didi222 Napisano 30 czerwca 2010 Udostępnij #1 Napisano 30 czerwca 2010 Czy mieszanie Topsin i ProAgro jest bezpieczne? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 3 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 3 lipca 2010 A może by sprzedawca wiedział... ? Link do komentarza
Konfi Napisano 7 lipca 2010 Udostępnij #3 Napisano 7 lipca 2010 Cytat A może by sprzedawca wiedział... ? Ale widocznie nie wiedział Link do komentarza
Ogrody Napisano 8 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 8 lipca 2010 Stosowanie dwóch różnych preparatów nie powinno stanowić dla rośliny problemu. Opryski czy podlewanie roślin roztworami ze środkami do ochrony powinny być wykonywane naprzemiennie (z kilkudniowym odstępem czasu). Link do komentarza
Konfi Napisano 13 lipca 2010 Udostępnij #5 Napisano 13 lipca 2010 O! A ekspert z redakcji wiedział! Link do komentarza
gites Napisano 14 lipca 2010 Udostępnij #6 Napisano 14 lipca 2010 Konfi, ciekawe co odpowiesz jak ekspert z redakcji będzie znowu wiedział Ja mam pytanie trochę z innej beczki, jak można wykorzystać szczególne właściwości roślin przeciwko insektom. Komary mnie interesują a raczej sposób, żeby trzymały się na 5 m lub dalej. Straszaka potrzebuję. Błagam nie polecajcie mi żadnych supermarketowych sposobów - tylko ziółka. Natura broni się sama a ludzie wykupują wanilię na muszki-meszki. Czy to nie śmieszne?Z góry przepraszam jesli pytanie poza tematem, ale nie wiedziałem gdzie pytać a ta Pani zawsze tak rzeczowo odpowiada. Link do komentarza
Elfir Napisano 19 lipca 2010 Udostępnij #7 Napisano 19 lipca 2010 Podobno odstraszająco na komary działa katalpa.Ja jednak preferuję "Off" Link do komentarza
Ogrody Napisano 19 lipca 2010 Udostępnij #8 Napisano 19 lipca 2010 Bardzo atrakcyjną rośliną odstraszająca przy okazji komary jest kocimiętka Faassena (Nepeta x faassenii). Kłosowate, fioletowo-niebieskie kwiaty pojawiają się w maju i utrzymują aż do września. Kocimiętka nie ma specjalnych wymagań glebowych, dobrze radzi sobie z suszą. Link do komentarza
Elfir Napisano 19 lipca 2010 Udostępnij #9 Napisano 19 lipca 2010 Nie potwierdzam tej informacji o kocimiętce. Pół ogrodu mam nią obsiane (sama się rozsiewa jak szatan) i komary wieczorami gryzą. Chyba, ze trzeba się w niej wytarzać Link do komentarza
daggulka Napisano 19 lipca 2010 Udostępnij #10 Napisano 19 lipca 2010 Cytat Chyba, ze trzeba się w niej wytarzać jak się zdecydujesz , to załóż listę - na pewno wiele osób chętnie przyjedzie pokibicować .... Link do komentarza
Elfir Napisano 19 lipca 2010 Udostępnij #11 Napisano 19 lipca 2010 Uważam, że stężenie związków eterycznych wydzielanych przez rośliny, mogących odstraszać komary, w otwartym terenie jest znikome.Być może olejek z kocimiętki może działać, jak się go wetrze w skórę.Podobnie ma się rzecz pewnie z katalpą. W aptece są jakieś doustne preparaty (pewnie ziołowe, bo bez recepty), które zmieniają zapach potu człowieka przez co komary niechętnie gryzą. Link do komentarza
vega1 Napisano 20 lipca 2010 Udostępnij #12 Napisano 20 lipca 2010 odnośnie komarów, właśnie w telewizorni mówili że dobrym sposobem na komary jest kilka nietoperzy przy domu. Ludzie wieszają specjalne budki dla tych stworzeń. Jeden nietoperz zjada około 2000 komarów na dobę!!!! Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 20 lipca 2010 Udostępnij #13 Napisano 20 lipca 2010 Mądre...Wystarczy dać szansę naturze..... Link do komentarza
kula Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 3 sierpnia 2010 (edytowany) Cytat Mądre...Wystarczy dać szansę naturze..... Apropos komarów uwaga - piołun, aloes, trawa cytrynowa i wspomniana kocimiętka i geranium. Tyle wiem.Na temat piołunu - wystarczy wygooglać i wiele ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć - samo zdrowie Edytowano 3 sierpnia 2010 przez kula (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Elfir Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 3 sierpnia 2010 Nietoperze przenoszą wściekliznę. Link do komentarza
vega1 Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 3 sierpnia 2010 psy chyba też Link do komentarza
Elfir Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 3 sierpnia 2010 Psy nie, ponieważ są szczepione.Zarazki wścieklizny mogą znajdować się nawet w odchodach nietoperzy. Link do komentarza
vega1 Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 4 sierpnia 2010 kurde czy wszędzie musi być jakiś haczyk? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się