animus Napisano 16 września 2010 Udostępnij #1 Napisano 16 września 2010 Pilnujcie swoich liczników energii elektrycznej. !!!!!!!!!!Z reguły były to cztery osoby. Przyjeżdżali pod pretekstem odczytu licznika, kombinerkami naciskali plombę legalizacyjną. Później przyjeżdżali na kontrolę specjalną do tej samej osoby i stwierdzali, że jest naruszona plomba. Mowa była krótka ? albo się dogadujemy, albo ruszamy z całą procedurą ? mówi były monter, świadek całego procederu. Klient to potencjalny złodziej Link do komentarza
racer Napisano 16 września 2010 Udostępnij #2 Napisano 16 września 2010 Niezły reportaż! Link do komentarza
ja14 Napisano 17 września 2010 Udostępnij #3 Napisano 17 września 2010 Niestety nie ogladalem calosci. Czy sprawa dotyczy rowniez licznikow usytuowanych poza budynkiem? Tam teoretycznie kazdy, kto dysponuje kombinerkami moze uszkodzic plombe. Swietny sposob na nielubianego sasiada! Link do komentarza
animus Napisano 17 września 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 17 września 2010 Cytat Niestety nie ogladalem calosci. Czy sprawa dotyczy rowniez licznikow usytuowanych poza budynkiem? Tam teoretycznie kazdy, kto dysponuje kombinerkami moze uszkodzic plombe. Swietny sposob na nielubianego sasiada! Dokładnie tak jak mówisz ,każdy jest odpowiedzialny za swój licznik poczytaj umowę . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 lipca 2011 Udostępnij #5 Napisano 30 lipca 2011 Nie będę otwierał nowego tematu bo uważam,że ten dobrze się nadaje do opisania mojego przypadku. Tak się złożyło,że też jestem klientem Enea. Dostałem pierwszy rachunek za energie okres to od 12.05.2011 do 21.07.2011 grupa taryfowa C11 CAŁA DOBA Mnożna 1 (mam plac budowy czyli prąd tzw budowlany) i moje zdziwienie było ogromne jak odczytałem ile mam do zapłaty (kWh zużyłem 0) 167 ,74 zł !!!!!!!!!!!!! Za co ja się pytam? Przed podpisaniem umowy dzwoniłem na infolinię z zapytaniem ile i jakie będą opłaty i jak dobrze pamiętam to Pani operator powiedziała coś o 60 zł (nie pamiętam czy za miesiąc czy za dwa) opłaty abonamentowej związanej że to plac budowy + za zużycie energii . Może jest wszystko w pożo bo ostatnio były podwyżki cen energii tylko,że one miały zacząć obowiązywać od 1.sierpnia.2011, ale jak ktoś coś wie to niech pisze. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 30 lipca 2011 Udostępnij #6 Napisano 30 lipca 2011 takie są niestety opłąty abonamentowe dla taryfy budowlanej. Ja w Vattenfall dla taryfy C11 płaciłem około 170zł/2m, zuzycie energii elektrycznej było śladowe, główny koszt to abonament. Na szczęscie C11 miałem tylko 3 miesiące. W Vattenfall jak jest SSZ i jest wykonana instalacja elektryczna można już zmienić na G11. Większośc operatorów niestety umożliwia taką zmianę dopiero po odbiorze budynku. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #7 Napisano 31 lipca 2011 Cytat Enea jako instrument służącego do czerpania nieuczciwych zysków wstrząsający mechanizm wykorzystywania prawa energetycznego Tytuł jest trochę mylący i wprowadza w błąd, niczym "kontrolerzy" nieświadomych ludzi. Nazwa "Enea" jest tu przypadkiem. Bo to nie "Enea" zawiniła. Zawinili konkretni ludzie, którzy nieuczciwie i przestępczo wykorzystali całkiem legalny mechanizm nagradzania pracowników za wykryte przypadki kradzieży energii. Enea jest tutaj tak samo oszukana, jak i poszczególne osoby.To tak na marginesie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #8 Napisano 31 lipca 2011 Zgadza się. To mogło a nawet zdarza się w innych zakładach energetycznych,a że to są pracownicy danego zakładu to tak się utarło że winny niby dany zakład. Kolega z pracy opowiadał jak to w Energi Pro za uszkodzoną plombę wołali na lewo kasę a sprawa dotyczyła mieszkań w bloku. Link do komentarza
kalumet Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #9 Napisano 31 lipca 2011 Cytat Tytuł jest trochę mylący i wprowadza w błąd, niczym "kontrolerzy" nieświadomych ludzi. Nazwa "Enea" jest tu przypadkiem. Bo to nie "Enea" zawiniła. Zawinili konkretni ludzie, którzy nieuczciwie i przestępczo wykorzystali całkiem legalny mechanizm nagradzania pracowników za wykryte przypadki kradzieży energii. Enea jest tutaj tak samo oszukana, jak i poszczególne osoby.To tak na marginesie. skoro było to zgłaszane kierownictwu firmyto raczej tytuł nie wprowadza w błąd Link do komentarza
retrofood Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #10 Napisano 31 lipca 2011 Kierownictwo to też "podobno" ludzie. Link do komentarza
kalumet Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #11 Napisano 31 lipca 2011 ale kierownictwo nawet niższego szczebla to są przedstawiciele firmypo przeczytaniu tego tekstu stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem będziepo otworzeniu skrzynki zrobienia zdjęć plomba dopiero później dopuszczenie do licznika gości z energetyki Link do komentarza
daggulka Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #12 Napisano 31 lipca 2011 Cytat stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem będziepo otworzeniu skrzynki zrobienia zdjęć plomba dopiero później dopuszczenie do licznika gości z energetyki jest jeszcze lepsze rozwiązanie ... w Vattenfallu jest taka możliwość, że można podawać stan licznika raz na dwa miesiące telefonicznie lub przez internet , potem przysyłają rachunek , płacę ... i finito.... żadnych inkasentów .... łatwo, wygodnie , bezproblemowo ... Link do komentarza
kalumet Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #13 Napisano 31 lipca 2011 Cytat jest jeszcze lepsze rozwiązanie ... w Vattenfallu jest taka możliwość, że można podawać stan licznika raz na dwa miesiące telefonicznie lub przez internet , potem przysyłają rachunek , płacę ... i finito.... żadnych inkasentów .... łatwo, wygodnie , bezproblemowo ... również tak się rozliczamz tym, że raz w roku do nas przychodzi gościu z energetyki sprawdzić stan licznikaale, że to jest w mieszkaniulicznik wysoko, to nawet łap nie pcha do licznikatylko odczytuje jego stan i to wszsystko Link do komentarza
daggulka Napisano 31 lipca 2011 Udostępnij #14 Napisano 31 lipca 2011 (edytowany) Cytat również tak się rozliczamz tym, że raz w roku do nas przychodzi gościu z energetyki sprawdzić stan licznikaale, że to jest w mieszkaniulicznik wysoko, to nawet łap nie pcha do licznikatylko odczytuje jego stan i to wszsystko mieszkam od trzech lat, i jeszcze nikt nie był u mnie sprawdzić stan licznika edit: ale mam już ten nowy chyba przystosowany do zdalnych odczytów , więc być może kontrolowana jestem na odległość raz za jakiś czas ... Edytowano 31 lipca 2011 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 1 sierpnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 1 sierpnia 2011 Cytat ale kierownictwo nawet niższego szczebla to są przedstawiciele firmypo przeczytaniu tego tekstu stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem będziepo otworzeniu skrzynki zrobienia zdjęć plomba dopiero później dopuszczenie do licznika gości z energetyki A ja po prostu stoję i patrzę na ręce. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się