Bipert Napisano 4 kwietnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 4 kwietnia 2010 Witam. Co lepiej zamontować w mieszkaniu: TV czy projektor?Jak wypada porównanie tych urządzeń? Jakie wady i zalety oby zastosowań względem siebie? Link do komentarza
Bopet Napisano 7 kwietnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 7 kwietnia 2010 Polecam lekturkę tego wątku:https://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8944 Link do komentarza
Deamos Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 8 kwietnia 2010 Mimo tamtego tematu cos napisze.U siebie planuje projektor, na razie skonczy sie to na doprowadzeniu przewodow (zasilanie, dobry HDMI pociagniety z okolic sprzetu RTV) pod sufit na odpowiedniej scianie. Kiedys jak bedzie mnie stac, to kupie projektor.Co do dylematy czy projektor czy TV, to... TV jako podstawa do ogladania faktow, wiadomosci, pogody i takiego ad hoc na codzien.Projektor przede wszystkim do filmow, gier. Ogolnie lepiej nie szalec z uzywaniem projektora bo ich lampy maja ograniczona zywotnosc a ich wymiana sporo kosztuje. Do tego zeby obraz z projektora byl odpowiednio jasny to trzeba zaciemnic pomieszczenie, wiec w ciagu dnia jak jest jasno nie ma to wiekszego sensu, chyba ze ma sie ciemne pomieszczenie z ktorego sie robi sale kinowa. Nie wspomnie juz o oeranie bo jak juz sie inwestuje w projektor to nie po to by ogladac na scianie... A ekran mozna kupic niedrogo wysuwany do zamocowania pod sufitem A jaki projektor?W dobie HD taki, ktory bedzie mial zlacze HDMI, czyli chyba prawie kazdy aktualnie sprzedawany. Przez HDMI podlaczy sie teraz dekoder TV cyfrowej, odtwarzacz BlueRay, nowsze laptopy itp. Projektor tak samo jak TV moze byc FullHD co przy wiekszej przekatnej obrazu moze byc dobrym wybrem. Link do komentarza
coolibeer Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 8 kwietnia 2010 U mnie jest już przewidziany taki rzutnik do kina domowego. Na warunki domowe w sam raz wystarczy Projektor (HD-ready)- Technika 3LCD- Jasność 1600 lumenów Ansi- Kontrast 10000:1- Ilość wyświetlanych kolorów 16,77 mln.- Format 4:3, 16:9- Głośność 26 dB- Kompatybilność SXGA, SVGA, VGA, XGA, WXGA- Cechy objektywu ręcznie ustawiane, ustawianie zoomu- Lampa 170 W,- Żywotność 1700 godz.- Złącza Cinch, S-video, YUV, HDMI, RGB- Wymiary 310 x 406 x 124 mm- Waga 5,4 kgProducent: EpsonA tak wygląda w akcji:http://www.youtube.com/watch?v=rZHBM9mNd20http://www.youtube.com/watch?v=s3ZJpYmmGNI Link do komentarza
PeZet Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 8 kwietnia 2010 Też o czymś takim myślę. A ekran - ściana czy rozwijany, czy na stałe wiszący...? Link do komentarza
Deamos Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 8 kwietnia 2010 Ladny projektor, ciekawe czy jest realna roznica miedzy HD-ready a Full HD.Od niedawna niektore projektory maja jeszcze zlacze ethernet, ciekawe po co Cytat Też o czymś takim myślę. A ekran - ściana czy rozwijany, czy na stałe wiszący...? Polecam ekran rozwijany, sa zrobione ze specjalnego materialu na ktorym jest lepszy obraz a sciana moze byc kolorowai wtedy nie za bardzo sie nadaje. Proste ekrany nie sa drogiehttp://allegro.pl/49150_ekrany.html Link do komentarza
PeZet Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 8 kwietnia 2010 Myślę o rozwijanym, bo na tej ścianie byłoby kiepsko (taką mam w salonie): Link do komentarza
coolibeer Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 8 kwietnia 2010 Cytat Ladny projektor, ciekawe czy jest realna roznica miedzy HD-ready a Full HD.Od niedawna niektore projektory maja jeszcze zlacze ethernet, ciekawe po co Polecam ekran rozwijany, sa zrobione ze specjalnego materialu na ktorym jest lepszy obraz a sciana moze byc kolorowai wtedy nie za bardzo sie nadaje. Proste ekrany nie sa drogiehttp://allegro.pl/49150_ekrany.html Podobno za taką cenę ten projektor jest do użytku domowego najlepszy. Widziałem obraz z niego i się po prostu zakochałem. Jak już kupuję taki dobry projektor to i na ekranie nie będę oszczędzał Będzie rozwijany ale z pilotem bo nie uśmiecha mi się żeby w salonie wisiał mi sznurek do rozwijania Link do komentarza
domswiatla Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 9 kwietnia 2010 Czy zastosować żarówki do projektorów - warto się zastanowić. Trzeba dobrze je dobrać, ale to tańsza metoda. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 10 kwietnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 10 kwietnia 2010 Cytat Co do dylematy czy projektor czy TV, to... TV jako podstawa do ogladania faktow, wiadomosci, pogody i takiego ad hoc na codzien.Projektor przede wszystkim do filmow, gier. Kurcze,ale wam dobrze,że znajdujecie czas na gry,filmy i inne pierdoły.U mnie projektor to zbędne wyrzucenie kasy !! Z pracy o 18.00,obiadokolacja,rozmówki z żonką o minionym dniu,dozór nad lekcjami syna,małe pytanko z lekcji na jutro,obchód wokół domu,chwila relaksu na fakty,wieczorem trochę neta i....łóżkowy projektor snów Jeśli nie macie pracy,dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym,żony to kasa na projektor jest ok,jeśli w domu jest wszystko o czym piszę powyżej to zdecydowanie wystarczy TV Karpik ??? P.S.Tak z ciekawości,kiedy i ile czasu w tygodniu przewidujecie na pracę projektora ? Link do komentarza
Mathir Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 11 kwietnia 2010 A weekendy miewasz? Może wtedy przydałby się projektor? Link do komentarza
Barbossa Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 22 kwietnia 2010 mam dokładnie ten sam projektorale jeszcze nie skomponowałem całego układui coś mi się kaszani z kolorami przy przesyle RGB Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 30 maja 2010 Udostępnij #13 Napisano 30 maja 2010 Po lekturze wątku, zdecydowanie głosuję na telewizor! Tylko duży! Link do komentarza
coolibeer Napisano 30 maja 2010 Udostępnij #14 Napisano 30 maja 2010 Cytat Po lekturze wątku, zdecydowanie głosuję na telewizor! Tylko duży! No i co takiego wyczytałeś że zdecydowałeś się na TV Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 13 czerwca 2010 Udostępnij #15 Napisano 13 czerwca 2010 Pierdzielenie się z projektorem, ekranem i modły o dłuższą żywotnośc żarówki... To mnie nie kręci! Link do komentarza
Barbossa Napisano 14 czerwca 2010 Udostępnij #16 Napisano 14 czerwca 2010 dlatego też pytanie "to czy to" nie ma większego sensulepiej " i to i to" Link do komentarza
norbiwolow Napisano 14 czerwca 2010 Udostępnij #17 Napisano 14 czerwca 2010 Cytat dlatego też pytanie "to czy to" nie ma większego sensulepiej " i to i to" dobre i to i to hi hi Link do komentarza
KAROI Napisano 16 czerwca 2010 Udostępnij #18 Napisano 16 czerwca 2010 Cytat dlatego też pytanie "to czy to" nie ma większego sensulepiej " i to i to" Salomonowe wyroki... Link do komentarza
Piotrek78 Napisano 26 lipca 2010 Udostępnij #19 Napisano 26 lipca 2010 osobiście wolałbym zainwestować kasę w dobry plazmowy telewizor Link do komentarza
BoBudowniczy Napisano 27 sierpnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 27 sierpnia 2010 To tak naprawdę zależy od możliwości i miejsca jakie możesz wygospodarować na projektor. Co prawda wystarczy duża biała ściana, ale też trzeba taka mieć w domu projektor fajna rzecz, choć ma parę wad (żywotność lamp, robią trochę hałasu, trzeba odpowiednio zaciemnić pokój żeby obraz był dobrze widoczny) Jeśli możesz sobie pozwolić na projektor to kupuj chociaż ja kupiłbym go tylko do oglądania np. filmów na dvd, czy odtwarzaczy sieciowym, ewentualnie transmisji sportowych, ale na co dzień tylko telewizor Link do komentarza
pariah Napisano 28 sierpnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 28 sierpnia 2010 Słuszna sugestia BoBudowniczy, że projektor najlepszy jest do oglądania filmów ewentualnie transmisji meczy. Ciężko wyobrazić sobie oglądanie 'Kawa czy herbata' czy 'Faktów' na ekranie wielkości ściany. Projektor to dodatek dla tych, którzy są kinomaniakami i cenią sobie komfort oglądania. Mój znajomy kupił jakiś czas temu projektor Sanyo w Electro. Zamontował specjalny ekran na ścianie i teraz schodzą się do niego znajomi co weekend na jakieś hollywoodzkie kino.Efekt jest niesamowity, ale koszta takiej rozrywki również, ale jak twierdzi warto było Link do komentarza
adas Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 31 sierpnia 2010 Ja osobiście zainwestowalbym w dobry telewizor, bo tak jak to juz zostalo powiedziane, nie ma sensu uzywac projektora do codziennych, zwyklych programow. Lepiej go wyjmowac na specjalne okazje typu dobry film w hd, albo meczyk Trzeba pamietac ze po jakiejs liczbie przepracowanych godzin trzeba zmieniac lampe w projektorze. Link do komentarza
BoBudowniczy Napisano 4 października 2010 Udostępnij #23 Napisano 4 października 2010 Komfort na pewno jest większy tylko trzeba pamiętać o żywotności lamp Podobno standardowo taki projektor może pracować około 4 lat (zależy jak ktoś go użytkuje, ale taka jest średnia). [url="http://hmblog.pl/projektor-do-domu-jaki-projektor-wybrac-projektory-domowe-testy-projektorow"] Link do komentarza
autorushd Napisano 4 października 2010 Udostępnij #24 Napisano 4 października 2010 Cytat Ja osobiście zainwestowalbym w dobry telewizor, bo tak jak to juz zostalo powiedziane, nie ma sensu uzywac projektora do codziennych, zwyklych programow. Lepiej go wyjmowac na specjalne okazje typu dobry film w hd, albo meczyk Trzeba pamietac ze po jakiejs liczbie przepracowanych godzin trzeba zmieniac lampe w projektorze. Absolutnie się zgadzam , mam i jedno i drugie. Do codziennego oglądania projektor się NIE NADAJE. Do kina domowego jest IDEALNY. Link do komentarza
Fresh Napisano 10 października 2010 Udostępnij #25 Napisano 10 października 2010 zgadzam się Link do komentarza
Mathir Napisano 18 października 2010 Udostępnij #26 Napisano 18 października 2010 Cytat Absolutnie się zgadzam , mam i jedno i drugie. Do codziennego oglądania projektor się NIE NADAJE. Do kina domowego jest IDEALNY. Czyli pełna optymalizacja Popieram Link do komentarza
sangria Napisano 12 stycznia 2011 Udostępnij #27 Napisano 12 stycznia 2011 projektor jest ok przy seansach filmowych, meczach np. w weekendy albo jak sa gosciedo codziennego uzytku przy np. TVN 24 ciezko sobie wyobrazic projektor Link do komentarza
KAROI Napisano 23 stycznia 2011 Udostępnij #28 Napisano 23 stycznia 2011 O rany! Temat ożył Link do komentarza
Super B Napisano 30 stycznia 2011 Udostępnij #29 Napisano 30 stycznia 2011 Ożył, ożył, ale chyba ciężko będzie o jakieś rewelacyjne odkrycia w tej materii Link do komentarza
Kamil79 Napisano 16 lutego 2011 Udostępnij #30 Napisano 16 lutego 2011 Projektor jest genialny do gier, zwłaszcza jakichś wyścigów albo tzw. "mordobić":) Z koncertami też robią genialne wrażenie. Link do komentarza
Alojzy Napisano 24 lutego 2011 Udostępnij #31 Napisano 24 lutego 2011 Pamiętajcie, że w pokoju ciągle musialoby być ciemno (przy projektorze). Na Alasce takie coś OK, gorzej np. w Australii. Link do komentarza
Barbossa Napisano 24 lutego 2011 Udostępnij #32 Napisano 24 lutego 2011 a Ty tu wpadłeś (na forum) aby udzielać takie ponadczasowe i megauniwersalne rady?Chłopie - nie czekaj, pisz swoją biblię, załóż Kościół bo się zmarnujesz Link do komentarza
coolibeer Napisano 24 lutego 2011 Udostępnij #33 Napisano 24 lutego 2011 Cytat Pamiętajcie, że w pokoju ciągle musialoby być ciemno (przy projektorze). Na Alasce takie coś OK, gorzej np. w Australii. G... prawda. Teraz aktualnie mam projektor Epson EB-X6. Nie jakiś tam z górnej półki ale jest. Przychodzę w południe odpalam i spokojnie bez żadnych problemów oglądam wszystko w dobrej jakości przy słońcu dziennym. Nie dużo bo 2200 ANSI Lum. ale jest i nie potrzebuje zasłon w oknach żeby coś obejrzeć Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 24 lutego 2011 Udostępnij #34 Napisano 24 lutego 2011 Cytat G... prawda. Teraz aktualnie mam projektor Epson EB-X6. Nie jakiś tam z górnej półki ale jest. Przychodzę w południe odpalam i spokojnie bez żadnych problemów oglądam wszystko w dobrej jakości przy słońcu dziennym. Nie dużo bo 2200 ANSI Lum. ale jest i nie potrzebuje zasłon w oknach żeby coś obejrzeć Nie wierze i dla mnie to jest g...prawda.Projektor i dzienne słońce,nie do pogodzenia nigdy,no chyba,że ktoś lubi oglądać kontury i zarys akcji lub wystarczą mu efekty dźwiękowe bo resztę sobie wyobrazi Link do komentarza
coolibeer Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #35 Napisano 25 lutego 2011 Cytat Nie wierze i dla mnie to jest g...prawda.Projektor i dzienne słońce,nie do pogodzenia nigdy,no chyba,że ktoś lubi oglądać kontury i zarys akcji lub wystarczą mu efekty dźwiękowe bo resztę sobie wyobrazi Niedowiarku poczekajmy na piękne słoneczko i zrobie fotki to zobaczymy te konturki Dziś wykonam zdjęcie przy świetle sztucznym z oświetlenia pokoju. Dla porównania w różnych sytuacjach Link do komentarza
autorushd Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #36 Napisano 25 lutego 2011 Cytat Niedowiarku poczekajmy na piękne słoneczko i zrobie fotki to zobaczymy te konturki Dziś wykonam zdjęcie przy świetle sztucznym z oświetlenia pokoju. Dla porównania w różnych sytuacjach Nie widzę problemu w oglądaniu bez zasuniętych kotar. Do tv jest ok. Jednak do filmów i zrobienia nastroju zaciemniam pokój Link do komentarza
labas Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #37 Napisano 25 lutego 2011 Cytat Niedowiarku poczekajmy na piękne słoneczko i zrobie fotki to zobaczymy te konturki Dziś wykonam zdjęcie przy świetle sztucznym z oświetlenia pokoju. Dla porównania w różnych sytuacjach U Was wszystko możliwe, Matka Boska ma nad Wami pieczę Link do komentarza
coolibeer Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #38 Napisano 25 lutego 2011 Cytat Nie widzę problemu w oglądaniu bez zasuniętych kotar. Do tv jest ok. Jednak do filmów i zrobienia nastroju zaciemniam pokój Wszystko do zrobinia Tylko jak się ma sprzęt za 2000 zł anie ma za 10000 t też nie ma na co liczyć, ze będzie super baecznie. Piszę to po to żeby nie odstraszać ludzi takimi cytatami którzy przeczytaja "wciągu dnia słbo widać albo coś w tym stylu" i już nie kupią projektora. Ja jestem podczas zakupu lepszego ekranu montowanego pod sufitem dużych gabarytów i chwilowo oglądam filmy na niebieskiej ścianie. Też mi to nie przeszkadza. robie fotki i porównacie. Link do komentarza
autorushd Napisano 25 lutego 2011 Udostępnij #39 Napisano 25 lutego 2011 Cytat Wszystko do zrobinia Tylko jak się ma sprzęt za 2000 zł anie ma za 10000 t też nie ma na co liczyć, ze będzie super baecznie. Piszę to po to żeby nie odstraszać ludzi takimi cytatami którzy przeczytaja "wciągu dnia słbo widać albo coś w tym stylu" i już nie kupią projektora. Ja jestem podczas zakupu lepszego ekranu montowanego pod sufitem dużych gabarytów i chwilowo oglądam filmy na niebieskiej ścianie. Też mi to nie przeszkadza. robie fotki i porównacie. Zawsze można ustawić tryb: kino-dzień lub jaskrawy, ewentualnie zwiększyć moc lampy, ja oglądam standardowo na economy. Link do komentarza
coolibeer Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #40 Napisano 28 lutego 2011 Obiecane zdjęcia.Wyśwetlanie na ścianie niebieskiej...... w dzień Link do komentarza
autorushd Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #41 Napisano 28 lutego 2011 Nie mogę, kompa podłączyłeś? Jeszcze tego nie trenowałem. Ale teraz spróbuje Co do pomieszczenia to nie wskazane jest aby cała ściana była ekranem, z powodu odblasków itp. No ale czasami się inaczej nie da i trzeba się pogodzić ze zmniejszonym komfortem. Link do komentarza
Barbossa Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #42 Napisano 28 lutego 2011 szczerze, to od kiedy mam dużą plazmę, nie ciągnie mnie do oglądania filmów poprzez projektor, może też i dlatego, że nie mam tego jeszcze na stałe zmontowanego, ale oglądanie na TV zaczyna być wystarczające od pewnych przekątnych Link do komentarza
coolibeer Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #43 Napisano 28 lutego 2011 Cytat Nie mogę, kompa podłączyłeś? Jeszcze tego nie trenowałem. Ale teraz spróbuje Co do pomieszczenia to nie wskazane jest aby cała ściana była ekranem, z powodu odblasków itp. No ale czasami się inaczej nie da i trzeba się pogodzić ze zmniejszonym komfortem. Wiem wiem. Tylko to jest przejściowe. Docelowo będzie ekran opuszczany. To jest na chwilę obecną bo są inne wydatki. Chodziło mi tylko o możliwość oglądania podczas słonecznego dnia Link do komentarza
autorushd Napisano 28 lutego 2011 Udostępnij #44 Napisano 28 lutego 2011 Cytat Wiem wiem. Tylko to jest przejściowe. Docelowo będzie ekran opuszczany. To jest na chwilę obecną bo są inne wydatki. Chodziło mi tylko o możliwość oglądania podczas słonecznego dnia Możesz kolego jeszcze zrobić taki patent z obsługa triggera ( mam nadzieje ze dobrze to napisałem). Chodzi o to ze jak włączasz wzmacniacz, i odpala ci sie projektor to idzie impuls radiowy do triggera zamocowanego przy silniku ekranu. I wtedy ekran zjeżdża Sam muszę to funkcje uruchomić, mam komponenty tylko brak czasu Link do komentarza
jaki_jan Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #45 Napisano 6 kwietnia 2011 Zdecydowanie projektor. jest bardziej "mobilny", lepszy efekt, mozna zaprosic przyjaciol do kina... a nie zwykly dajacy po oczach ekran. jezeli mialbym wybor wybralbym projektor niestety u mnie w mieszkaniu nie ma tyle miejsca...eh.. Link do komentarza
Barbossa Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #46 Napisano 6 kwietnia 2011 lepszy efekt?chyba Cię Przewodniczący opuścił Link do komentarza
Felix Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #47 Napisano 18 maja 2011 Jak ktoś lubi psuć wzrok to polecam projektor Link do komentarza
coolibeer Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #48 Napisano 18 maja 2011 Cytat Jak ktoś lubi psuć wzrok to polecam projektor Jak ktoś lubi walić głupoty to polecam nic nie pisać Link do komentarza
Felix Napisano 18 maja 2011 Udostępnij #49 Napisano 18 maja 2011 Cytat Jak ktoś lubi walić głupoty to polecam nic nie pisać Uwielbiam takich ekspertuf.Chłopaku, prawda jest taka, że większość osób w Polsce nie stać na naprawdę porządny projektor dlatego wybierają tańsze modele oferujące gorszą jasność ( jest coś takiego jak ansi lumen ale to pewnie fizyka kwantowa dla ciebie ) i nie oszukujmy się mając taki projektor człowiek nawet w słoneczny dzień odruchowo zasłania rolety czy zasłony by lepiej widzieć obraz rzucony ze swojego głośnego piecyka.I nie próbuj mi wmówić, że oglądanie jasnej plamy w ciemnym pomieszczeniu nie ma destrukcyjnego wpływu na nasz wzrok.Oczywiście, że telewizor również psuje wzrok jednak na pewno w dużo mniejszym stopniu niż projektor.Pozdrawiam. Link do komentarza
coolibeer Napisano 19 maja 2011 Udostępnij #50 Napisano 19 maja 2011 Cytat Uwielbiam takich ekspertuf.Chłopaku, prawda jest taka, że większość osób w Polsce nie stać na naprawdę porządny projektor dlatego wybierają tańsze modele oferujące gorszą jasność ( jest coś takiego jak ansi lumen ale to pewnie fizyka kwantowa dla ciebie ) i nie oszukujmy się mając taki projektor człowiek nawet w słoneczny dzień odruchowo zasłania rolety czy zasłony by lepiej widzieć obraz rzucony ze swojego głośnego piecyka.I nie próbuj mi wmówić, że oglądanie jasnej plamy w ciemnym pomieszczeniu nie ma destrukcyjnego wpływu na nasz wzrok.Oczywiście, że telewizor również psuje wzrok jednak na pewno w dużo mniejszym stopniu niż projektor.Pozdrawiam. A ja uwielbiam takich expertufStary ty mi tu nie wrzucaj o Ansi Lumen bo dobrze wiem jak to sie je i co to oznacza. Taki dziad to jeszcze nie jestem...Po drugie stwierdzeniem jak chcesz popsuć wzrok kup projektor zabijasz marzenia ludzi którzy chcą kupić projektor. Można od razu uzasadnić dlaczego i jasno i wyraźnie wytłumaczyć. A ja na koniec dodam jak chcesz spieprzyć sobie wzrok kup Telewizor Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się