Pomocnik Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 8 marca 2010 Firma Wienerberger wprowadziła na rynek system Porotherm DRYFIX – innowacyjną technologię pozwalającą na murowanie pustaków za pomocą specjalistycznej zaprawy w piance. To pierwszy tego typu system na polskim rynku materiałów budowlanych, który sprawdził się już w innych krajach np. Austrii czy też Czechach. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/sciany-i-stropy/aktualnosci/11109-porotherm-dryfix-zaprawa-w-piance Link do komentarza
Gość Pan Tadeuszek Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 8 marca 2010 witam, odkrywanie Ameryki w Polsce :-) ja już taki domek postawiłem w tamtym roku ! Parter domku powstał w jeden dzień ! Polecam moja stronę z budowy www.domekzwidokiem.republika.pl. Link do komentarza
jętka Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #3 Napisano 8 marca 2010 Cytat witam, odkrywanie Ameryki w Polsce ja już taki domek postawiłem w tamtym roku ! Parter domku powstał w jeden dzień ! Polecam moja stronę z budowy www.domekzwidokiem.republika.pl. Rozwiń Galeria pobieżnie ale zaliczona Widok cudowny - zazdroszczę lokalizacji. Szkoda tylko, że architektura domku nie wykorzystała uroków skarpy - tutaj mam mały niedosyt, ale nie o tym miało być. Mam nadzieję, że dowiemy się coś więcej na temat kosztów, bo to chyba interesuje wszystkich Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #4 Napisano 8 marca 2010 Cytat <strong>Firma Wienerberger wprowadziła na rynek system Porotherm DRYFIX – innowacyjną technologię pozwalającą na murowanie pustaków za pomocą specjalistycznej zaprawy w piance. To pierwszy tego typu system na polskim rynku materiałów budowlanych, który sprawdził się już w innych krajach np. Austrii czy też Czechach.</strong><strong>Pełna treść pod adresem:</strong> https://budujemydom.pl/stan-surowy/sciany-i-stropy/aktualnosci/11109-porotherm-dryfix-zaprawa-w-piance Rozwiń To chyba żart???Wyżej opisana zaprawa jest do produktów, przed którymi Wienerberger.pl "chroni" nasz rynek i wielce Szanownych Klientów. Mur z T-9 czy T-8 Czy T50 i plan - spowodowałby znaczny spadek sprzedaży gazu. A do tego dopuścić nie można!!!!!!Błagam nie róbcie kpin z ludzi - sprzedaż kleju bez "cegieł" jest kpiną !!! POROTHERM_50_T.i_Plan_Version_2009_12_01_0.pdf Poroton_T8.htm poroton_T9.htm POROTHERM_50_T.i_Plan_Version_2009_12_01_0.pdf Poroton_T8.htm poroton_T9.htm Link do komentarza
Gość Pan Tadeuszek Napisano 8 marca 2010 Udostępnij #5 Napisano 8 marca 2010 nie za bardzo kumam, o co chodzi temu gościowi z ostatniego wpisu ? Pianka jest i owszem tylko do produktu wienerbergera , ja stawiałem z porotermu Profi , idealnie szlifowany na wymiar jako warunek zastosowania pianki ... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 9 marca 2010 Udostępnij #6 Napisano 9 marca 2010 Cytat Pianka jest i owszem tylko do produktu wienerbergera Rozwiń Zgoda! Ale tych produktów wienerbergera, do których jest pianka do nas się nie sprowadza. Mało tego... przedstawiciel wienerbergera wypowiedział się w temacie, że jeszcze minimum dwa lata będzie chronił polski rynek przed : Cytat Załączony plik POROTHERM_50_T.i_Plan_Version_2009_12_01_0.pdf ( 79.97K ) Liczba pobrań: 3 Poroton_T8.htm ( 28.67K ) Liczba pobrań: 5 poroton_T9.htm ( 28.62K ) Liczba pobrań: 1 Rozwiń Link do komentarza
Gość Pan Tadeuszek Napisano 9 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 9 marca 2010 kolego , mylisz się i to bardzo ! poroterm profi z którego ja wybudowałem dom jest na naszym rynku oficjalnie juz 2 lata ! Tak samo poroton T8 i T9 mogłem też oficjalnie kupić w wielu hurtowniach .Wpisz w google i znajdziesz wiele hurtowni z tymi materiałami . Inna sprawa że świadomie wybrałem profi 30 po 5,40 brutto zamiast T8 po 20,30zł bo jakoś nie wierzę w ścianę jednowarstwową . Myśle że niepotrzebnie bijesz pianę :-) ps wiedziałem że profi się buduje na piance dlatego zrezygnowałem z kleju dostarczanego z paletami ( wtedy ) .Zaryzykowałem ale było warto, na mojej stronie zobaczyć można że całyparter domu powstałw jeden dzień !. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 10 marca 2010 Udostępnij #8 Napisano 10 marca 2010 Również nie wierzę w ścianę jednowarstwową (tu się zgadzamy) - musi być choć troche wełny z folia od środka . T8 i T9 to nawet w przybliżeniu minimum nie spełniają . Ti.Plan też trzeba doiziolować do 0.1W/m2 xK i paroizolacja zabezpieczyć. Czy może Szanowny Pan podać namiar gdzie sprzedawali Ti.plan (czy trez T50i-plan) Link do komentarza
Gość Pan Tadeuszek Napisano 10 marca 2010 Udostępnij #9 Napisano 10 marca 2010 akurat o to co prosisz to nie wiem , bo mnie to nie interesowało , ale żeby nie być gołosłownym e-cegly.pl/index.php?sess_id=4a4d50e069c46bb7f4661997446ca113&producer_filter=3 tam kupisz T8 i T9.. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 10 marca 2010 Udostępnij #10 Napisano 10 marca 2010 Nawet nie słyszeli o T50iplan (2006 rok) A te z 2000 roku T9 i 2002 roku T8 - nie ma ich na stanie... ale można sprowadzić .... a mamy 2010! Link do komentarza
Gość Pan Tadeuszek Napisano 10 marca 2010 Udostępnij #11 Napisano 10 marca 2010 jednak jesteś gościu upierdliwy :-) jak ktoś chce to może sobie nawet z Ameryki auto sprowadzić ! tym bardziej z Niemiec pustaki , powodzenia. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 10 marca 2010 Udostępnij #12 Napisano 10 marca 2010 Chciałem kupiś w Austrii... i się nie udało ! Kazali mi się zwrócić do przedstawiciela w Polsce, a ten odmówił sprowadzenia. Proszę pisać o doświadczeniach i wiedzy a nie o luźnych dywagacjach. Link do komentarza
adam1978 Napisano 22 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 22 marca 2010 Cytat nie za bardzo kumam, o co chodzi temu gościowi z ostatniego wpisu ? Pianka jest i owszem tylko do produktu wienerbergera , ja stawiałem z porotermu Profi , idealnie szlifowany na wymiar jako warunek zastosowania pianki ... Rozwiń z tym idealnie szlifowanym jeżeli chodzi o Wienerberger to bym nie przesadzał... Ten system nie jest taki dobry ! Hulający wiatr w ścianie tylko dlatego że pianka nie dekluje powierzchni pustaka to bardzo duży minus ! Jeżeli chodzi np. o pustak gr. 25 cm, to Wienerberger posiada znacznie gorsze właściwości pustaka od konkurencji ! Wienerberger: Współczynnik przenikania ciepła U=0,95 W/m2K EDER : Współczynnik przenikania ciepła U=0,80 W/m2K Jest to spora różnica 16%,a co za tym idzie bardzo duże różnice w późniejszych kosztach ogrzewania domu. W przypadku grubości 44mm to Winerberger ma 0,30 U=0,80 W/m2K a Eder 0,22 U=0,80 W/m2K . Dla pozostałych grubości są podobne różnice na korzyść Edera. Lepszy jest pustak szlifowany na klej. Film pokazowy :http://mobau.wrzuta.pl/film/3MSdX6Sqj2N/mo...szlifowany_ederWięcej szczegółów na oferty na stronie http://mobaupolska.pl oraz na stronie producenta http://polski.ziegel-eder.de/produkty.html Link do komentarza
jimt Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 3 kwietnia 2010 Widziałem reklamy, ale reklamy to... Dobrze zobaczyć zjęcia z prawdziwej budowy i te równe ściany. Marzę o równych ścianach. Sama pustak z tą pianką wyglada jak ciasteczko Chętnie poczytam o tym systemie więcej po twojej relacji Panie Tadeuszek. A widoki wspaniałe, gratuluje wyboru działki. Link do komentarza
Gość realista Napisano 10 sierpnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 10 sierpnia 2010 reklamy, reklamy.... jak ktoś nieświadomy i naiwny to wszystko kupi. Co ty "jimt" piszesz o równych ścianach i ciasteczku. Może kładzie się szybko ale co do właściwości cieplnej ściany można dyskutować. O wiele lepsze właściwości przenikania ciepła ma ścian zbudowana z pustaka szlifowanego i to najlepiej super jakości Link do komentarza
Gość Rija Napisano 29 października 2010 Udostępnij #16 Napisano 29 października 2010 My bedziemy z tego budowac na pomorzu !!! Nie boimy sie nowosci i po to one sa zeby je wykorzystywac :-)... Link do komentarza
Draagon Napisano 12 stycznia 2011 Udostępnij #17 Napisano 12 stycznia 2011 A jak się ta pianka ma do czynników chemicznych ? Cały domek postawić na piance, a potem sie okaże że gorsze toto jest niz azbest i co wtedy ? Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #18 Napisano 13 stycznia 2011 Na tegorocznej Budmie - pierwszy raz było więcej izolacji od wewnątrz niż chorych ociepleń od zewnątrz!!!! Wienerberger – na stawiane od lat pytanie – kiedy będzie można kupić porotherm Ti.Plan – TO NIE JEST TOWAR NA POLSKI RYNEK!!!!Proszę eksperta z firmy by wyjaśnił DLACZEGO. Gościu na Budmie nie potrafił! POROTHERM_50_T.i_Plan_Version_2009_12_01_0.pdf POROTHERM_50_T.i_Plan_Version_2009_12_01_0.pdf Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #19 Napisano 13 stycznia 2011 Nie jest prawda, że w Polsce nie są dostępne „ciepłe” bloczki – wbrew pozorom jest ich sporo, różnych firm.Natomiast prawdą jest, ze buduje się ściany z „byle jakiego” materiału i byle jak – bo ocieplenie (nieważne czy od wewnątrz, czy od zewnątrz) i tak wszystko „zniweluje”.Pośrednimi „winowajcami” takiego stanu rzeczy są producenci wełny i styropianu, którzy w sposób jednoznaczny „preferują” i reklamują taki sposób budowania .Po drugiej stronie są jednak koszty, bo „ciepłe” bloczki wymagają od ekipy dokładności i fachowości w danym segmencie robót budowlanych – a to kosztuje, bo taki wykonawca jest droższy od „przysłowiowego” Pana Kazia. Teoretycznie same bloczki, nie wychodzą drożej niż byle jaki bloczek + ocieplenie, ale jak doliczymy do tego elementy systemowe (np. dedykowane nadproża) to koszty zdecydowanie wzrastają.W zasadzie można powiedzieć, że to mizeria finansowa inwestorów, jest bezpośrednią przyczyną, że „ciepłe” bloczki nie mają wzięcia. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #20 Napisano 13 stycznia 2011 Nie chodziło mi o same bloczki tylko o ten bloczek ( Ti. PLAN) NIE MOŻNA GO KUPIĆ) i o wypowiedź:przedwczoraj na budmie : ten towar nie jest na polski ryneki wcześniejszą, przedstawiciela Wienerbergera na nasz kraj ze spotkań w Agorze (Mądry buduje 2x lepiej) :Jeszcze co najmniej dwa lata uda nam się chronić polski rynek przed tym wyrobem.i prosiłbym o komentarz przedstawiciela... Link do komentarza
Barbossa Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #21 Napisano 13 stycznia 2011 nie jestem przedstawicielem,ale skomentujęi co ku...rcze z tego?bez tego nie da się dobrze budować?osobiście nie jestem wcale przekonany, że jest to takie super rozwiązanieno, ale skoro proferuje to TB i bez tego nie może pochwalić się żadną inwestycją,to będę gardłował za wporwadzeniem tego na rynek,pozostaje kwestia do jakiego typu zaliczyć - czy z ociepleniem od wewnątrz, bo fizycznie wewnątrz pustaka coś siedzi no i koronny argument - bez tego żyć TB nie może żyćczy do ocieplenia z zewnatrz, bo mur ogranicza po zewnętrznej gabaryty pomieszczeń,czy wkońcu do ocieplenia centralnego (bo w środku)- ale co wtedy z niecerntralnym-zadaniowym, he Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #22 Napisano 13 stycznia 2011 (edytowany) Tak się zastanawiam, dlaczego akurat uparł się Pan na ten produkt – a może nie wie Pan ile kosztuje?Z moich informacji wynika, że bloczki na 1m2 - to koszt ponad 550zł !!!!!! Edytowano 13 stycznia 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 stycznia 2011 Udostępnij #23 Napisano 14 stycznia 2011 Cytat Tak się zastanawiam, dlaczego akurat uparł się Pan na ten produkt – a może nie wie Pan ile kosztuje?Z moich informacji wynika, że bloczki na 1m2 - to koszt ponad 550zł !!!!!! Rozwiń Ja się uparłem??? Przecież to nie moje " ten produkt nie jest dla Polski" " będziemy chronić polski rynek przed tym produktem". A co do ceny - dlaczego pan uważa, że nawet drożej nie może być w ofercie? Mało tego - na budmie widziałem sprzedawali piankę do klejenia Ti.Plan . Muszę przyznać, że się ubawiłem gdy gościu kleił nią zwykłe pustaki i zachwalał jej ( pianki ) izolacyjność. Spytałem się nawet czy cieplej byłoby w d... gdyby szyć stringi z futerka. Link do komentarza
bajbaga Napisano 14 stycznia 2011 Udostępnij #24 Napisano 14 stycznia 2011 A kto niby zabrania dostaw do nas?Za taka cenę wybuduje Pan 3m2 ściany o lepszych parametrach – przy czym do tamtych bloczków należy jeszcze doliczyć transport.Jakoś dziwnie jestem spokojny o to, że gdyby znalazł się chętny na te bloczki, to bez problemów można je ściągnąć.Nie wiem od kogo Pan usłyszał takie bzdurne zdanie, bo to zakrawa na jakieś „embargo” niezgodne z prawem unijnym.Dla chętnych, cennik i warunki : http://www.bdb.at/Content/download/pdf/350...010_fin_low.pdf str. 13 Link do komentarza
Barbossa Napisano 14 stycznia 2011 Udostępnij #25 Napisano 14 stycznia 2011 Kolego, Ty nic nie wiesz,to spisek... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 stycznia 2011 Udostępnij #26 Napisano 14 stycznia 2011 Cytat A kto niby zabrania dostaw do nas?Za taka cenę wybuduje Pan 3m2 ściany o lepszych parametrach – przy czym do tamtych bloczków należy jeszcze doliczyć transport.Jakoś dziwnie jestem spokojny o to, że gdyby znalazł się chętny na te bloczki, to bez problemów można je ściągnąć.Nie wiem od kogo Pan usłyszał takie bzdurne zdanie, bo to zakrawa na jakieś „embargo” niezgodne z prawem unijnym.Dla chętnych, cennik i warunki : http://www.bdb.at/Content/download/pdf/350...010_fin_low.pdf str. 13 Rozwiń Byli chętni i nie kupili... nawet w Austrii. Odesłano do dealera w kraju. Szanowny Panie – nie jestem „miłośnikiem” tego materiału ( uważam, że izolacja termiczna zaczyna się od 0.1W/m2 x K czyli tam gdzie przestaje się opłacać centralne), ale nikt mi nie chciał odpowiedzieć dlaczego ten towar nie jest na polski rynek … Jeszcze co najmniej dwa lata uda nam się chronić polski rynek przed tym wyrobem. Dlaczego nie ma tego w ofercie firmy?Czy mimo wszystko mógłbym doczekać się wyjaśnień od "źródła" a nie Pańskich, raczej luźnych, dywagacji? Link do komentarza
Barbossa Napisano 14 stycznia 2011 Udostępnij #27 Napisano 14 stycznia 2011 TO SE KUUUUU...RDE NAPISZ DO NICH OŚLA ŁĄKO!!!jak pragnę zdrowia - jełop do kwadratumoże zadaj pytanie na pudelku? tam z pewnością przedstawiciel dostrzeże twe zaparciowe problemy Link do komentarza
Gość lucek Napisano 27 czerwca 2011 Udostępnij #28 Napisano 27 czerwca 2011 a ja tak zamierzam budowac sciany zaczne stawiać pewno w pazdzierniku to murarze uporają się w 2 tyg z stropami... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się