Chef Paul Napisano 23 grudnia 2013 Autor Udostępnij #401 Napisano 23 grudnia 2013 Cytat Inspiracja? w dekorowaniu stołu... ... kwiaty we włosach, potargał wiatr ... Link do komentarza
bajbaga Napisano 2 listopada 2015 Udostępnij #402 Napisano 2 listopada 2015 Inspiracja.Jadłem kiedyś solone cytryny, jako dodatek i jako „samoistne”.Sam też przygotowałem własne.Problem w tym, że trzeba długo czekać aż się „ukiszą”, a z drugiej strony fakt, że trzeba kisić większą ilość, a przechowywanie jest niemożliwe w dłuższym czasie.Z drugiej strony – znam cytryny gotowane, jako bazę do babki cytrynowej, oraz kremów cytrynowych.A gdyby tak ……..Eksperymentowałem i ……….Na jedną cytrynę potrzebujemy od 1 do 2 pełnych łyżeczek soli i wody w ilości takiej aby przykryły cytryny. Czas gotowania 10 – 20 min na 1 cytrynę.Cytryny (najlepiej ekologiczne, bo nie są „woskowane”) dokładnie szorujemy, i płuczemy. Gotujemy (ledwo pyrkając) pod obciążeniem, tak aby zawsze dotykały dna i były zawsze w całości zanurzone w wodzie (solance). Do solanki możemy dodać listek laurowy, goździki, cynamon – wedle własnych upodobań.Studzimy i możemy:- obrać ze skórki (lub w całości, lub z częścią skórki) zmiksować (mniej lub więcej) otrzymując bazę na sos lub dip,- obrać lub nie i obłożyć pieczone mięsiwo jako marynatę, lub dodatek do pieczenia,- można zastosować wyciśnięty z niej sok, jako „polewę” do ryby (ryba smażona, pieczona bez dodatku soli) – tak zrobiłem podając smażonego, na patelni grillowej, pstrąga,- można dodać miodu i otrzymujemy idealnie zbilansowane 5 smaków,- skórkę z cytryny możemy zebrać „skrobakiem” i wysuszyć w piekarniku (80 – 90 stopni) a otrzymamy niezwykle aromatyczną „posypkę” do każdej potrawy,- ugotowaną skórkę można posiekać i „doprawić” nią potrawę – w zasadzie każdą (zupę, mięso, rybę, surówkę).Zapraszam do eksperymentowania z gotowaną cytryną – warto. Link do komentarza
task43 Napisano 15 listopada 2016 Udostępnij #403 Napisano 15 listopada 2016 Sam ostatnio troche wciągnąłem się w przygotowywanie zdrowych deserów. W sieci jest masa zamiennikow dla sklepowych słodyczy, tak więc jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego to warto jest sobie poszukać. Proponuję zerknąć sobie na stronę:http://zdrowacukiernia.pl/384-2/Jest tutaj przepis na bezlutenowe ciasto ze sliwką. Smaczne, mało kaloryczne oraz proste w przygotowaniu. Powinniscie sobie poradzić bez problemu. Link do komentarza
retrofood Napisano 15 listopada 2016 Udostępnij #404 Napisano 15 listopada 2016 Cytat Sam ostatnio troche wciągnąłem się w przygotowywanie zdrowych deserów. W sieci jest masa zamiennikow dla sklepowych słodyczy Piwo? Link do komentarza
retrofood Napisano 21 listopada 2016 Udostępnij #405 Napisano 21 listopada 2016 A to można jadać w piątki? Link do komentarza
frac Napisano 14 grudnia 2016 Udostępnij #406 Napisano 14 grudnia 2016 Jeśli ktoś szukałby kilku pomysłów na potrawy świąteczne to sugeruję zajrzeć sobie na stronę:https://www.przepisy.pl/magazyn/swieta-ze-s...miesa-na-swietaJest tutaj cała lista przepisów na miesa świąteczne. Wszystko wyjaśnione w dosyć prosty sposób , tak wiec nie powinno być problemu z przyrządzeniem.Ze swojej strony proponuje przyrządzić pieczony schab. Palce lizać. Link do komentarza
kalina3 Napisano 15 maja 2017 Udostępnij #407 Napisano 15 maja 2017 Ja inspiracji szukam na Kwestii Smaku. To mój ulubiony blog kulinarny. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 2 stycznia 2019 Autor Udostępnij #408 Napisano 2 stycznia 2019 Wszystkiego, Wszystkim z nowym rokiem :) Link do komentarza
aaaa Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij #409 Napisano 3 stycznia 2019 Cześć, witaj po długiej nieobecności Link do komentarza
Chef Paul Napisano 3 stycznia 2019 Autor Udostępnij #410 Napisano 3 stycznia 2019 14 minut temu, aaaa napisał: Cześć, witaj po długiej nieobecności Tak mi jakoś zeszło :) ;) Terazem już emeryt :) więc i czasu więcej :) Link do komentarza
SkyWalker Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij #411 Napisano 9 stycznia 2019 Jakieś nowe, ciekawe przepisy na DIETETYCZNE dania? Link do komentarza
Chef Paul Napisano 9 stycznia 2019 Autor Udostępnij #412 Napisano 9 stycznia 2019 23 minuty temu, SkyWalker napisał: Jakieś nowe, ciekawe przepisy na DIETETYCZNE dania? W moich propozycjach "nowe" miesza się ze "starym" Dla mnie najlepszą "dietą" (gdy potrzebuję zrzucić nieco wagi), jest dieta "żp" (żryj połowę) ... nie wykluczam jednak, że może znajdą się jakieś receptury dietetyczne wg upodobań w poniższej propozycji e-book można ściągnąć tutaj url=http%3A%2F%2Fchefpaul.net%2FKwO%2FKwO_sle.pdf (bez żadnych opłat) Link do komentarza
SkyWalker Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij #413 Napisano 9 stycznia 2019 Oo super Dzięki za odpowiedź i książkę Link do komentarza
magda21 Napisano 30 maja 2019 Udostępnij #414 Napisano 30 maja 2019 Ile propozycji akurat szukałam jakichś inspiracji Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się