Cześć,
Co mam?
dom buduje sam. Pomijam wcześniejsze etapy, poszło w miare bez problemów Jestem na etapie gdzie pokryty mam dach membrana, są łaty, kontrłaty, zabrałem się za pas okapu. Nie przykręcałem ostatniej łaty i zostawiłęm miejsce na kontrłate. Pierwsza dachówma rozmierzona ale o tym póżniej. Mam też deske czołową 26mm przykrencona do czołą wiązara tak zeby zlicowało się z jego dołem a krawędz deski byłą na równo z połacią kontrłaty. Nachylenie dachu 35st. Dlugość połaci 592,3.
Gdzie pojawił się problem?
Czuje ze zabłądziłem. Pojawiło się kilka pytań w około których się kręce i nie moge podjąc decyzji w obawie ze coś zrypie i jeszcze tego nie widze.
Dachówke rozmierzyłem, wychodziło mi około 5 cm poza deske czołową wiec tak jak ma ybc (miedzy 1/3 a 1/2) rynny. Rynna 125mm.
Problem 1: przymiarka haka doczołowego pokazała ze jest za nisko a nie moge go już wyzej podnieść bo kończy mi się deska do której moge go przymocować. Po przedłuzeniu rynna jest na 3-4 cm ponizej linia dachówki. Jak dodam do tego spadek będzie 5-6 cm. Czy to nie bedzie za duzo? Czy woda nie bedzie sie przelewała?
Problem 2: Jednak cos przy pomiarach w powietrzy z 2 poziomicami nie wyszło i okazuje sie ze dachówka konczy mi sie blizej 6,2mm czyli tak na granicy. Nie wiem czy nie powinienem cos podkładac? a moze szukac innego haka?
jesteście w stanie doradzic?
Nie ma potrzeby dawać aluminiowej taśmy, bo to jest gruba taśma do kątów innych niż 90°, Tuff Tape będzie w sam raz. Ja najpierw wypełniam Rigips Vario, czekam dobę, a taśmę kleje na Rigips Premium Light, ale to są duże opakowanie najmniej po 5kg. Pasowałoby tam jeszcze wcześniej wcisnąć taśme ślizgową, ale widzę że jest ciasno. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
ale na bandaż. Pytanie też jak ta krawędź jest zamocowana do ściany, bo zaszpachlowanych wkrętów w rzędzie nie widać, więc co jest pod spodem? Jeśli krawędź wisi w powietrzu to spoina zawsze będzie i tak pękała.
Recommended Posts