Skocz do zawartości

Wielkość kotłowni na paliwo stałe - jaka jest u was ?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Rozglądam się za projektem i zastanawiam się jaka powinna być kotłownia gdy zechcę użyć paliwo stałe. Już nie chodzi mi o przepisy dotyczące wymiarów tylko chciałbym zmieścić w niej węgiel i drzewo, tak by na zimę spokojnie starczyło.

Domek planowany to około 120-140m2.

Jak jest u was, jakie powierzchnie mają wasze kotłownie ?
Trzymacie w nich opał ( węgiel, drzewo itp. ) ?
Teraz zrobilibyście większą czy ta którą macie jest wystarczająca ?

Czekam na opinie z życia wzięte ale także te teoretyczne, by można było porównać jak się zaleca a jak jest naprawdę w praktyce. Edytowano przez Damiano88 (zobacz historię edycji)
Napisano
Zależy jaki piec zamontujesz. Co do składu opału to chyba nie sądzisz ,że ktoś (bynajmniej nie ja zrobi magazyn opału w domu. Wystarczy kącik aby zmieściło się tyle opału co starczy na dzień ,góra dwa.
A co do projektów gotowych to wiem z własnego doświadczenia,że kotłownie są malutkie bo projektowane są nie na paliwo stałe tylko na gaz.
Napisano
Aktualnie t gdzie mieszkam mamy w kotłowni kilka ton opału ( 6-7 ) i drewna resztę i starcza to spokojnie na całą zimę ale dom jest dwu piętrowy i nieocieplony... Ja osobiście nie wyobrażam sobie chodzić co tydzień na dwór po opał. Raz zwiozę do kotłowni i mam spokój cały rok.
Napisano
Cytat

Aktualnie t gdzie mieszkam mamy w kotłowni kilka ton opału ( 6-7 ) i drewna resztę i starcza to spokojnie na całą zimę ale dom jest dwu piętrowy i nieocieplony... Ja osobiście nie wyobrażam sobie chodzić co tydzień na dwór po opał. Raz zwiozę do kotłowni i mam spokój cały rok.

Przy domku 120-140 m2 p.u zakładając ,że to dom bez piwnicy i użytkowym poddaszem to aby zmieścić 7 t opału to połowa parteru musiała by być kotłownią.
A jeżeli nie wyobrażasz sobie chodzenia co tydzień po opał to po co pchasz się w piec na paliwo stało? jeżeli cenisz wygodę to kup piec na gaz ,ewentualnie PCi.
Napisano
Piec na paliwo stałe bo najtaniej, zwłaszcza że mam dostęp do drzewa - a na ogrzewaniu akurat oszczędzić można dużo.

W domu rodzinnym też zawsze mieliśmy wszystko w kotłowni, nigdy nie chodziliśmy po drzewo czy też węgiel, tylko tam była piwnica.

Teraz tu gdzie mieszkam na opał jest przeznaczone jakieś 10m2 i jest jeszcze spore przejście, tylko że piec jest w drugim pomieszczeniu nie razem z opałem.

Chciałem właśnie się dowiedzieć jak inni mają, jak sobie z tym radzą, bo chyba lepiej zapytać i przeanalizować niż potem żałować że się większego nie zrobiło.
Napisano
U mnie w zaokrągleniu kotłownia ma 2,5x3metra i co prawda to moja inauguracja z domem ale jest ciasna. Fakt, że u mnie siedzi piec, hydrofor i wisi bojler. Ale na opał to tak jak się przymierzałem to wsadzę około tony ekogroszku. Z opinii innych to mało jak na sezon zimowy
Napisano
1. Przepisy nie określają wymiarów składu opału przy kotłach o mocy do 25kW.
2. Dla potrzeb programu MdM, do powierzchni użytkowej nie wlicza się powierzchni składu opału.
3. Koszt wybudowania 1m2 składu opału, to około 2.000zł.
4. W większości przypadków, przy pożarach których inicjacją była kotłownia, siłą napędową pożaru było drewno zgromadzone w kotłowni.
5. Składowanie opału poza budynkiem, jest możliwe tylko po spełnieniu dość rygorystycznych przepisów p.poż (dot. minimalnych odległości m.in. od granicy).
6. Sprawa składowania opału jest w zasadzie "tabu" dla "kotlarzy" - ciekawe dlaczego.
Napisano
Cytat

mam kotłownie ok. 8 m2. Zapas opału w niej na ok. 2 miesiące

A jaki opał składujesz ? Węgiel + drzewo ?

No i jaki masz dom do ogrzania jaką powierzchnie, bo to chyba też zależne ile potrzeba energii na ogrzanie domu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...