maniek7 Napisano 22 stycznia 2010 #1 Napisano 22 stycznia 2010 mam grzejniki aluminiowe podłączone na górze przez rozdzielacz i nawet jeśli się pali w piecu cały czas to one i tak się zapowietrzają i nie dają takiej temperatury jak powinny na dole jest gorąco a na górze ciepło a nie powinno tak być cieplej powinno być na górze najpierw to ciepło idzie na dół a potem na górę co zrobić żeby tak samo grzały jak na dole proszę o pomoc
animus Napisano 23 stycznia 2010 #2 Napisano 23 stycznia 2010 Cytat mam grzejniki aluminiowe podłączone na górze przez rozdzielacz i nawet jeśli się pali w piecu cały czas to one i tak się zapowietrzają i nie dają takiej temperatury jak powinny na dole jest gorąco a na górze ciepło a nie powinno tak być cieplej powinno być na górze najpierw to ciepło idzie na dół a potem na górę co zrobić żeby tak samo grzały jak na dole proszę o pomoc Jeżeli to tylko notoryczne zapowietrzanie się to zamontuj w najwyższym punkcie nad tymi grzejnikami Odpowietrznik automatyczny 1/2 cala z zaworkiem.http://www.afriso.pl/mini/odpowietrznik%2038.JPGz tyłu za grzejnik http://fl1.shopmania.org/files/zdjecia/242...1-2~2422815.jpg
Jolka3 Napisano 24 stycznia 2010 #3 Napisano 24 stycznia 2010 Potwierdzam! Skuteczne są takie odpowietrzniki!
maniek7 Napisano 28 stycznia 2010 Autor #4 Napisano 28 stycznia 2010 kupiłem te odpowietrzniki i pomogło już lepiej grzeją ale chyba bede musiał dokupić kilka żeberek bo i tak słabo grzeje np mam pokoik 2,15/4 metry i mam 10 żeberek powinno być ok ale nie jest co sądzicie?
animus Napisano 30 stycznia 2010 #5 Napisano 30 stycznia 2010 Cytat kupiłem te odpowietrzniki i pomogło już lepiej grzeją ale chyba bede musiał dokupić kilka żeberek bo i tak słabo grzeje np mam pokoik 2,15/4 metry i mam 10 żeberek powinno być ok ale nie jest co sądzicie? Jeżeli nadal grzejnik jest niedostatecznie ciepły ,a w innych pomieszczeniach dotykając na różnych wysokościach czuje Pan że grzejniki są bardziej rozgrzane . To problem jest jeszcze z krążeniem wody w instalacji !Czy ma Pan pompę w instalacji czy to jeszcze grawitacyjne c.o.? Woda wybiera sobie drogę o mniejszych oporach przepływu .Trzeba z kryzować instalację .Dzieje się tak wtedy gdy nie są odpowiednio dobrane średnice rur w całej instalacji .
maniek7 Napisano 31 stycznia 2010 Autor #6 Napisano 31 stycznia 2010 mam pompę przy piecu sprubóje zkryzować grzejniki moze to pomoże dzięki wielkie za pomoc
NOTO Napisano 14 lutego 2010 #7 Napisano 14 lutego 2010 A skąd w układzie tak dużo powietrza się bierze że trzeba co chwilę odpowietrzać... może tu jest problem.Przed kryzowaniem możesz też po prostu zamykać najgorętsze grzejniki i zobaczyć czy ciepło przeniesie się na pozostałe. To taki szybki test.
NOTO Napisano 26 sierpnia 2010 #9 Napisano 26 sierpnia 2010 umarł wątek, a bardzo ciekawy byłem jakie będzie rozwiązanie problemu.Trochę to nie fer ze strony autora że nas "wykorzystał" i podzielił się końcowym efektem. Sszkoda
daggulka Napisano 26 sierpnia 2010 #10 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat umarł wątek, a bardzo ciekawy byłem jakie będzie rozwiązanie problemu.Trochę to nie fer ze strony autora że nas "wykorzystał" i podzielił się końcowym efektem. Sszkoda nie zauważyłam tego wątku wcześniej .... ale pierwsze co mi się nasunęło po przeczytaniu to oby nie wystąpiła sytuacja jak u mnie .... wodór w instalacji w połączeniu aluminiowych grzejników z miedzianą (częściowo-tylko przy piecu ) instalacją który zapowietrza grzejniki non stop i powoduje ich korozje od wewnątrz ... inhibitor wlany do instalacji i automatyczne odpowietrzniki we wszystkich grzejnikach są wtedy niezbędne ...
NOTO Napisano 26 sierpnia 2010 #11 Napisano 26 sierpnia 2010 wodór, wodór .....to może wyjaśniać dlaczego autor nie odpisuje ... taki czarny żart
daggulka Napisano 26 sierpnia 2010 #12 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat wodór, wodór .....to może wyjaśniać dlaczego autor nie odpisuje ... taki czarny żart czarny żart to był kiedy sprawdzałam czy ten wodór w instalacji jest .... tak sobie , profilaktycznie - aby wykluczyć tą ewentualność postanowiłam zastosować sie do zdobytej wiedzy i sprawdzić ....więc wzięłam zapałki , odkręciłam jeszcze wtedy nie automatyczny jeno manualny odpowietrznik i przystawiłam do wylatującego z odpowietrznika .... czegoś .... zapalona zapałkę..... no i buchnął płomień jak ze znicza olimpijskiego .... mało se brwi nie opaliłam jak próbowałam to cholerstwo zdmuchnąć....
dodi Napisano 26 sierpnia 2010 #13 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat czarny żart to był kiedy sprawdzałam czy ten wodór w instalacji jest .... tak sobie , profilaktycznie - aby wykluczyć tą ewentualność postanowiłam zastosować sie do zdobytej wiedzy i sprawdzić ....więc wzięłam zapałki , odkręciłam jeszcze wtedy nie automatyczny jeno manualny odpowietrznik i przystawiłam do wylatującego z odpowietrznika .... czegoś .... zapalona zapałkę..... no i buchnął płomień jak ze znicza olimpijskiego .... mało se brwi nie opaliłam jak próbowałam to cholerstwo zdmuchnąć.... Przepraszam ale obsmialam sie az do lez.
daggulka Napisano 26 sierpnia 2010 #14 Napisano 26 sierpnia 2010 Cytat Przepraszam ale obsmialam sie az do lez. nie przepraszaj .... nie Ty jedna ...
NOTO Napisano 27 sierpnia 2010 #15 Napisano 27 sierpnia 2010 Tyle czytania i pisania na Forum ... a takie działania.Nieładnie !
daggulka Napisano 27 sierpnia 2010 #16 Napisano 27 sierpnia 2010 Cytat Tyle czytania i pisania na Forum ... a takie działania.Nieładnie ! znaczy jakie? bo jesli chodziło Ci o zrobienie mieszanej instalacji .... miedź i aluminium - oczywiście wiedziałam, że istnieje ryzyko - ale wtedy jeszcze miałam czarno na białym w instrukcji i książeczce grzejników aluminiowych (KFA) , że mogą pracować w instalacji mieszanej ...... nie wiem czy teraz się z tego wycofali, ale wtedy zezwalali ...
Gość stach Napisano 27 sierpnia 2010 #17 Napisano 27 sierpnia 2010 Cytat znaczy jakie? Pewnie takie, jak ten kierowca, co chciał zobaczyć czy ma benzynę w baku i przyświecił sobie zapałką
daggulka Napisano 27 sierpnia 2010 #18 Napisano 27 sierpnia 2010 Cytat Pewnie takie, jak ten kierowca, co chciał zobaczyć czy ma benzynę w baku i przyświecił sobie zapałką aaaa.... tooooo ..... tak , wiem .... przegięłam .... ale po kilku miesiącach odpowietrzania dzień w dzień wszystkich grzejników na poddaszu , wkurzania się że nie grzeją , wariowania instalacji , masakry z piecem .... musiałam mieć pewność..... a ja baba w gorącej wodzie kąpana jestem .... to nie czekałam na hydraulika .... jeno sama sprawdziłam a macie inny sposób coby sprawdzić czy jest wodór w instalacji?
daggulka Napisano 27 sierpnia 2010 #20 Napisano 27 sierpnia 2010 Cytat tak.....wezwać saperów.Ostatecznie UDT. a tańszego sposobu nie ma?
NOTO Napisano 27 sierpnia 2010 #21 Napisano 27 sierpnia 2010 Saperzy przyjeźdzają za darmo ... o ile znajdą niewybuchy. To co miałaś to taka mała tykająca bomba była. Może by uznali ...
daggulka Napisano 27 sierpnia 2010 #22 Napisano 27 sierpnia 2010 Cytat Saperzy przyjeźdzają za darmo ... o ile znajdą niewybuchy. To co miałaś to taka mała tykająca bomba była. Może by uznali ... nie popadajmy w skrajności .....
retrofood Napisano 30 sierpnia 2010 #23 Napisano 30 sierpnia 2010 Cytat nie popadajmy w skrajności ..... A czemu nie?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się