Ciekawski_1 Napisano 18 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 18 czerwca 2009 Jak prawidłowo zaprojektować system centralnego odkurzania w domu Link do komentarza
Comfort System Napisano 18 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 18 czerwca 2009 Dzięki swoim licznym zaletom system centralnego odkurzania to instalacja coraz bardziej popularna zarówno w domach jednorodzinnych jak i w dużych obiektach. Oto kilka podstawowych wytycznych dotyczących projektowania oraz montażu systemu centralnego odkurzania: Instalację ssącą umieszczamy na tzw. podbetonie (odcinki poziome) oraz w bruzdach (odcinki pionowe). Przewody rurowe powinny być prowadzone po możliwie najkrótszych drogach (nieskomplikowanie, przy rzadkich zmianach kierunku). Moc ssania w dużym stopniu zależy od prostego poprowadzenia instalacji. Długość węża, którym będziemy sprzątać w domu jednorodzinnym, powinna zawierać się w przedziale 7,5-9,0 metra. Węże dłuższe są niewygodne w obsłudze. Według dobranej długości węża projektujemy rozmieszczenie gniazd ssących, których powinno być możliwie najmniej. Najlepiej umieszczać je w korytarzach, w miejscach łatwo dostępnych, zazwyczaj są to okolice drzwi. Jednostka centralna powinna znajdować się na najniższej kondygnacji (wyjątki są dopuszczalne przy zachowaniu pewnych warunków). Odkurzacz najlepiej umieścić blisko ściany zewnętrznej, ponieważ wydmuchiwane z jednostki oczyszczone powietrze wyprowadzane jest poza dom. Link do komentarza
Mathir Napisano 2 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 2 lipca 2009 Co jaki czas trzeba zająć się jednostką centralną? To znaczy... Powiedzmy w domu o powierzchni 150 m2 odkurzanym bez nadgorliwości - raz w tygodniu. Jak często trzeba opróżniać zbiornik jednostki centralnej? I czy jest to uciążliwe. Może jakiś schemacik lub zdjęcie? Link do komentarza
Mathir Napisano 9 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 9 lipca 2009 Jak "gąsto" muszą być rozmieszczone w domu gniazda? A może inaczej... Jakie długie są węże (do których montuje się szczotki) używane w takich instalacjach? Link do komentarza
Marek Żelkowski Napisano 12 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 12 lipca 2009 Tu można znaleźć nieco informacji na temat centralnego odkurzania:https://budujemydom.pl/strefa-magazynu/archiwum/6605-sprzatanie-bez-kurzu-i-halasuhttps://budujemydom.pl/strefa-magazynu/archiwum/8758-centralne-odkurzaniehttps://budujemydom.pl/strefa-magazynu/archiwum/9934-bez-kurzu-i-halasu Link do komentarza
Jan_13 Napisano 13 lipca 2009 Udostępnij #6 Napisano 13 lipca 2009 A jakie są koszty eksploatacyjne centralnego odkurzania w domu jednorodzinnym? Link do komentarza
paweł elektryk Napisano 11 sierpnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 11 sierpnia 2009 Co do kosztów eksploatacyjnych to energia jest najważniejszym kosztem. Jednostka ma moc 1,5 - 2kW. Więc nie jest to specjalnie dużo. Do kosztów dochodzi też przegląd jednostki przez serwisanta, wymiana szczotek silnika, wymiana filtrów(jeżeli są). Koszty serwisowania ustalane są indywidualnie. Najlepiej jeżeli instalator również ma serwisować jednostkę, na pewno będzie lepsza cena, niż jeżeli jedzie do "obcego" klienta.Co do gęstości gniazd, to węże mają 7,5m, 9m. Tylko musimy zwrócić uwagę na ewentualną zabudowę meblami(może nam skrócić "drogę" do gniazda.Pozdrawiam. W przypadku pytań zapraszam na priv.Paweł Owczarek Link do komentarza
paweł elektryk Napisano 11 sierpnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 11 sierpnia 2009 Cytat Co jaki czas trzeba zająć się jednostką centralną? To znaczy... Powiedzmy w domu o powierzchni 150 m2 odkurzanym bez nadgorliwości - raz w tygodniu. Jak często trzeba opróżniać zbiornik jednostki centralnej? I czy jest to uciążliwe. Może jakiś schemacik lub zdjęcie? Zbiornik w zależności od pojemności i intensywności odkurzania opróżniamy w granicach 2-6 miesięcy. Niektóre jednostki i węże mają w rączce wskaźnik zapełnienia zbiornika, oraz czas potrzebny do serwisowania(wyczyszczenie filtrów, wymiana szczotek) Ogólnie mówiąc odkurzaczem zajmujemy się średnio raz na kwartał. I jest to dziecinnie proste. Otwarcie obudowy, wysypanie zbiornika, umycie go, montaż i tyle... Link do komentarza
Mathir Napisano 18 sierpnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 18 sierpnia 2009 Dzięki paweł elektryk wszystko wytłumaczone zwięźle i prosto. Link do komentarza
paweł elektryk Napisano 21 sierpnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 21 sierpnia 2009 Jak są jakieś pytania - to "walcie" śmiało - zawsze postaram się "prosto' odpowiedzieć Link do komentarza
Mathir Napisano 25 sierpnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 25 sierpnia 2009 A jak jest z awaryjnością takich urządzeń. Nie kosztują mało więc... Warto, aby jednostka centralna trochę podziałała Link do komentarza
paweł elektryk Napisano 25 sierpnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 25 sierpnia 2009 BEAM ma gwarancję 5 lat - więcej niż na samochód (a kosztuje tyle mniej).Obecnie mam w swojej ofercie jednostki CYCLO VAC Gwarancja 750 godz, lub 15 lat. To chyba coś świadczy o awaryjności tych urządzeń. Wiadomo że trzeba wymienić szczotki na silniku, filtry, ale przestrzegając zasad eksploatacji - sprzęt będzie działać niezawodnie przez kilkanaście lat. Link do komentarza
Mathir Napisano 26 sierpnia 2009 Udostępnij #13 Napisano 26 sierpnia 2009 Nie mogłem się powstrzymać i od razu zajrzałem na stronkę BEAM. Innym też polecam http://www.beam.com.pl/ Link do komentarza
KAROI Napisano 27 sierpnia 2009 Udostępnij #14 Napisano 27 sierpnia 2009 A może ktoś wklei linki do stron innych producentów? Link do komentarza
Super B Napisano 10 września 2009 Udostępnij #15 Napisano 10 września 2009 I cisza! Jakie firmy oferują CO? Link do komentarza
KAROI Napisano 13 września 2009 Udostępnij #16 Napisano 13 września 2009 To zadajmy pytanie jeszcze raz - jakie firmy oferują na polskim rynku odkurzacze czentralne? Link do komentarza
Super B Napisano 14 września 2009 Udostępnij #17 Napisano 14 września 2009 Trudno! W takim razie spróbowałem trochę poguglać:http://www.disan.com.pl/http://www.odkurzacz-allegro.pl/http://www.venton.eu/http://www.comfortsystem.com.pl/?s=5 Link do komentarza
Jan_13 Napisano 16 września 2009 Udostępnij #18 Napisano 16 września 2009 Dzięki Super B, ale... trudno to uznać za jakiś reprezentatywny przegląd Link do komentarza
Mathir Napisano 17 września 2009 Udostępnij #19 Napisano 17 września 2009 Tu jest niezłe źródełko wiedzy http://www.cozaile.pl/centralne-odkurzanie/produkty Link do komentarza
Jan_13 Napisano 18 września 2009 Udostępnij #20 Napisano 18 września 2009 Brawo Mathir! To jest już coś! Link do komentarza
Jan_13 Napisano 20 września 2009 Udostępnij #21 Napisano 20 września 2009 Tu również warto zajrzeć:http://www.cozaile.pl/centralne-odkurzanie/rankingi Link do komentarza
KAROI Napisano 21 września 2009 Udostępnij #22 Napisano 21 września 2009 Jak długie mogą być węże centralnego odkurzania? A co za tym idzie jak "gęsto" powinny być rozmieszczone gniazda CO? Link do komentarza
janekluki Napisano 22 września 2009 Udostępnij #23 Napisano 22 września 2009 Cytat Jak długie mogą być węże centralnego odkurzania? A co za tym idzie jak "gęsto" powinny być rozmieszczone gniazda CO? do 12m a gniazda to tak zeby było wygodnie ,Ja porobiłem w kazdym pokoju a i tak uzywane są 3 w całym domu Link do komentarza
ifra Napisano 22 września 2009 Udostępnij #24 Napisano 22 września 2009 Cytat Jak długie mogą być węże centralnego odkurzania? A co za tym idzie jak "gęsto" powinny być rozmieszczone gniazda CO? Odpowiedź na to pytanie była już udzielona przez firmę Comfort System w tym temacie. Zacytuję fragment dotyczący odpowiedzi:" Długość węża, którym będziemy sprzątać w domu jednorodzinnym, powinna zawierać się w przedziale 7,5-9,0 metra. Węże dłuższe są niewygodne w obsłudze. Według dobranej długości węża projektujemy rozmieszczenie gniazd ssących, których powinno być możliwie najmniej. Najlepiej umieszczać je w korytarzach, w miejscach łatwo dostępnych, zazwyczaj są to okolice drzwi." Link do komentarza
KAROI Napisano 22 września 2009 Udostępnij #25 Napisano 22 września 2009 Jednak porównując dwa ostatnie posty można wysnuć wniosek, że pytań nigdy zbyt wiele Podobnie jak odpowiedzi Link do komentarza
ifra Napisano 22 września 2009 Udostępnij #26 Napisano 22 września 2009 Cytat Jednak porównując dwa ostatnie posty można wysnuć wniosek, że pytań nigdy zbyt wiele Podobnie jak odpowiedzi W tym artykule jest ogólnie o tym jak zaprojektować system centralnego odkurzania. Poruszony jest również wątek o rozmieszczeniu gniazd (wraz z rysunkami) https://budujemydom.pl/instalacje/centralne-odkurzanie/a/338-planowanie-i-projektowanie-centralnego-odkurzania Link do komentarza
KAROI Napisano 23 września 2009 Udostępnij #27 Napisano 23 września 2009 Cytat W tym artykule jest ogólnie o tym jak zaprojektować system centralnego odkurzania. Poruszony jest również wątek o rozmieszczeniu gniazd (wraz z rysunkami) https://budujemydom.pl/instalacje/centralne-odkurzanie/a/338-planowanie-i-projektowanie-centralnego-odkurzania Super tekst Dzięki Link do komentarza
Super B Napisano 24 września 2009 Udostępnij #28 Napisano 24 września 2009 Rzeczywiście... Krótko i treściwie Link do komentarza
Jan_13 Napisano 25 września 2009 Udostępnij #29 Napisano 25 września 2009 Fajne jest to przykładowe rozmieszczenie gniazd ssących: Link do komentarza
Mathir Napisano 27 września 2009 Udostępnij #30 Napisano 27 września 2009 Mnie ten schemacik przekonał! Link do komentarza
KAROI Napisano 29 września 2009 Udostępnij #31 Napisano 29 września 2009 Mam pytanie nieco przewrotne Czy odkurzacz centralny ma jakieś wady? Dlaczego o to pytam. Z nieufności Robię się nieufny, gdy słysze wyłącznie pochwały Link do komentarza
janekluki Napisano 29 września 2009 Udostępnij #32 Napisano 29 września 2009 Cytat Mam pytanie nieco przewrotne Czy odkurzacz centralny ma jakieś wady? Dlaczego o to pytam. Z nieufności Robię się nieufny, gdy słysze wyłącznie pochwały tak ma pozera prąd ok 1,7kW/h i koniecznie co rok trzeba wymieniac szczotki w silniku a przynajmniej po 500 gdzinach pracy Link do komentarza
kibito Napisano 30 września 2009 Udostępnij #33 Napisano 30 września 2009 Tak na szybko to jedyna wada jaka mi się nasuwa to że musi byś dobrze rozplanowany a co najważniejsze dla oszczędzenia sobie kłopotu i dodatkowych kosztów zaplanowany już na początku budowy --- bo później to już mnożą się argumenty przeciw by nie rozprowadzać instalacji bo "poniszczy..." , "przeszkadza rurka w tym miejscu...." albo "trzeba uważać by nie uszkodzić ..." itd.ale trzeba by jeszcze zapytać kogoś sceptycznie nastawionego do takiego systemu - bo taka osoba bo znakomicie "wytłuszczone" argument na "NIE" pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych Link do komentarza
kingaj Napisano 30 września 2009 Udostępnij #34 Napisano 30 września 2009 odkurzacz centralny ma jeszcze jedną "wadę", instalację centralnego odkurzacza trzeba rozprowadzić przed innymi instalacjami, nawet przed ogrzewaniem wodnym, ponieważ rury są sztywne i nie da się ich prowadzić w dowolny sposób: chodzi o to aby straty były jak najmniejsze więc przewody muszą iść najprostszą drogą. Jes tez dość głośny, jak go sąsiad włącza (centrala w garażu) to wszyscy z sąsiednich domów podskakują Reszta to same zalety Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 30 września 2009 Udostępnij #35 Napisano 30 września 2009 jakie są zalety centralnego odkurzacza?Szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina gościa dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A CO PAN CHCIAŁ ! BY BYŁY SAME ZALETY? Link do komentarza
janekluki Napisano 30 września 2009 Udostępnij #36 Napisano 30 września 2009 Cytat odkurzacz centralny ma jeszcze jedną "wadę", instalację centralnego odkurzacza trzeba rozprowadzić przed innymi instalacjami, nawet przed ogrzewaniem wodnym, ponieważ rury są sztywne i nie da się ich prowadzić w dowolny sposób: chodzi o to aby straty były jak najmniejsze więc przewody muszą iść najprostszą drogą. Jes tez dość głośny, jak go sąsiad włącza (centrala w garażu) to wszyscy z sąsiednich domów podskakują Reszta to same zalety no troche to dziwne bo u mnie nic nie słychac ,moze nie ma tłumienia??????? Link do komentarza
kibito Napisano 1 października 2009 Udostępnij #37 Napisano 1 października 2009 podobnie jak janekluki rozumiem pierwsza część wypowiedzi kingaj'a - co do hałasu to już albo wina samej jednostki ( sam ciekawy jestem co to za ustrojstwo ) albo hałas przeszkadza domownikom i sąsiadom bo odległości od jednostki są bardzo małe - cienkie ścianki , i domek przy domku no i sąsiedzi z piekła rodem co im nawet przeszkadza za głośny telewizor u sąsiada Link do komentarza
Mathir Napisano 2 października 2009 Udostępnij #38 Napisano 2 października 2009 Cytat jakie są zalety centralnego odkurzacza?Szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina gościa dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A CO PAN CHCIAŁ ! BY BYŁY SAME ZALETY? Czyli, jeśli dobrze rozumiem, uznaje pan centralne odkurzanie za totalne badziewie? Czy też może źle odczytuję pana próbę poetycką? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 4 października 2009 Udostępnij #39 Napisano 4 października 2009 Cytat jakie są zalety centralnego odkurzacza?Szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina gościa dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A CO PAN CHCIAŁ ! BY BYŁY SAME ZALETY? Ja nie kumam tej poezji. Miało być dowcipnie, ale... Poproszę o wersję łopatologiczną Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 6 października 2009 Udostępnij #40 Napisano 6 października 2009 a ja w sumie nie mam centralnego odkurzacza. I w sumie nie wiem dlaczego go nie mam:) Chyba mi na nim poprostu nie zależało i tak jakoś nie pomyśleliśmy na etapie kiedy trzeba było. Nie żałuje bo mam wygodny, lekki odkurzacz z tak dużym zasięgiem że sprzątam cały parter z jednego podłączenia- electrolux ergospace. Link do komentarza
kibito Napisano 7 października 2009 Udostępnij #41 Napisano 7 października 2009 przy planowaniu rozmieszczenia trzeba tez se dobrze zastanowić - bo takie ładne wykresiki nie zawsze się sprawdzają przykład jak facet chcąc zaoszczędzić na instalacji szukał sposobu na ograniczenie gniazdek - i co zrobił 9m sznurkiem tak sobie wykalkulował ze z 5 gniazd zrobił w domu 3 bo tak mu sznurek sięgał --- tylko jak wstawił meble to już nie było tak kolorowo jak to mówią wszystko z głową "trza" robić - a w ogólnym rozrachunku budowy dodatkowy punkt to nie majątek a później wiele możne uprościć pozdrawiam Link do komentarza
Jan_13 Napisano 8 października 2009 Udostępnij #42 Napisano 8 października 2009 Cytat przy planowaniu rozmieszczenia trzeba tez se dobrze zastanowić - bo takie ładne wykresiki nie zawsze się sprawdzają przykład jak facet chcąc zaoszczędzić na instalacji szukał sposobu na ograniczenie gniazdek - i co zrobił 9m sznurkiem tak sobie wykalkulował ze z 5 gniazd zrobił w domu 3 bo tak mu sznurek sięgał --- tylko jak wstawił meble to już nie było tak kolorowo Dzięki za przestrogę, bo jak człowiek uprze się żeby oszczędzić, to czasami przestaje myśleć Link do komentarza
Jan_13 Napisano 9 listopada 2009 Udostępnij #43 Napisano 9 listopada 2009 Tak sobie czytam i czytam w necie o CO i znalazłem sporo o automatycznych szufelkach. Na razie mam tylko stronę ofertową więc wrzucam:http://www.comfortsystem.com.pl/?s=30&catid=43O idei wrzucę przy okazji jak odszukam ciekawsze kawałki Link do komentarza
Mathir Napisano 10 listopada 2009 Udostępnij #44 Napisano 10 listopada 2009 Tu jest nieco o montażu:http://www.beam.pl/admin/pliki/21_Vacpan%20II.pdf Link do komentarza
Jan_13 Napisano 12 listopada 2009 Udostępnij #45 Napisano 12 listopada 2009 A tu obrazek i kilka opinii:http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/51,61425,4569017.html?i=2 Link do komentarza
Jolka3 Napisano 13 listopada 2009 Udostępnij #46 Napisano 13 listopada 2009 Ja szukałam w internecie jak to działa, ale nic ciekawego nie znalazłam Link do komentarza
Super B Napisano 15 listopada 2009 Udostępnij #47 Napisano 15 listopada 2009 A co tu wiele pisać... Taka szufelka automatyczna to obudowana szczelina podłączona do przewodów ssących (montowana najczęściej w cokoliku szafki kuchennej) w pobliże której zmiata się zanieczyszczenia zwykłą miotełką. Link do komentarza
Mathir Napisano 16 listopada 2009 Udostępnij #48 Napisano 16 listopada 2009 Cytat A co tu wiele pisać... Taka szufelka automatyczna to obudowana szczelina podłączona do przewodów ssących (montowana najczęściej w cokoliku szafki kuchennej) w pobliże której zmiata się zanieczyszczenia zwykłą miotełką. A co powoduje, że jednostka centralna się włącza? Link do komentarza
ifra Napisano 17 listopada 2009 Udostępnij #49 Napisano 17 listopada 2009 Cytat A co powoduje, że jednostka centralna się włącza? Włożenie węża do dowolnego gniazda powoduje automatyczne włączenie jednostki centralnej. I na odwrót - wyjęcie węża powoduje jej wyłączenie Link do komentarza
Mathir Napisano 17 listopada 2009 Udostępnij #50 Napisano 17 listopada 2009 ifra, odnoszę takie niejasne, ale bardzo silne wrażenie, że chodziło mi o szufelkę automatyczną Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się