-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Rozebrać ten paździerz na szczytach, wyciąć ten nieszczęsny daszek, nadbić coś na krokwie lub poszycie dachu tak, żeby zlicować z dołem ściany po montażu paździerza, zamontować ponownie paździerz.
-
Przez Wojciech1981 · Napisano
Domek miał być robiony w stylu góralskim, jednak zastanawiam się żeby nie dawać tego daszku od szczytu, tylko nie mam pomysłu jak wybrnąć z braku zlicowana ściany. -
Chodzi ci o głęokość węgarka? że po dodłożeniu styropianu okno będzie głębiej?
-
Przez Krzychuuuuu · Napisano
Witam serdecznie. Zaczynam budowę i za niedługo stanę przed tematem ściany fundamentowej. Plan jest murować z bloczków zalewowych, ale mam sporo bloczków betonowych pełnych, które pozwoliły by mi pociągnąć pierwszą warstwę. Akurat by wyszło: jedna warstwa bloczka 12 cm plus zaprawa pomiędzy nim a ława ok. 3 cm dwie warstwy zalewowego 50 cm Wieniec zbrojony 15 cm Planowana wysokość ściany w projekcie to właśnie 80 cm. Stąd pytanie, czy będzie to zgodne ze sztuką aby zalewowe zacząć stawiać na wcześniej wymurowanych pełnych bloczkach? Na zdrowy chłopski rozum, przecież i to i to jest beton więc bez problemu powinien się połączyć. Dodatkowo na całym obwodzie jest przewidziane 16 słupów pionowych, mających za zadanie przenieść obciążenie późniejszego dachu na więźbie wiazarowej. Ktoś mógłby powiedzieć: nie kombinuj, dokup pełnych betonowych i rób wszystko tak jak robi się od lat, ale jak myślę że miałbym sam wymurować ponad 1000 bloczka to już plecy bolą 😜 czas oczywiście ograniczony, jak to bywa w dzisiejszych czasach, dlatego myślę trochę przyspieszyć bloczkami zalewowymi które stawia się na sucho, ewentualnie łącząc je na piankę. Z góry dziękuję za odpowiedzi i za wyrozumiałość. Liczę na konstruktywną pomoc poprzedzoną "elastyczną" analizą danej sytuacji.
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się