Skocz do zawartości

Jakie formalności są wymagane do budowy oczyszczalni?

Recommended Posts

Napisano

Odpowiedź eksperta: Lokalizacja zbiornika na ścieki lub przydomowej oczyszczalni ścieków, której pojemność nie przekracza 7,5 m³, powinna być zaznaczona na planie zagospodarowania działki, stanowiącym załącznik do pozwolenia na budowę. Jeśli tak było, można zacząć zacząć inwestycję bez żadnych dodatkowych formalności.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/woda-i-kanalizacja/porady/6120-jakie-formalnosci-sa-wymagane-do-budowy-oczyszczalni

Gość Daniel
Napisano
Dziwi mnie stwierdzenie, że bezodpływowy zbiornik na scieki można wybudować w oparciu o zgłoszenie budowy. Stanowisko takie zakwestionował mi urzędniu w Starostwie w Wołominie. Czy mogliby mi Państwo podać podstawę prawna w oparniu o którą mógłbym wybudować bezodpływowy zbiornik na scieki na podstawie zgłoszenia. Będę bardzo zobowiazany za szybka odpowiedz..
Gość el-instalator
Napisano
Obiekty, których budowa nie wymaga pozwolenia na budowę określa Prawo Budowlane, niestety szamb czyli bezodpływowych, szczelnych zbiorników na ścieki na tej liście nie ma, są za to przydomowe oczyszczalnie ścieków o niewielkiej wydajności.
Stosowny fragment na stronie Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego (GUNB):
http://www.gunb.gov.pl/info/procedurybud/p...lenie1_2_1.html

Dziwi mnie jednak, że szambo nie zostało umieszczone już w samym projekcie domu, na którego budowę wydano pozwolenie. Wówczas oczywiście odrębne pozwolenie nie jest potrzebne. Zwykle szambo jest już w projekcie umieszczane, bo musi on i tak określać sposób odprowadzenia ścieków...
Napisano
Niestety urzędnik ma rację. Przepisy dopuszczają wykonywanie na podstawie zgłoszenia jedynie przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m3 na dobę, natomiast zbiorniki bezodpływowe wymagają uzyskania pozwolenia na budowę.

Swoją drogą problem jest nieco dziwny, gdyż tzw. szambo z reguły stanowi element składowy projektu domu i zagospodarowania działki na który wydane jest pozwolenie i nie trzeba starać się oddzielnie o pozwolenie na budowę szamba.
Napisano
Cytat

Swoją drogą problem jest nieco dziwny, gdyż tzw. szambo z reguły stanowi element składowy projektu domu i zagospodarowania działki na który wydane jest pozwolenie i nie trzeba starać się oddzielnie o pozwolenie na budowę szamba.

Też mnie to dziwi. W moich sąsiednich powiatach wydanie PnB bez rozwiązania sprawy ścieków jest chyba niemożliwe.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Skąd taki pomysł? Bo kamień polny może ciekawie wyglądać, ale w zimie jest śliski (po deszczu też jak jest zakurzony). Żebyś słupków nie musiał prostować. Ja bym w kamień nie wchodził.  
    • Kombinujesz jak Kopcia koń pod górkę... Dużo masz tego "dachu" w tej wiacie? Czym jest pokryta?   Jak będziesz kombinował z JAKIMŚ DEMONTOWANIEM LISTEW, to szlag trafi i pokrycie i membranę  i dopiero narobisz...  
    • Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek. Witam was proszę was o pomoc, podpowiedź bo wiem że można na was liczyć.Mam takie pytanie chciał bym położyć kamienie polne koło bramy wjazdowej z jednej i drugiej strony kawałek około z jednej i drugiej strony tak 2-3 metry,spadek minimalny obydwu stron i jak by było to najlepiej zrobić czy zebrać ziemię potem położyć eko włókninę wtedy piasek z betonem czy cementem i ułożyć kamienie tak żeby było mało szczelin między sobą i wtedy nasypać piasku czy ziemię na fugę.Chcial był żeby było tanio nie kosztowało dużo i tak szybko zrobić bo zmieniłem bramę na nową a ten teren tak nie wygląda dobrze i coś chcę zrobić żeby poprawić ten kawałek.
    • Panowie wracam jeszcze do tematu bo nie mogę tak tego zostawić takie szpary się zrobiły .Jak bym jakoś zdemontował listwy podbitkowe(tylko nie wiem czy będzie takie proste bo były pistoletem pneumatycznym na małe gwoździki dawane) i wtedy co wszystkie odkręcić i na nowo jakoś dać ,ewentualnie dodać jakaś deskę pod koniec żeby nie było widać jakaś mniejsza jak zostanie szpara ? https://zapodaj.net/plik-Myeo0HggeR
    • Pisz, pisz… Tylko ja na taki odległy termin nie jestem w stanie na 100 % powiedzieć, że będę. Na pewno 1 i 2 łikend odpada, bo jeden z braci jedzie wtedy na urlop, więc we dwoje zostajemy z opieką nad mamą…
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...