maniuś-maniek Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 18 marca 2010 Witam, za chwilkę święta i trzeba się zastanowić nad listą zakupów.Macie może jakieś fajne minimalistyczne menu na Wielkanoc?Co na śniadanko obiad kolację?mam zamiar konkretnie wszystko zaplanować i przygotować w ilości do przejedzenia bo nie lubię marnotrawstwa... Pozdrawiam Link do komentarza
Czapi Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 18 marca 2010 Cytat Witam, za chwilkę święta i trzeba się zastanowić nad listą zakupów.Macie może jakieś fajne minimalistyczne menu na Wielkanoc?Co na śniadanko obiad kolację?mam zamiar konkretnie wszystko zaplanować i przygotować w ilości do przejedzenia bo nie lubię marnotrawstwa... Pozdrawiam Moim zdaniem -takie minimum-podaję przykład niedzielnego menu:Na śniadanko -tradycyjnie,jajeczka we wszelkich możliwych kombinacjach(na twardo,faszerowane,itd.) oraz biała kiełbasa na gorąco.Na obiad barszcz biały z białą kiełbaską i jajkiem na twardo.Na drugie moze być pieczona kaczka lub gęśNa kolację swojskie wędzone wędliny(szynka,karczek,boczek faszerowany), kurczak w galarecie. Jako dodatki do śniadania i kolacji polecam wszelkiego typu sałatki jarzynowe i aby ożywić trochę wielkanocy stół-zasiana wczesniej rzeżucha(w ozdobnym naczyniu czy doniczce)-fajny świąteczny akcent i smaczny dodatek do wędliny...My na święta nie szalejemy-świetnym daniem są przyrządzone przez siebie wszelkiego rodzaju wędliny:uwędzone przez siebie oczywiście.Dodają świątecznego nastroju i Wielkanocy bez nich(no i jajek!) nijak sobie nie wyobrażam!Trochę w tym menu powtarza się biała kiełbasa i jajka,ale myślę,że raz w roku nikt się tym nie znudzi szybko. Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 18 marca 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 18 marca 2010 Brzmi pysznie A co w poniedziałek?oprócz hektolitrów wody oczywiściejeśli pogoda pozwoli Link do komentarza
Czapi Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #4 Napisano 19 marca 2010 Cytat Brzmi pysznie A co w poniedziałek?oprócz hektolitrów wody oczywiściejeśli pogoda pozwoli No właśnie.... ??: Nie mam pomysłu....A może ktoś zna jeszcze jakieś tradycyjne dania Wielkanocne?Może jakieś regionalne?? Link do komentarza
acia Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #5 Napisano 19 marca 2010 Ja robię białą kiełbasę, wędzoną - pieczoną w brytfance w piekarniku, lubię też gotowane jajka nadziane różnymi farszami i usmażone w panierce. A moi chłopcy to zamęczają mnie rok w rok o mazurek kajmakowy i rok w rok musi być, razem z sernikiem, aha jeszcze robię paschę, a tak to standard pełno jajek, żurek - na własnym zakwasie, pieczona szynka, lub coś z drobiu, wędliny itp. Link do komentarza
jętka Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 19 marca 2010 To ja napiszę co robi się w moim rodzinnym domu. Nie wynika to kuchni regionalnej a bardziej tradycji rodzinnej. Zamiast barszczu z białą kiełbasą i jajkiem gotuje się u nas czerwony barszcz z dużą ilością chrzanu, na "smaku" z pokrojonej wędzonej szynki, kiełbasy, surowej szynki. Mięsko oczywiście pozosatje w zupie. Do tego jajko też do środka na dłuższe poleżenie. Na koniec lekko "zabiela" się wywar. Jest to jedna z moich zup Link do komentarza
Czapi Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 19 marca 2010 Cytat Ja robię białą kiełbasę, wędzoną - pieczoną w brytfance w piekarniku, lubię też gotowane jajka nadziane różnymi farszami i usmażone w panierce. A moi chłopcy to zamęczają mnie rok w rok o mazurek kajmakowy i rok w rok musi być, razem z sernikiem, aha jeszcze robię paschę, a tak to standard pełno jajek, żurek - na własnym zakwasie, pieczona szynka, lub coś z drobiu, wędliny itp. Mazurek kajmakowy!! Właśnie zapomniałam o tym tradycyjnym cieście!!Acia,jak robisz masę?Korzystasz z gotowej(tzw."krówka" w puszce)?Ja kiedyś robiłam metodą tradycyjną mazurek kajmakowy z pomarańczami.Masa gotowała się całe wieki!!!Ale smak miała inny od tej gotowej. Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 19 marca 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 19 marca 2010 mnie się Wielkanoc kojarzy z plackiem drożdżowym i babkami drożdżowymiBabcine babki drożdżowe w polewie czekoladowej własnej robotyI właśnie w poniedziałek Babcia na śniadanie wsuwa placek drożdżowy z masłem(prawdziwym z mleka) i z szynką.połączenie może trochę dziwne ale mnie smakuje. A jak ktoś nie toleruje placka z szynką to z samym masłem proponuję.no a co na obiad?u Babci na drugie kartofelki, schab w cebulce bez panierki smażony na smalcu i surówka.Wcześniej był schabik w panierce-tak jak Babcia nikt nie potrafi zrobić-niby to samo ale...no ale bez łatwiej a Babcia ma 84 lata Link do komentarza
acia Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #9 Napisano 19 marca 2010 Cytat Mazurek kajmakowy!! Właśnie zapomniałam o tym tradycyjnym cieście!!Acia,jak robisz masę?Korzystasz z gotowej(tzw."krówka" w puszce)?Ja kiedyś robiłam metodą tradycyjną mazurek kajmakowy z pomarańczami.Masa gotowała się całe wieki!!!Ale smak miała inny od tej gotowej. Ja kupuję mleko kondensowane słodzone i gotuję w garnku prawie całkowicie przykryte(puszkę) ok 2 godzin, potem zostawiam na noc do ostygnięcia w zamkniętej puszce i ranem masa jest gotowa. Link do komentarza
jętka Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #10 Napisano 19 marca 2010 Cytat mnie się Wielkanoc kojarzy z plackiem drożdżowym i babkami drożdżowymiBabcine babki drożdżowe w polewie czekoladowej własnej robotyI właśnie w poniedziałek Babcia na śniadanie wsuwa placek drożdżowy z masłem(prawdziwym z mleka) i z szynką.połączenie może trochę dziwne ale mnie smakuje. A jak ktoś nie toleruje placka z szynką to z samym masłem proponuję.no a co na obiad?u Babci na drugie kartofelki, schab w cebulce bez panierki smażony na smalcu i surówka.Wcześniej był schabik w panierce-tak jak Babcia nikt nie potrafi zrobić-niby to samo ale...no ale bez łatwiej a Babcia ma 84 lata Myślę maniuś-maniek, że napisałeś coś przełomowego w tym temacie. Jak święta to tylko z Babcią! Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 19 marca 2010 Autor Udostępnij #11 Napisano 19 marca 2010 Cytat Myślę maniuś-maniek, że napisałeś coś przełomowego w tym temacie. Jak święta to tylko z Babcią! u mnie tak jest że u Babci zawsze jest super w świętai ludzi więcej i atmosfera ATMOSFERA Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 20 marca 2010 Udostępnij #12 Napisano 20 marca 2010 A dla mnie święta to ....jaja pod wieloma postaciamifaszerowanew żurkuw schabiku zapiekanew sałatcez majonezem.... itp. itd. Link do komentarza
Mathir Napisano 21 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 21 marca 2010 A jakiś dobry, sprawdzony przepis na jajka faszerowane? Poproszę Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 22 marca 2010 Udostępnij #14 Napisano 22 marca 2010 faszerowane najlepsze są dla mnie z tuńczykiem...żółtka mieszamy z tuńczykiem z puszki w oleju,dodajemy troszkę świeżej pietruszki ,do tego jakiś sos np. do dipów szybko......tanio...... smacznie Link do komentarza
Konfi Napisano 23 marca 2010 Udostępnij #15 Napisano 23 marca 2010 A może coś bardziej tradycyjnego? Link do komentarza
acia Napisano 24 marca 2010 Udostępnij #16 Napisano 24 marca 2010 To może z drobno pokrojoną szyneczką+ szczypiorek+ troszkę jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku, nadziać jajeczka i polać sosem zrobionym z jogurtu i majonezu z odrobiną czosnku lub soli czosnkowej. Na wierzch posypać mieloną słodką papryką dla kontrastu kolorystycznego. Można też szynkę zastąpić żółtym tartym serem. Link do komentarza
Mathir Napisano 25 marca 2010 Udostępnij #17 Napisano 25 marca 2010 Cytat To może z drobno pokrojoną szyneczką+ szczypiorek+ troszkę jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku, nadziać jajeczka i polać sosem zrobionym z jogurtu i majonezu z odrobiną czosnku lub soli czosnkowej. Na wierzch posypać mieloną słodką papryką dla kontrastu kolorystycznego. Można też szynkę zastąpić żółtym tartym serem. Bardzo smakowicie się czyta Link do komentarza
domestic Napisano 30 marca 2010 Udostępnij #18 Napisano 30 marca 2010 Cytat Bardzo smakowicie się czyta Ależ się głodna zrobiłam...U mnie tradycyjnie na wielkanocne śniadanko jajka pod wszelkimi postaciami.Ja najbardziej lubię faszerowane pieczarkami..mniam mniam Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 6 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 6 kwietnia 2010 u mnie na południu:) wielkanoc na zimno bez barszczyku i zurku:)więc jajka zwykłe i faszerowane (ja robiłam zawsze pastę z tuńczyka, żółtek i majonezu do faszerowania)szyneczki, kiełbaski (ale na zimno) kabanoskija upiekłam szynkę w domu - na zimno bardzo dobra byłachrzan z jajkamii sałatki- tradycyjna jarzynowa- zawsze i u moich rodziców i u teściowejale dam wam prosty przepis na fajną taką wielkanocną sałatkę:10 jajek drobno posiekacpuszka groszkusloik ogórków konserwowych - zetrzec na grubej tarcewymieszac i dodac do tego 2 lyzki chrzanu i troche majonezu. Dobra jest i malo roboty:) spróbujcie. Na obiad w poniedzialek jedlismy szynką pieczoną tym razem na ciepło i schab nadziewany śliwkami. W Wielką Niedziele niestety w tym roku pracowałam:( Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 7 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 7 kwietnia 2010 U mnie na pierwszy rzut poszła szyneczka też własnej roboty ......(Sklepowe wędliny sie obślizgły i są już do wyrzucenia - fuj ) Link do komentarza
elutek Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 25 kwietnia 2011 odkurzam... i nie ukrywam, że w egoistycznych celach... napiszcie jakie było Wasze Wielkanocne menu, co polecacie szczególnie...wczoraj miałam gości, od obiadu do kolacji... wszystko co podałam na świąteczny stół zrobiłam własnoręczniei jestem bardzo dumna z tego - goście byli bardzo zadowoleni, a to mnie zawsze najbardziej cieszy na obiad:żurek /na sporządzonym wcześniej zakwasie/, z jajkiem i białą kiełbaską /kiełbaska własnej roboty/pulpeciki w sosie pieczarkowymkacze udka pieczone z morelami, podane z brokułami i młodą marchewkąkapusta kiszona zasmażana /również z własnych słoikowych zapasów/sałata ze śmietanąmłode ziemniaki z koperkiemciasta:keks, babka drożdżowa, babka piaskowa z polewą cytrynową i z migdałami, "pijak" *kolacja:boczek rolowany pieczony, schab pieczony, sałatka jarzynowa, sałatka z krewetkami i melonem,morszczuk "po cygańsku", rolada szpinakowa z łososiem, chrzan, ogórki kons. i grzybki*pijak - spód z ciasta makowo - kokosowego, masa budyniowa, herbatniki nasączone rumem, polewa czekoladowa, orzechy Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 25 kwietnia 2011 Ranyboszszsz...coś ty kobieto, oszalała? Toz to małe wesele!Wczoraj tylko sniadanko, obiadu juz od kilku lat nie robie w pierwsze świeto. Dziś żurek z kiełbaską białą /kupna ale specjalnie odłożona, bo teście w masarni pracują / i jajeczkami cośmy ich nie zjedli. Akurat w tym roku nie robiłam, ale zwykle mam fasolke po bretońsku, leczo, bigos /do wyboru/ i robimy grila, bo dzieci dużo i najmniej szykowania i sprzątania później jest. Na grilu kaszanka ziemniaczki z boczkiem i cebulką, kiełbasa, czasem karkówka /jak teście nie zapomna przywieźć/Hitem są jednak moje sałatki owocowe, które robię z okazji każdych spotkań rodzinnych.Najważniejsze jest aby:- jabłka kroić w drobna kostkę- kiwi, pomarańcze i mandarynki kroić w plastry w poprzek całego owocu i dopiero na ósemki- z winogrona wyjać pestki /dlatego rzadko używam / Link do komentarza
retrofood Napisano 25 kwietnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 25 kwietnia 2011 Cytat wczoraj miałam gości, od obiadu do kolacji... A gdzie wina? A gorzała? Link do komentarza
elutek Napisano 26 kwietnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 26 kwietnia 2011 Cytat Hitem są jednak moje sałatki owocowe, które robię z okazji każdych spotkań rodzinnych.Najważniejsze jest aby:- jabłka kroić w drobna kostkę- kiwi, pomarańcze i mandarynki kroić w plastry w poprzek całego owocu i dopiero na ósemki- z winogrona wyjać pestki /dlatego rzadko używam / dobry pomysł z tymi sałatkami owocowymi, szczególnie sposób krojenia - musi ciekawie wyglądać ta rolada szpinakowo-łososiowa o której pisałam też efektownie wygląda,nie jest pracochłonna, można zrobić dzień wcześniej... no i jest bardzo smaczna Cytat A gdzie wina? A gorzała? no jak nie jak tak Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 27 kwietnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 27 kwietnia 2011 Cytat dobry pomysł z tymi sałatkami owocowymi, szczególnie sposób krojenia - musi ciekawie wyglądać Wychodzą takie typowe trójkąciki. Ale to na prawdę nie ma wielkiego znaczenia, za to przy świątecznym obżarstwie takie lekkie i smaczne słodkości są rewelacyjne Po podaniu wygląda mega kolorowo i apetycznie.Na co dzień jest wersja light: banany, brzoskwinie i ananasy z puszki zalane jogurtem owocowym.Od święta zalewam czekoladą i daję jeszcze inne owoce. Link do komentarza
Chef Paul Napisano 27 kwietnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 27 kwietnia 2011 Cytat ...Od święta zalewam czekoladą i daję jeszcze inne owoce. ... w wersjach "dla dorosłych" dobrym dodatkiem jest sos na bazie miodu i alkoholu (koniak, rum) o różnych smakach, np miętowy, granatowy itd Link do komentarza
elutek Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #27 Napisano 16 kwietnia 2014 no i co tam? działacie już powoli? Link do komentarza
coolibeer Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #28 Napisano 16 kwietnia 2014 (edytowany) Cytat no i co tam? działacie już powoli? ano działamyProszę oto co będzie w tym roku. Po Królewsku nie?1.Śledź w śmietanie z marynowanymi winogronamiŚledzie solone 5szt.Marynata do śledzia:woda i ocet w proporcjach 2:1, (0,5l:0,25l)cebula 1sztczosnek 2 zabkijałowiec ,ziele angielskie i liść laurowyMarynata śmietanowa skład:gęsta śmietana 0,5lmajonez 3łyżkiwinogrona marynowane 1słoikananas 0,5 puszkiPrzygotować zalewę octową. Wodę ocet dodać czosnek ,cebule ,przyprawy przełożyć do garnka i gotować przez około 15min.Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 1godz. Wymoczone śledzie przełożyć do wcześniej przygotowanej zalewy octowej i trzymać kilka godzin (ok. 2-3).Śmietanę wymieszać z majonezem ,dodać pokrojony w kostkę ananas, winogrona w całości lub połówki. Doprawić do smaku dodając parę łyżek zalewy spod winogron ewentualnie solą ,cukrem i pieprzem. 2.Żurek wielkanocny z chrzanem i białym serem zakwas żurkowy 0,5lwywar mięsny 1lser biały (suchy) 250gśmietana kwaśna (gęsta) 250gchrzan tarty 3 łyżkiwędzonka ( wędlina, kiełbasa, słonina itp.) 300gcebula 2 szt.czosnek 4 zabkismalecprzyprawy majeranek ,sól i pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzać smalec. Pokrojona w słupki wędzonkę podsmażyć dodać cebule, czosnek i zeszklić. Uzupełnić wywarem i zakwasem dodając majeranek. Gotować na wolnym ogniu by smaki się przeszły. Pod koniec dodać chrzan, ser biały, śmietanę i doprawić do smaku. 3.Kiełbasa biała w glazurze śliwkowej na konfiturze cebulowej Kiełbasa biała 5szt (600g)powidła śliwkowe 2 łyżkimiód 2 łyżkiKonfitura cebulowaskład:masło klarowane 2 łyżkacebula 2 szt.białe wino 0,5 szklankimiód 4 łyżkiprzyprawyCebule pokroić w piórka zeszklić na maśle ,dodać białe wino i zredukować.Zagęścić cebule miodem (nie podgrzewać) i doprawić do smaku.Kiełbasę białą sparzyć i ostudzić. Powidła śliwkowe rozprowadzić z miodem i za pomocą pędzelka przesmarować kiełbasę. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 160*C do uzyskania chrupiącej otoczki.Podawać na ciepło4.Wielkanocne jaja i sosyJajka:Marmurkowe Przygotowanie:Gotujemy jajka na twardo tłuczemy i wrzucamy do naturalnego barwnika. Po obraniu na jajkach pozostaje wzorek marmurkowy W cieście filo PrzygotowanieJajka gotowane w koszulce obtoczone w cieście filo pokrojonym w cienkie paski i usmażone na głębokim tłuszczu Smażone w skorupce skład:jajka 5sztpieczarki (mogą być inne grzyby) 200gcebula 1 szt.masło 1 łyżkabułka tarta ,sól ,pieprzPrzygotowanie:Grzyby, cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Jajka wybić do farszu łącząc składniki (jednak uważając by nie zniszczyć skorupek.) W osobnym garnku do gotującej wody wrzucić połówki skorupek. Po minucie należy je schłodzić i zdjąć wewnętrzną błonkę.Farszem napełnić skorupki ,posyp bułką i zapiec (5min.)w piekarniku lub smaż na patelni.Sosy:Sos żurawinowo- chrzanowy z jabłkiemskład:żurawinachrzanjabłkoPrzygotowanie:żurawinę połączyć z chrzanem i drobno posiekanym jabłkiem w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Sos żurawinowo- korzenyskład:żurawinaczerwone winocynamongoździkiPrzygotowanie:Do żurawiny dodać czerwone wino. Cynamon zetrzeć na tarce a goździki utrzeć w moździerzu na proszek. Przyprawami doprawić sos. Podawać schłodzony. 5.Wielkanocny wieniec drożdżowy skład:600g mąka, 100g cukier, 100g masło, 300ml mleko, 2 jajka, 45g drożdże, sól farsz: masło, cukier, cynamon, rodzynkiPrzygotowanie: Mąkę, cukier, drożdże i sól połącz w misce. Wyrobić dodając mleko a na koniec masło. Pozostawić do wyrośnięcia. w ciepłym miejscu. Przygotować farsz łącząc wszystkie składniki.Ciasto po wyrośnięciu należy przerobić. 1/3 ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blachy do pieczenia, resztę ciasta rozwałkować, wysmarować farszem ,zwinąć w rolade. Tak zawinięte ciasto kroić na kawałki (5cm) i ułożyć na wcześniej przygotowanym spodzie w centymetrowych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia . Ciasto przesmaruj jajkiem ,piecz w 180* C przez 25-30minut.To są przepisy które dostałem po środowych warsztatach kulinarnych na których takie smakołyki robiliśmy. I działamy dalej... Edytowano 16 kwietnia 2014 przez coolibeer (zobacz historię edycji) Link do komentarza
elutek Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #29 Napisano 16 kwietnia 2014 Cytat ano działamyTo są przepisy które dostałem po środowych warsztatach kulinarnych na których takie smakołyki robiliśmy. I działamy dalej... jestem pod wrażeniem... bardzo smakowicie to wszystko brzmi - masz jakieś fotki z tych warsztatów? Link do komentarza
coolibeer Napisano 16 kwietnia 2014 Udostępnij #30 Napisano 16 kwietnia 2014 Cytat jestem pod wrażeniem... bardzo smakowicie to wszystko brzmi - masz jakieś fotki z tych warsztatów? Oczywiście że mam Link do komentarza
xavier86 Napisano 29 marca 2017 Udostępnij #31 Napisano 29 marca 2017 Po Bożym Narodzeniu udało mi się zrzucić 5 kg. Z 85 na 80 kg, ale idą kolejne święta - chyba trzeba będzie zacząć od nowa Link do komentarza
Slawek9 Napisano 29 marca 2017 Udostępnij #32 Napisano 29 marca 2017 Oj tam oj tam. Jest bardzo wiele dobrych przepisów na dietetyczne potrawy wielkanocne. Mogę powiedzieć,że wręcz Wielkanoc jest o wiele łątwiejsza jesli chodzi o zdrowe potrawy niż kuchnia bożonarodzeniowa.Można upiec miesa, przyrządzić jajeczka. Barszczyk biały: https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-bialy-wielkanocny-1 Taki domowy barszczyk nie ma wcale wielu kalorii. Link do komentarza
SkyWalker Napisano 4 kwietnia 2017 Udostępnij #33 Napisano 4 kwietnia 2017 Nie wiem jaki sens ma przejmowanie się kaloriami w okresie świątecznym. Jeśli miałbym stale myśleć o przygotowywaniu niskokalorycznych dań, to wolałbym sobie w ogóle podarować święta. Ja nie mam zamiaru zwracać uwagi na kaloryczność czegokolwiek. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się