SlawekT Napisano 16 stycznia 2011 Udostępnij #1 Napisano 16 stycznia 2011 Czy ktoś może mu doradzić, ile by kosztował stan surowy zamknięty takiego domu jak ten:Motto GLX 10http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/...0-Motto,10.htmlKUpiłem do projektu kosztorys, ale kosztorys nieiwele jest wart. Link do komentarza
Barbossa Napisano 16 stycznia 2011 Udostępnij #2 Napisano 16 stycznia 2011 jakieś 250k Link do komentarza
autorushd Napisano 16 stycznia 2011 Udostępnij #3 Napisano 16 stycznia 2011 Cytat Czy ktoś może mu doradzić, ile by kosztował stan surowy zamknięty takiego domu jak ten:Motto GLX 10http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/...0-Motto,10.htmlKUpiłem do projektu kosztorys, ale kosztorys nieiwele jest wart. A to czemu niewiele jest wart? Z tego co jest napisane pod projektem stoi od 300-500tys. Link do komentarza
daggulka Napisano 17 stycznia 2011 Udostępnij #4 Napisano 17 stycznia 2011 Cytat Czy ktoś może mu doradzić, ile by kosztował stan surowy zamknięty takiego domu jak ten:Motto GLX 10http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/...0-Motto,10.htmlKUpiłem do projektu kosztorys, ale kosztorys nieiwele jest wart. To dość duży i zdeczka skomplikowany domek na dodatek z piwnicami .... ciężko cokolwiek twierdzić , a wróżyć nikt nie chce żeby w błąd nie wprowadzić.... Wszystko zależy : ile weźmie ekipa, z czego budujesz ...... według mnie koszt "systemem gospodarczym" zaniżony .... Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 18 stycznia 2011 Udostępnij #5 Napisano 18 stycznia 2011 Ten dom jest bardzo podobno do mojego pod katem wielkosci, bryły i stopnia skomplikowania. http://www.domenaprojekt.pl/pr/opis/n/34.aspx. Tylko że mój nie ma piwnic. Budowa 2008/2009 beton kom H+H i styropian 12 cm, dachówka ceramiczna roben:-stan surowy około 170 tys-okna 18 tys (SSZ powiedzmy około 200 tys niecałe z bramą, drzwiami i oknami)-stan deweloperski 320 tys-stan całkowicie wykończony pod klucz w średnim standardzie z meblami itp 500 tys-z kostką i ogrodzeniem 550 tysDo tego dodaj piwnicę, ale potrzeba ci taka wielka piwnica? Po co? Dużo bardziej sensowny byłby podwójny garaż. Link do komentarza
autorushd Napisano 18 stycznia 2011 Udostępnij #6 Napisano 18 stycznia 2011 Cytat Ten dom jest bardzo podobno do mojego pod katem wielkosci, bryły i stopnia skomplikowania. http://www.domenaprojekt.pl/pr/opis/n/34.aspx. Tylko że mój nie ma piwnic. Budowa 2008/2009 beton kom H+H i styropian 12 cm, dachówka ceramiczna roben:-stan surowy około 170 tys-okna 18 tys (SSZ powiedzmy około 200 tys niecałe z bramą, drzwiami i oknami)-stan deweloperski 320 tys-stan całkowicie wykończony pod klucz w średnim standardzie z meblami itp 500 tys-z kostką i ogrodzeniem 550 tysDo tego dodaj piwnicę, ale potrzeba ci taka wielka piwnica? Po co? Dużo bardziej sensowny byłby podwójny garaż. Ja bym raczej namawiał do pojedynczego garażu ale szerokiego, np 5m. Wychodzi taniej niż 2 a i zabawa z pilotem jest prostsza. Moja znajoma na właśnie podwójny wjazd i ostatnio jadą samochodem przyłożyła lampą w drzwi Stłukła klosz i idzie to do wyceny Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 18 stycznia 2011 Udostępnij #7 Napisano 18 stycznia 2011 ja mam tak:75m2 piwnic, 75m2 parteru i około 55m2 poddasza użytkowego. SSZ z oknami i drzwiami zewnętrznymi i bramą garażową 5000x2250 wyszedł mnie około 160tys. (w tym garaż 6x8) Stan surowy w 2009projekt zacywoany na pewno będzie mieć większy koszt dachu - dodatkowy dach nad garaże, większe skomplikowanie dachu=większa cena) Ja osobiście zlikwidowałbym 2 pomieszczenia gospodarcze koło garażu i powiekszył garaż - skoro jest piwnica, to uważam, że pomieszczeń gospodarczych jest aż nadto... Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 18 stycznia 2011 Udostępnij #8 Napisano 18 stycznia 2011 tak czy inaczej myślę że z piwnicą cięzko będzie ten dom wykończyć poniżej 500-550 tys. Jeśli chodzi o garaż podwójny u nas był to absolutny priorytet. Mieszkamy w górach, zimy są surowe a przez 6 lat z bloku trwała zabawa "w kto pierwszy ten lepszy". Nie zapomnę skrobania szyb o 7 rano z brzęczącym przedszkolakiem w lodowatym samochodzie i niespodzianek z nieodpalającym autem przy -20 st.....Never again. Teraz każdy z nas wsiada do ciepłego suchego samochodu i wyjeżdza bez obaw czy zapali. A duży garaż to miejsce na wszelkie bambetle i ja praktycznie nie mam innych pomieszczeń gosp (garaż i malutka kotłownia). Bramę mamy jedną dużą, każdy ma pilota przy kluczykach, a nasze dwa auta (duże kombi i moje punto) wjeżdżają komfortowo (no chyba bym musiała być pijana żeby zahaczyć ścianę Chyba że ma się dwa wielkie suvy, to może być kłopot ale my nie planujemy takich wydatków:) Ja bym nie oddała za nic podwójnego garażu:) To jest typowy priorytet osób które mieszkały w blokach a chodzą na wczesne godziny do pracy. Link do komentarza
SlawekT Napisano 29 stycznia 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 29 stycznia 2011 (edytowany) Cytat A to czemu niewiele jest wart? Z tego co jest napisane pod projektem stoi od 300-500tys. Niewiele wart, bo według kosztorysu całość robocizny za dom zamknie się w kwocie ok. 85 tyś zł. Edytowano 2 lutego 2011 przez SlawekT (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Etka Napisano 31 stycznia 2011 Udostępnij #10 Napisano 31 stycznia 2011 Cytat Niewiele wart, bo według kosztorusy całosć robocizny za dom zmknie się w kwocie ok. 85 tyś zł. To według Ciebie dużo czy mało?U mnie ssz w kosztorysie wyceniony był na 75 tys, a wybudowalismy za 47 tys. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 1 lutego 2011 Udostępnij #11 Napisano 1 lutego 2011 Etka u mnie robocizna kosztowała (mam na myśli SSZ) chyba około 60 tys tylko już nie jestem pewna czy to z dachem czy bez. Budowała mi jedna z najlepszych ekip jakie udało nam się znaleźć (nie tania, napewno są tańsze) i w takiej cenie mieliśmy wszystkie prace na 3- letniej gwarancji. Link do komentarza
SlawekT Napisano 2 lutego 2011 Autor Udostępnij #12 Napisano 2 lutego 2011 Dzieuję wszystkim za pomoc. Dodatkowo myślę o wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Zaczynam w kwietniu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się