vega1 Napisano 31 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 31 marca 2010 tak jak w temacie. Spotykam się często w prospektach i opisach tych pomp, że świetnie osuszają pomieszczenia w których stoją? Ale ja tego nie rozumiem. Jak może "zniknąć" coś (wilgoć) samo z siebie? Link do komentarza
adam_mk Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 9 kwietnia 2010 Samo z siebie nie znika nic z wyjątkiem kasy... (ona znika nawet nie wiesz jak i kiedy).Z tą PC jest tak, że pobiera ciepło niskotemperaturowe ze strugi powietrza z pomieszczenia, kanału, dworu - no z dolnego źródła (powietrznego).To powietrze jest mocno oziębiane. A to z kolei sprawia, że przekraczany jest punkt rosy (sprawa wilgotności WZGLĘDNEJ).Wykroplona rosa spływa na tacę ociekową pod parownikiem i (oby) do kanalizy.Tam znika wilgoć!Powietrze oziębione i osuszone można podgrzać i z powrotem zaprosić na salony.Już SUCHE.Identycznie działa osuszacz!Adam M. Link do komentarza
vega1 Napisano 11 kwietnia 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 11 kwietnia 2010 a jednak banalne. Myślałem że zachodzi jakiś skomplikowany proces który zamienia parę (wilgoć) w coś innego. Ot, taki ze mnie laik Link do komentarza
olek89 Napisano 25 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 25 maja 2010 Czyli teraz taka pompa na terenach np. zalewowych jest najlepszym rozwiązaniem ? Link do komentarza
olek89 Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 26 maja 2010 Już sie zorientowałem w temacie pomp na przykładzie Nateo.Pompa ciepła powietrze-woda (a więc taka, która pobiera ciepło z powietrza i przenosi je do wody, czyli ją ogrzewa) działa trochę jak klimatyzacja. Pobiera powietrze, schładza je i wydmuchuje zimne. Ponieważ w zimniejszym powietrzu jest mniej pary wodnej niż w ciepłym to część pary wodnej się skrapla i trzeba te skropliny gdzieś odprowadzić. Pompa ciepła pobiera duże ilości powietrza więc gdyby pobierała powietrze z pomieszczenia to błyskawicznie by je wyziębiła do temperatur ujemnych. A przecież nie o to chodzi- nie taki ma byc jej cel. Link do komentarza
vega1 Napisano 26 maja 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 26 maja 2010 ale Ty piszesz o pompie ciepła do CO. A są też pompy które zasysają mniej powietrza, i one doskonale osuszają pomieszczenia. Są to pompy ciepła do CWU. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się