Skocz do zawartości

Kuchnia węgierska


Recommended Posts

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
kociołek bez kociołka- moje "danie z kociołka" pieczone w naczyniu żaroodpornym:)
pokrojona wieprzowina (np łopatka lub szynka)
pokrojone kilka ziemniaków
cebula
ze 2 marchewki
trochę kiełbaski
kilka plasterków boczki
i koniecznie trochę białej kapusty (daje świetny smaczek)
to wszystko wymieszane, doprawione, duszone w piekarniku na termoobiegu 1,5 godziny... pycha...
Link do komentarza
Najlepiej kociołek węgierski smakuje na Węgrzech icon_smile.gif podpiekany na ognisku i robiony przez wszystkich uczestników zamieszania ( dużo do krojenia ).
Oczywiście jest to tylko moje subiektywne odczucie, ale robię na działce i nie ma już ani takiego smaku ani specyficznego klimatu Bogacza icon_wink.gif
Link do komentarza
Nie miałam jeszcze przyjemności kosztować potrawy z takiegoż kociołka ...icon_sad.gif

Z węgierskich dań to robię

-leczo ( cała rodzinka uwielbia )
-placek po węgiersku ( ile taki placem robiony w Polsce ma wspólnego z daniem węgierskim,to nie wiem... podejrzewam,że to tylko nazwa jest węgierska, cos jak "pierogi ruskie" )
Link do komentarza
Cytat

-placek po węgiersku ( ile taki placem robiony w Polsce ma wspólnego z daniem węgierskim,to nie wiem... podejrzewam,że to tylko nazwa jest węgierska, cos jak "pierogi ruskie" )


Dokładnie tak... icon_lol.gif Na Węgrzech nie spotkałam się z tym daniem nigdzie, ani w knajpach ani w domach prywatnych.
Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...
Cytat

kociołek bez kociołka- moje "danie z kociołka" pieczone w naczyniu żaroodpornym:)
pokrojona wieprzowina (np łopatka lub szynka)
pokrojone kilka ziemniaków
cebula
ze 2 marchewki
trochę kiełbaski
kilka plasterków boczki
i koniecznie trochę białej kapusty (daje świetny smaczek)
to wszystko wymieszane, doprawione, duszone w piekarniku na termoobiegu 1,5 godziny... pycha...




Pod przykryciem czy bez?
Link do komentarza
to dołączę do grona wielbicieli kociołka, choć sezon powoli, acz nieuchronnie dobiega końca niestety icon_sad.gif

a kuchnia węgierska to moja ulubiona, od lat; dobrze, że na papryki sezon trwa w najlepsze icon_biggrin.gif
i nie zgodzę się, że placka po węgiersku nie można zrobić dobrego u nas, trzeba jedynie mieć:
dobrą słoninę, dobrą wołowinę, dobrą paprykę i dobrego... węgrzyna icon_wink.gif

pozdrawiam

Brak obrazka


Brak obrazka


i placek
Brak obrazka

Edytowano przez remarbi (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

to dołączę do grona wielbicieli kociołka, choć sezon powoli, acz nieuchronnie dobiega końca niestety icon_sad.gif

a kuchnia węgierska to moja ulubiona, od lat; dobrze, że na papryki sezon trwa w najlepsze icon_biggrin.gif
i nie zgodzę się, że placka po węgiersku nie można zrobić dobrego u nas, trzeba jedynie mieć:
dobrą słoninę, dobrą wołowinę, dobrą paprykę i dobrego... węgrzyna icon_wink.gif

pozdrawiam

Brak obrazka


Brak obrazka


i placek
Brak obrazka



Rozmarzyłem się patrząc na te zdjęcia icon_smile.gif Smakowite niezwykle!

Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

Wiem, że Kolega chwilowo dość zajęty i chętnie pomogę
Oto Jego przepis do tego dania icon_smile.gif
Smacznego życzę



Pamiętasz , Szefie -że ja skuli wieku mam już sklerozę .... a teraz jeszcze okazało się, że ślepotę większą niż się spodziewałam ......
Ja dopiero teraz poczytałam i zajarzyłam kim jest remarbi icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif
Aż z wrażenia napisałam dziś do Niego priv , ale chyba ostatnio rzadko tu zagląda..... dlategóż dla pewności pozdrowiłam także na blogu .... icon_biggrin.gif
Nie podaruję sobie , że przeoczyłam ten fakt .... dyć gdybym wiedziała wcześniej, to już dawno bym zagadała .... co tam zagadała - wewontek samotnościowy bym założyła coby było gdzie sie na duchu podtrzymywać.... jak dawniej .....
Ech .... stara , ślepa, sklerotyczka z dużym nosem i krzywymy nogamy ..... no żeby nie zauważyć .... norrrrmalnie nie mogę se podarować.... icon_rolleyes.gif
Link do komentarza
Cytat

Pamiętasz , Szefie -...
..... no żeby nie zauważyć .... norrrrmalnie nie mogę se podarować.... icon_rolleyes.gif


... po "michach" go poznałem (i trochę po stylu gotowania) icon_smile.gif
- dalej: ... lustrzane odbicie "remarbi" = (i)bramer ("i" dodał do rymu albo dla zmyły, albo jedno i drugie) icon_smile.gif icon_wink.gif
... reszty Twej wypowiedzi nie skomentuję (może jak zmienisz lustro) icon_smile.gif icon_wink.gif
Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • To moja instalacja wydaje mi się ze to typ zamknięty choć kompletnie na tym się nie znam. Kocioł na węgiel znika chcę przejść na zasilenie lpg z Gaspolu i pytam o kotły bo dostałem 2 opcje -kocioł gazowy firmy Termet: Gold Plus II 20 + Termet SG Plus 120 + regulator Termet ST-292 v3 + czujnik temp. zewn -VIESSMANN Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów zasobnik na ciepłą wodę oczywiście mogę wybrać co innego stąd mój post by poznać opinie większej ilości osób. zasobnik wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna to moj pomysł wydaje mi się ze jest całkiem oki ale co do kotłów to brak pomysłu.  
    • A jaka ta "podłoga' jest teraz? Z czego zrobiona?
    • Jak nie planujesz izolacji od ziemi, czyli jak masz ściany piwnicy nieocieplone, to w miarę wyrównywnujesz powierzchnię, kładziesz folie budowlaną, wywijasz ją na wysokość docelowej wylewki, kładziesz rurki takie najlepiej pół cala dzieląc całą powierzchnię np na 3 części lub na 4. Pozimujujesz je za pomocą kupek z betonu. Po zastygnięciu wylewasz beton B20 lub B25, rozprowadzasz łatą i gotowe. Pracę możesz podzielić na te części, które są odgrodzone rurkami, będzie Ci łatwiej zaciągać. Potem w zależności od temperatury i wilgotności, a to trzeba organoleptycznie ocenić, zacierasz pacą sttropianową. Przy niskiej wilgotność w granicach 40-50% można to już zacierać po 4-5 godzinach, przy wyższej odpowiednio dłużej, czyli po 6-7 godzinach. Kałdziesz najlepiej płytę styropianową tak, żeby można było na niej stanąć i dostać się do całej powierzchni. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Po rozejrzeniu sie w temacie, bylo oczywiste, ze tylko frezowy .     Ulatwianie sobie pracy jest bardzo bliskie memu sercu. Nie lubie sie przemeczac . Oczywiscie, nie potrzebuje RR w postaci Makity z filmiku, znalazlam cos takiego: marka Tokachi ale to tylko tak z japonska wyglada.         @animus   Dzieki za troske o moje bezpieczenstwo w czasie pracy z rozdrabniaczem . Jesli chodzi o pilarke, to chyba to nie bedzie akumulatorowa. Zreszta, w tej chwili pilniejszym zakupem jest rozdrabniarka, bo zapasy drewna do kozy powinny wystarczyc do lata.    
    • Oczywiście wiem, że "wylewka zrób to sam" to temat wałkowany 100 razy, a tutoriali jest dwa razy tyle, natomiast moje pytanie jest nieco inne. Chciałbym wyrównać sobie podłogę w piwnicy własnymi siłami. zależy mi na tym aby materiał, którego użyję, był możliwie idiotoodporny. Nie wiem czy zwykły cement taki jest, czy też 21 wiek uraczył nas czymś jeszcze łatwiejszym w użyciu. Nie zależy mi szczególnie na tym aby podłoga nie miała pęknięć (tych estetycznych) ani żeby był to idealny poziom. Ważniejsze jest żeby było równe aniżeli idealnie poziome.    Dobrym przykładem jak ja widzę te różnice jest moje pytanie jakiś czas temu a propos tego jak poradzić sobie z montażem haka w suficie, który był z pełnej cegły, która lubiła się kruszyć. Można było albo - wkładać drewniane listewki rozporowe, papier toaletowy, ślinę i zaklęcia jak to robili nasi dziadowie przez stulecia i być oldskulowym lub - wlać kotwę chemiczną i powiesić na tym słonia   pomyślałem, że może z wylewką cementową vs (tu wstaw coś innego) jest podobnie
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...