Pomocnik Napisano 4 listopada 2010 #1 Napisano 4 listopada 2010 Nie można stosować mechanicznej wentylacji wyciągowej w pomieszczeniu, w którym znajduje się kominek, natomiast dozwolona jest mechaniczna wentylacja nawiewno-wywiewna zrównoważona lub nadciśnieniowa. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/a/12277-kominek-a-wentylacja
Gość Roman Napisano 4 listopada 2010 #2 Napisano 4 listopada 2010 Buduję nowy dom i w planie mam zamiar instalację mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewna. Czy w tym przypadku nie muszę doprowadzać dodatkowego powietrza do kominka rurą? Czy muszę zakladać kratkę wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej?.
racer Napisano 4 listopada 2010 #3 Napisano 4 listopada 2010 wkład musi być dostosowany do takiego domu, dodatkowe powietrze jest potrzebne, ale sam wkład musi byc szczelny- mieć zamknięta komorę spalania.z resztą wszystko jest w artykule!
T. Brzęczkowski Napisano 5 listopada 2010 #4 Napisano 5 listopada 2010 Cytat Buduję nowy dom i w planie mam zamiar instalację mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewna. Czy w tym przypadku nie muszę doprowadzać dodatkowego powietrza do kominka rurą?Czy muszę zakladać kratkę wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej?. Są centrale z "biegiem kominkowym" wentylator nawiewny podaje więcej. Stosujemy je do kominków tradycyjnych. W kominkach "za szybą" można doprowadzać powietrze z wewnątrz. Wyklucza się też łączenie wentylacji konwekcyjnej z mechaniczną.
Gość Roman Napisano 14 listopada 2010 #5 Napisano 14 listopada 2010 Niestety nie rozumiem komentarzy, którwe nie odpowiedzialy na moje pytania. Buduję nowy dom i w planie mam zamiar instalację mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewna. Czy w tym przypadku nie muszę doprowadzać dodatkowego powietrza do kominka rurą? Czy muszę zakladać kratkę wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej?..
racer Napisano 15 listopada 2010 #6 Napisano 15 listopada 2010 Cytat Niestety nie rozumiem komentarzy, którwe nie odpowiedzialy na moje pytania. Buduję nowy dom i w planie mam zamiar instalację mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewna. Czy w tym przypadku nie muszę doprowadzać dodatkowego powietrza do kominka rurą? Czy muszę zakladać kratkę wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej?.. Powietrze jeśli to tylko mozliwe trzeba doprowadzić zawsze, a kratkę w kanale went grawit salonu załóż taką, którą możesz zamknąć.
Gość Roman Napisano 16 listopada 2010 #7 Napisano 16 listopada 2010 Dziękuję. A jeżeli chodzi o rodzaj kominka, czy musi to byc kominek z zamkniętą komorą spalania? (przy wentylacji nawiewowo-wywiewnej).
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się