luksja Napisano 15 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 15 lipca 2010 Firma X, podzieliła całkowity koszt budowy domku jednorodzinnego na kilka etapów. Dom 100m2 z garażem.I tak, np. fundamenty - 14.000tyś zł. Rozumiem iż jest to robocizna, a jak z "narzędziami" oraz częściami które robotnicy zużywają podczas pracy? Czy Firma X ma "prawo" żądać od Inwestora pokrycia kosztów amortyzacji swoich narzędzi, jeżeli wcześniej nie było o tym mowy? Np. gdy złamie swoją łopatę; albo zużyje mu się jakiś element (ostrze) jakiejś maszyny... Mnie wieje to nieprofesjonalizmem... czy się mylę? Link do komentarza
vega1 Napisano 15 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 15 lipca 2010 z jednej strony można powiedzieć: co mnie obchodzi Wasza łopata.Ale z drugiej strony jeśli tak powiesz to odbiją sobie przy ścianach Tak czy owak, dla mnie taka ekipa to do zmiany (chyba że sprzęt został zniszczony z winy inwestora) bo w taki czy inny sposób Cię "wydymają". Link do komentarza
luksja Napisano 15 lipca 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 lipca 2010 Cytat z jednej strony można powiedzieć: co mnie obchodzi Wasza łopata.Ale z drugiej strony jeśli tak powiesz to odbiją sobie przy ścianach Tak czy owak, dla mnie taka ekipa to do zmiany (chyba że sprzęt został zniszczony z winy inwestora) bo w taki czy inny sposób Cię "wydymają". dziękuję za odpowiedź, już wszystko wiem. Link do komentarza
daggulka Napisano 15 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 15 lipca 2010 U mnie była ustalona konkretna kwota za wybudowanie domu ( 32.000zł od fundamentów po dach łącznie z więźbą i pokryciem) .... i na tym koniec . Majster nigdy nie policzył mi dodatkowo za sprzęt - mieli swój - warunek dopłaty za sprzęt byłby dla mnie nie do przyjęcia . Link do komentarza
racer Napisano 15 lipca 2010 Udostępnij #5 Napisano 15 lipca 2010 Teoretycznie mógłby mieć sam sprzęt hilti i akurat na twojej budowie zepsuje mu się wszystko co ma- łącznie na kolejne 30 tyś zł. Absurd. Prace dodatkowe mają miejsce, kiedy zmienia się NAKŁAD ROBOCIZNY. Link do komentarza
NOTO Napisano 8 sierpnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 8 sierpnia 2010 Zmieniłeś ekipę ? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się