maciejpiaseczno Napisano 26 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 26 lipca 2010 Witam, jaką rekomendujecie szerokość drzwi zewnętrznych. W projekcie jest 90cm, ale czy to jest optymalny wymiar? Jeśli szersze to jakie? Co sądzicie o skrzydłach, otwierane czy stałe?pozdrawiamMaciej Link do komentarza
Stforek (Łukasz) Napisano 26 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 26 lipca 2010 Cytat Witam, jaką rekomendujecie szerokość drzwi zewnętrznych. W projekcie jest 90cm, ale czy to jest optymalny wymiar? Jeśli szersze to jakie? Co sądzicie o skrzydłach, otwierane czy stałe?pozdrawiamMaciej Jak to mówią kwestia gustu. Rozumiem że 90 cm to wielkość otworu ? Czyli drzwi jak mi się zdaje wyjdą 80 cm. Jak na wejściowe to moim zdaniem mało. Ja takie mam w pokojach. Wejściowe mam otwór 100 cm.W sklepie zwrócono mi również uwagę że jest przepis minimalnej wielkości drzwi wejściowych w świetle otworu. Jeśli ktoś zna sprawę to niech poda jaki to wymiar (coś się chyba zmieniało ostatnio). Nie spełnienie tego wymogu może powodować problemy z odbiorem budynku. Pozdrawiam Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 26 lipca 2010 Udostępnij #3 Napisano 26 lipca 2010 ja mam otwór drzwiowy 110.... czy wystarczający... sie okaże .Ale bardziej wkurzający od małych drzwi jest mały ganek/hol/wiatrołap ...... gdzie 2 - 3 osoby nie mogą swobodnie zdjąć bądź ubrać wierzchniego nakrycia ... Link do komentarza
Ciril Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 27 lipca 2010 Ja mam wielkość otworu w ścianie 100 cm, czyli docelowe skrzydło drzwi wejściowych będzie miało 90 cm.Radę mam tylko jedną - bierz wymiar standardowy, bo wymiary niestandardowe to ponad 50% do ceny standardowych. Link do komentarza
gorski_a Napisano 17 września 2010 Udostępnij #5 Napisano 17 września 2010 Witam wg przepisów szerokość drzwi wejściowych a dokładnie szerokość przejścia powinna wynosić minimum 90 cm. dlatego należy zwrócić uwagę przy zakupie - drzwi o takim wymiarze przejścia są oznaczone zazwyczaj jako 90E. Wielu sprzedawców po prostu o tym nie wie i można sobie narobić niepotrzebnych kosztów. Pozdrawiam Link do komentarza
seboooool Napisano 17 września 2010 Udostępnij #6 Napisano 17 września 2010 U mnie skrzydło ma 100 cm - bardzo wygodne, zwłaszcza przy wnoszeniu większych rzeczy Link do komentarza
Dream Napisano 17 września 2010 Udostępnij #7 Napisano 17 września 2010 W świetle było chyba 105 cm, wymiar drzwi 100 cm. Też polecam wymiary standardowe. Ja miałam wysokość jakąś przedziwną-ani na normalne drzwi ani na doświetle. Ile się naszukałam firmy, która mi takie antywłamaniowe drzwi zrobi... Link do komentarza
katee Napisano 18 września 2010 Udostępnij #8 Napisano 18 września 2010 Ja mam otwór 150x237 - skrzydło drzwiowe plus doświetlenie boczne. Czy praktyczne - się okaże... Link do komentarza
oscylot Napisano 1 października 2010 Udostępnij #9 Napisano 1 października 2010 ja mam otwor w scianie 100cm czyli drwi beda mialy 90cm Link do komentarza
Piotr G Napisano 12 listopada 2010 Udostępnij #10 Napisano 12 listopada 2010 90 cm - czyli optymalne i zgodne z przepisamiUważam, że 100 cm może i są wygodniejsze, ale to już dość duże skrzydło.Lepszym rowiązaniem byłoby wstawienie skrzydła 90 + doświatlenie uchylne, które otwiera się gdy jest taka potrzeba.90 cm jest w zupełności wystarczające - nawet wózek dla niepełnosprawnych przejedzie Link do komentarza
oscylot Napisano 12 listopada 2010 Udostępnij #11 Napisano 12 listopada 2010 szerokośc otworu w scianie mam 100cm czyli skrzydlo 90cm ale wysokosc mialem w projekcie wieksza bo az 237cm czyli niestandardowa drzwi z naswietlem gornym i tak tez chlopaki zrobili nadproze, teraz beda je obnizac bo nie chce drzwi z naswietlem gornym. Link do komentarza
sepoy Napisano 12 listopada 2010 Udostępnij #12 Napisano 12 listopada 2010 U mnie jest 110cm w świetle otworu. Wymiar drzwi będzie 100cm. Zastanawiam się, czy to najlepsze rozwiązanie, bo wyjście z wiatrołapu do domu będzie miało 90cm. Link do komentarza
norbiwolow Napisano 12 listopada 2010 Udostępnij #13 Napisano 12 listopada 2010 u mnie otwór drzwiowy jest 112 cm - obstawiam 100 - czy nie za duzo wolnego zostawiłem ??? Link do komentarza
Piotr G Napisano 12 listopada 2010 Udostępnij #14 Napisano 12 listopada 2010 Cytat U mnie jest 110cm w świetle otworu. Wymiar drzwi będzie 100cm. Zastanawiam się, czy to najlepsze rozwiązanie, bo wyjście z wiatrołapu do domu będzie miało 90cm. Zawsze można ten otwór zwęzić, gorzej odwrotnie, gdy nadproże trzeba zmienić na szersze Cytat u mnie otwór drzwiowy jest 112 cm - obstawiam 100 - czy nie za duzo wolnego zostawiłem ??? Drzwi 100 ?Jeśli tak, to otwór powinien mieć 110, te 2 cm za dużo to nie jest problem Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się