyboru icon_wink.gif) budowę domu od podstaw przez jedną firmę (która sama zatrudnia sobie ewentualnych podwykonawców - instalatorów, cieśli, ..., których zna od dawna) - wybierasz projekt, umawiasz się z szefem firmy na wycenę stanu tzw. deweloperskiego z uwzględnieniem konkretnych materiałów z jakich chciałby budować, ustalasz kwotę i przyjeżdżasz dwa razy w tygodniu patrzeć na postępy robót. Oczywiście niezbędny jest niezależny kierownik budowy (najlepiej ktoś z polecenia albo znajomy). W międzyczasie wybierasz kolory dachówek, okien, parapetów, elewacji (zamawia i kupuje firma wykonawcza i ona martwi się żeby czegoś nie zabrakło albo żeby coś nie zginęło)... Firma się sprawdzi to zlecisz jej też wykończeniówkę - malowanie, płytki, podłogi... (dzięki temu nie usłyszysz na wstępie tekstu od glazurnika: "kto te podłogi wylewał?"). Po kilkunastu miesiącach sprowadzasz graty i mieszkasz.

Rozwiń  

Ok,jak się ma nieograniczoną kasę to takie rozwiązanie jest najlepsze ale jak się ma ograniczony budżet to na takie coś nie można sobie pozwolić.
Napisano
  Cytat

Nie jest to ani tak proste ani tak oczywiste.
Opcja 2 skraca (może) czas budowy od „0” nawet o kilka lat.

Rozwiń  

szkieletor? wtedy krócej .... icon_rolleyes.gif

W temacie - ja też budowałam od podstaw .... po uprzednim dylemacie jak u autora i obejrzeniu kilku/nastu domów.
Gość arturo72
Napisano
Jeśli zależy nam na czasie to dobrym rozwiązaniem jest budowa z elementów prefabrykowanych.Z tego co sobie kiedyś porównywałem koszt budowy jest porównywalny do budowy tradycyjnej wykonywanej przez firmę budowlaną do stanu deweloperskiego.Budowa taka trwa wg reklam max.trzy miesiące.
Napisano
arturo to jest główny mit budowlany że na budowę systemem jednego wykonawcy trzeba bardzo dużo kasy. To jest oczywista nieprawda. To co napisał Sig to bardzo słuszna uwaga tak naparwdę. Budowa "samemu" jest możliwa tylko dla osób mających wiedzę i doświadczenie budowlane (a większość nie ma) i albo mających własną firme budowlaną albo jakiś chyba bardzo specjalny system pracy który pozwala do pracy nie chodzić icon_biggrin.gif
Jednak większość nas nie jest budowlańcami, nigdy domu nie budowała i pracuje normalnie czyli zwykle min 8 godzin a w praktyce jak dochodza dojazdy nieraz i do 18-19.. pomijam fakt że wielu z nas w czasie budowy dorabia, bierze dodatkowe fuchy itp. W soboty popołudniami domu nie wybudujesz!
Ja budowałam systemem firmowym spory i z założenia nie jakiś tani w wykonaniu dom (200 m2 pow całkowitej). Bynajmniej bez nieograniczonej kasy, cała budowa na kredyt plus nieduże pieniądze ze sprzedazy mieszkania na wykończenie. Dostałam dokładną wycenę domu w stanie deweloperskim przed podpisaniem umowy, myślę że koszt nie odbiegał wiele od innych domów tej wielkości. Robocizna ekipy nie była tania ale to była bardzo dobra ekipa i warto było trochę więcej im zapłacić. Powiem tylko że mam znajomych którzy budowali ten sam dom co my (ten sam projekt) systemem gospodarczym , trochę dołożyli droższych bajerów i budował im wyszła około 20% więcej niż nam! Mój dom kosztował pod klucz do zamieszkania z meblami i ze wszystkim 2500 zł za m2. Taką cenę podaje tak naparwde większość osób którzy domy wybudowali. Same prace wykończeniowe robili nam inni ludzie, ta firma która zatrudnialiśmy nie zajmuje się ścisła wykończeniówką typu układanie płytek. Mam gwarancję, nie musieliśmy niczego pilnować, w goracym okresie budowy dorabialiśmy ile się dało i był czas że pracowałam 12 godzin dziennie. Czasem bywaliśmy na budowie raz w tygodniu. Gdybym dysponowała o połowe mniejszymi możliwościami, (mam na myśli możliwości spłacania raty wyłącznie) wybudowalibyśmy mały prosty domek koło 100 m2 takim samym systemem jakim budowaliśmy.
Napisano (edytowany)
Witajcie,
... a ja jestem przykladem osoby, która majac dzialke i nawet rozpoczety proces "papierologii" budowlanej zdecydowala sie na zakup trzyletniego bliźniaka z umeblowaniem i z zagospodarowanym ogrodem. Jednym słowem: wchodzę i mieszkam. Pewnie, ze uklad pomieszczen nie jest do konca taki, jak bym chciala; pewnie, że nie mam pewności, że to co mowi sprzedający odnośnie ekspolatacji czy budowy jest prawdą.... Ale ominela mnie cala masa problemow zwiazanych z budowaniem, wybieraniem, klopotami z nierzetelnymi wykonawcami itp. Wcale nie ma pewnosci, ze budujac samemu unikne sie wpadek i nierzetelnego wykonania (moja znajoma pilnowala mocno kazdego etapu budowy ... i co... i ma basen w piwnicy....) Kazdy przypadek jest inny... zalezny od sytuacji rodzinnej i od finansow. Mnie dom 130 m2 w stanie jak wyzej kosztowal niewiele powyzej 400 000. Budowac chcialam dom o pow. ok 180 m2, a koszt jego budowy z pewnoscia by przekroczyl zakladanu budzet. I gdybym juz zaczela budowe, to w sumie nie byloby odwrotu. A tak wiem ile wydaje i juz, i koniec. Tak, ze sa plusy kupna domu gotowego czy tez w stanie deweloperskim. Te plusy sa przede wszystkim z kategorii tych, ktorych nie da sie przeliczyc na pieniadze. Pozdrawiam. Edytowano przez martar (zobacz historię edycji)
Gość arturo72
Napisano
  Cytat

arturo to jest główny mit budowlany że na budowę systemem jednego wykonawcy trzeba bardzo dużo kasy. To jest oczywista nieprawda. To co napisał Sig to bardzo słuszna uwaga tak naparwdę. Budowa "samemu" jest możliwa tylko dla osób mających wiedzę i doświadczenie budowlane (a większość nie ma) i albo mających własną firme budowlaną albo jakiś chyba bardzo specjalny system pracy który pozwala do pracy nie chodzić icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Nie chodziło mi o to,żeby budować samemu własnymi siłami ale o to,że firma deweloperska zatrudniająca ileś dziesiąt ludzi rzuci nam cenę ok.100-120tys.zł za robociznę do SSO,najlepiej z ich własnych materiałów z ich kierownikiem budowy i wtedy poleci nam to po kieszeni(wiem bo sam miałem takie wyceny)
Mała sprawdzona "ekipa" za SSO zawoła nam max.połowę z tej kwoty.
Napisano
arturo moja firma deweloperska zatrudnia cztery ekipy budowlane . budują naraz 3-4 domki na zamówienie, biuro jest w domu właściciela i w jego laptopie, on pilnuje, dogląda , jeździ , załatwia (przede wszystkim dużo tańsze materiały kupuje!) i codziennie jest na wszystkich swoich budowach i za swoją pracę bierze pewną z góry umówioną prowizje, niedużą w stosunku do kosztów całości, jak się okazuje taką która się w sporej mierze zwraca w tańszych kosztach materiałów np kupowanych hurtowo na 4 domy u swoich stałych dostawców. Ja tego typu firmy polecam- doświadczone ale małe, sprawdzone, gdzie inwestor zstępczy bierze na siebie konkretnie odpowiedzialność za twój konkretny dom.
ps robocizna mojej ekipy za 200 m2 - około 60 tys icon_smile.gif i to była jego najdroższa ekipa.
Napisano
Można też inaczej. Mamy taki konglomerat niedużych firm (w tym jednoosobowe), różnych profesji. Jedną z naszej działalności jest budownictwo. Działamy na zasadzie inwestora zastępczego od etapu WZ z pełnym zakresem projektowym - od nadzoru, i wykonawstwa do SSO lub SSZ, oraz prawdziwym kierbudem - do zgłoszenia zakończenia budowy.

Na życzenie inwestora wykonujemy też wszelkie instalacje (od projektu do odbioru). Nie zajmujemy się wykończeniówką – polecamy sprawdzonych wykonawców.

Mimo, że nasze „usługi” są umiarkowanie drogie (np. 1m2 wymurowania ściany za 30zł), to końcowy wynik finansowy dla inwestora nie odbiega bardzo od systemu gospodarczego, bo zapewniamy materiały budowlane z bardzo dużymi zniżkami.
Fakt – budujemy tylko z ytonga (wszystko systemowe).
Napisano
  Cytat

Ok,jak się ma nieograniczoną kasę to takie rozwiązanie jest najlepsze ale jak się ma ograniczony budżet to na takie coś nie można sobie pozwolić.

Rozwiń  

icon_smile.gif zdecydowanie nie mamy nieograniczonej kasy i dlatego zdecydowaliśmy się właśnie na taką a nie inną formę budowy. Zanim machina ruszyła próbowałem umawiać się z murarzami, cieślami, instalatorami... Nie kleiło się to zbytnio w całość. Znalazłem firmę budującą domy w pełnym zakresie. Trzy spotkania i podpisywaliśmy umowę. Koszt stanu deweloperskiego wyszedł około 2000 zł/m2 budując nie z najtańszych materiałów. Jeśli nawet wydałem o 10 czy 15 tys. więcej to nie żałuję - nie biegałem po hurtowniach budowlanych, nie martwiłem się o to czy wystarczy cegły albo czy nie kupiłem jej za dużo, czy ktoś mi coś ukradnie, czy cieśla będzie na czas, czy instalatorzy się wpiszą z terminami... Miałem zapewnioną ciągłość robót i 5 letnią gwarancję. Jestem zadowolony z efektu końcowego.
Gość adiqq
Napisano
Sig - budując z firmą przepłacisz znacznie więcej niż te 10-15tys.
te 2000/m2 to za pow uzytkową? całkowitą? co konkretnie wchodzi w ten stan deweloperski? jaki jest zakres robót?
moze to nie jest najwłaściwszy wątek do takiej dyskusji, ale na pewno mozna sporo taniej...nie kiwając prawie palcem, tylko umawiać ekipy, dlaczego to jest istotne, podam na przykladzie kosztów mojego domu

przeklejam z innego wątku

dom mam 135m2 pow. użytkowej, do tego piwnice 75m2 i garaż 50m2. pow. calkowita to 260m2. Za SSZ wydałem 160tys.

Przeliczając koszt SSZ na koszt pow. użytkowej - wychodzi 1185/m2
przeliczając koszt SSZ na koszt pow. calkowitej - wychodzi 615/m2

cały dom bez kilku rzeczy wyniósł mnie około 400tys, kilka rzeczy jeszcze brakuje, ale to nieistotne
przeliczam koszty na pow. uzytkowa: 2962/m2
przeliczam koszty na pow. całkowita: 1538/m2

dom podpiwniczony z prostym dwuspadowym dachem. Nie ukrywam, że wydałem więcej na instalacje (WM,PC) kosztem wykończenia. Na dzień dzisiejszy brakuje mi jeszcze około 50tyś żeby miec wszystko (tzn odkurzacz centralny, wszystkie drzwi wewnętrzne, wykończony taras,wykończoną piwnicę,balustrady,elewacje,ogrodzenie,kostka, ogród)
Napisano (edytowany)
  Cytat

Sig - budując z firmą przepłacisz znacznie więcej niż te 10-15tys.
te 2000/m2 to za pow uzytkową? całkowitą? co konkretnie wchodzi w ten stan deweloperski? jaki jest zakres robót?
moze to nie jest najwłaściwszy wątek do takiej dyskusji, ale na pewno mozna sporo taniej...nie kiwając prawie palcem, tylko umawiać ekipy, dlaczego to jest istotne, podam na przykladzie kosztów mojego domu

przeklejam z innego wątku

dom mam 135m2 pow. użytkowej, do tego piwnice 75m2 i garaż 50m2. pow. calkowita to 260m2. Za SSZ wydałem 160tys.

Przeliczając koszt SSZ na koszt pow. użytkowej - wychodzi 1185/m2
przeliczając koszt SSZ na koszt pow. calkowitej - wychodzi 615/m2

cały dom bez kilku rzeczy wyniósł mnie około 400tys, kilka rzeczy jeszcze brakuje, ale to nieistotne
przeliczam koszty na pow. uzytkowa: 2962/m2
przeliczam koszty na pow. całkowita: 1538/m2

dom podpiwniczony z prostym dwuspadowym dachem. Nie ukrywam, że wydałem więcej na instalacje (WM,PC) kosztem wykończenia. Na dzień dzisiejszy brakuje mi jeszcze około 50tyś żeby miec wszystko (tzn odkurzacz centralny, wszystkie drzwi wewnętrzne, wykończony taras,wykończoną piwnicę,balustrady,elewacje,ogrodzenie,kostka, ogród)

Rozwiń  

OK, nie będę się spierał, może straciłem 50 tys. Można przeliczać na różne sposoby, powierzchnie, objętości, roboczogodziny..., koszty zależą też od miejsca budowy i czasu (budowałem akurat podczas boomu budowlanego grrrr). Nikt nie policzy ile czasu sam poświęcił na budowę - szukanie, umawianie, kupowanie materiałów, pilnowanie transportów, telefonowanie, przejazdy, stracone nerwy... mnóstwo innych rzeczy, których nie musiałem wykonywać, a w czasie, który bym na nie przeznaczyć musiał, po prostu pracowałem w swoim zawodzie zarabiając pieniądze, aby pokryć tą różnicę. Od rozpoczęcia budowy wiedziałem jaki efekt uzyskam za określoną w umowie kwotę, to też był duży plus. Jestem zadowolony z efektu końcowego i polecam taki sposób. Ty jesteś zadowolony ze swojej budowy i polecasz inny. W gruncie rzeczy o to chyba chodzi - żeby być zadowolonym, no nie? Nikogo do niczego nie zmuszam, dzielę się zwyczajnie swoimi spostrzeżeniami. Edytowano przez Sig (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Opcja nr 1 - dla tych, którzy chcieliby mieć wszystko zrobione po swojemu, wiedzieć co, ile, za ile. Dla nas też najlepsza opcja, na dodatek wcale nie taka droga - szczególnie jeśli wie się, gdzie szukać materiałów budowlanych (internet i porównywarki cen mogą czasem zdziałać cuda).

Opcja 2 - zdecydowanie szybsza, ale trzeba się liczyć z tym, że coś może być nie do końca tak, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Oczywiście wybór w 100% należy do Ciebie. icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Jestem na etepie budowania domu i wiem, że nie kupiłbym gotowego ale rozumiem ludzi którzy kupują gotowca, ale taka uwaga sprawdźcie dokładnie jak jest wykonany i porozmawiajcie ludzi mieszkającymi obok pisze o tym dlatego, że przejeżdżam codziennie obok świeżo budowanego osiedla i widziałem jak zimą przy -16 murowali ściany i zalewali strop.
Oczywiście wiem, że nie zawsze tak jest i są sytuacje w których lepiej kupić od kogoś ale na prawdę trzeba uważać.
Napisano
  Cytat

Mam pewien problem. Podjelismy decyzje o przeprowadzce i budowie/zakupie domu.

Bierzemy pod uwage dwie opcje.

1. Zakup dzialki i budowa od zera domu takiego jak chcemy.

2. Zakup stanu surowego otwartego/zamknietego

Oba rozwiazania maja swoje plusy i minusy.
Przy pierwszym napewno jest duzo wiecej pracy ale takze boimy sie ze rozjedziemy sie z kosztorysem i nie bedziemy w stanie ukonczyc domu. Dochodzi do tego czas w jakim bedzie budowany. Albo jedna firma i sie nie martwiec algo szukanie roznych firm do wykonywania prac, tou dochodzi koordynacja itp. Dochadza tez kradzieze.

Przy drugim rozwiazaniu mamy dom do wykonczenia. Tyle ze taki jak ktos sobie wymyslil a nie do konca taki jak chcemy. Nie wiemy czy nie ma bledow w budowie (i jak to sprawdzic). Czas do wykonczenia jest duzo szybszy i latwiej rozplanowac koszta budowy.
Roznica cen (przynajmniej w internecie jest taka ze dziala z domem w stanie surowym otwartym/zamknietym jest o jakies 100-150 tys drozsza od samej dzialki.

Pytanie czy warto.

Rozwiń  

Witam
Oczywiście każdy jak widzę ma swoją jedyną i właściwą opcję. Ale każdy przecież ma swoją własną sytuację. Ja też sie zastanawiałam baaardzo długi czas nad tym czy bydować czy kupować. Oglądałam chyba z 20 działek i 20 domów, potem ze 300 projektów ale ostatecznie wyszło tak, że stanęło na budowie według projektu o którym na początku w ogóle nie myślelismy i dodatkowo dom drewniany! Czyli zupełnie inna opcja niż na początku ale myślę w tej chwili że najlepsza z możliwych. Dlatego tez wydaje mi się że opcja numer 1 jest lepsza ale trzeba dobrze poszukać wykonawcy. Pozdrawiam
Ania

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...