Magdalenka2119 Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 28 grudnia 2009 Witam, mam taki mały problem i nie mogę się jego pozbyć chodzi o grzejniki często mi się zapowietrzają, mam nowy piec z pompą i nowe grzejniki i też stare te stare się nie zapowietrzają a nowe tak jak przekroczy temperatura na piecu tzn 60 stopni potrafią się zapowietrzyć nie wiem dlaczego tak się dzieje Czy może być tego powód że piec nastawiony jest na 60 tzn jak dojdzie temperatura do tej właściwej to się zamyka Link do komentarza
animus Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 28 grudnia 2009 Cytat Witam, mam taki mały problem i nie mogę się jego pozbyć chodzi o grzejniki często mi się zapowietrzają, mam nowy piec z pompą i nowe grzejniki i też stare te stare się nie zapowietrzają a nowe tak jak przekroczy temperatura na piecu tzn 60 stopni potrafią się zapowietrzyć nie wiem dlaczego tak się dzieje Czy może być tego powód że piec nastawiony jest na 60 tzn jak dojdzie temperatura do tej właściwej to się zamyka Czy można szerzej opisać ten problem ,jaki masz piec ,co się tam zamyka przy tych 60 st.Najlepiej od początku modernizacji .czy zostały też wymienione rury ,a grzejniki się zapowietrzają czy nie grzeją Link do komentarza
Magdalenka2119 Napisano 29 grudnia 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 grudnia 2009 Cytat Czy można szerzej opisać ten problem ,jaki masz piec ,co się tam zamyka przy tych 60 st.Najlepiej od początku modernizacji .czy zostały też wymienione rury ,a grzejniki się zapowietrzają czy nie grzeją Chodziło mi o to że przy 60 stopniach zamyka się piec tzn drzwiczki na dole, mam wszędzie wymienione rurki te cieniutkie jak dobrze wiem to są aluminiowe ( jestem kobietą jak coś ) piec jest na pompę jak mówiłam wcześniej, w całym domu są wymienione te rurki, i jest taki problem bo jak temperatura dojdzie powyżej 60 na piecu to zapowietrzają się grzejniki na dole i później przechodzi to na górę do pokoi jak spadnie to normalnie grzeją, nie wiem dlaczego tak się dzieje. Link do komentarza
animus Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 29 grudnia 2009 Cytat Chodziło mi o to że przy 60 stopniach zamyka się piec tzn drzwiczki na dole, mam wszędzie wymienione rurki te cieniutkie jak dobrze wiem to są aluminiowe ( jestem kobietą jak coś ) piec jest na pompę jak mówiłam wcześniej, w całym domu są wymienione te rurki, i jest taki problem bo jak temperatura dojdzie powyżej 60 na piecu to zapowietrzają się grzejniki na dole i później przechodzi to na górę do pokoi jak spadnie to normalnie grzeją, nie wiem dlaczego tak się dzieje. Trzeba zacząć od prostej czynności odpowietrzenia grzejników wraz z wodą wpuszczaną do instalacji dostało sie powietrze ,ale nie wiem czy Pani sama da radę. http://www.muratordom.pl/zdjecia/inst_praw...ykonana_mb2.jpgInstalacja c.o. nie będzie dobrze działała, jeśli dostanie się do niej powietrze. To z grzejników usuwa się za pomocą specjalnego klucza lub śrubokręta przez zamontowany w grzejniku z tyłu odpowietrznik.Grzejnik posiada zawory z głowicą ? ,może trzeba je odkręcić bo są ustawione na zbyt niską temperatur w pomieszczeniu. http://heating.danfoss.com/PCM/images/emag/16549.jpg Link do komentarza
Magdalenka2119 Napisano 30 grudnia 2009 Autor Udostępnij #5 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat Trzeba zacząć od prostej czynności odpowietrzenia grzejników wraz z wodą wpuszczaną do instalacji dostało sie powietrze ,ale nie wiem czy Pani sama da radę. Instalacja c.o. nie będzie dobrze działała, jeśli dostanie się do niej powietrze. To z grzejników usuwa się za pomocą specjalnego klucza lub śrubokręta przez zamontowany w grzejniku z tyłu odpowietrznik.Grzejnik posiada zawory z głowicą ? ,może trzeba je odkręcić bo są ustawione na zbyt niską temperatur w pomieszczeniu. dziękuje za pomoc spróbuje zobaczymy co wyjdzie Link do komentarza
animus Napisano 30 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat dziękuje za pomoc spróbuje zobaczymy co wyjdzie Po odpowietrzeniu trzeba dopuścić wodę do instalacji do stanu przed odpowietrzaniem nie wolno więcej ! .Jest tam gdzieś przy piecu manometr http://www.e-automatyka.eu/logos/0000/0804..._mb_sn_cu_g.jpgktóry pokazuje ciśnienie w instalacji. Link do komentarza
NOTO Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #7 Napisano 14 lutego 2010 Cytat Po odpowietrzeniu trzeba dopuścić wodę do instalacji do stanu przed odpowietrzaniem nie wolno więcej ! .Jest tam gdzieś przy piecu manometr który pokazuje ciśnienie w instalacji. Jest pod wrażeniem Twojej rozmowy z koleżanką. Szacunek.Swoją drogą warto zadzwonić do tych co robili swoją robotę i niech oni coś pomyślą. A wzięli pieniądze i po sprawie. Link do komentarza
animus Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #8 Napisano 14 lutego 2010 Cytat Jest pod wrażeniem Twojej rozmowy z koleżanką. Szacunek.Swoją drogą warto zadzwonić do tych co robili swoją robotę i niech oni coś pomyślą. A wzięli pieniądze i po sprawie. Nie chciałem dociekać dlaczego nie zadzwoniła do "fachmanów" może straciła do nich zaufanie . Link do komentarza
Artur1988 Napisano 2 stycznia 2014 Udostępnij #9 Napisano 2 stycznia 2014 A słyszeliście o czymś takim? Co o tym myslicie? Podaję link.Zapowietrzone grzejniki Link do komentarza
Jani_63 Napisano 2 stycznia 2014 Udostępnij #10 Napisano 2 stycznia 2014 (edytowany) O inhibitorach korozji?Każdy (no prawie) słyszał.Reaktywacja? Edytowano 2 stycznia 2014 przez Jani_63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
coolibeer Napisano 2 stycznia 2014 Udostępnij #11 Napisano 2 stycznia 2014 (edytowany) To i ja dorzucę coś od siebie. Zawór odpowietrzający grzejnikZnajduje się tam śrubeczka. Bierzemy śrubokręt płaski i lekko odkręcamy śrubeczkę. Z zaworku powinno uciekać powietrze jeśli kaloryfer jest zapowietrzony. Jak zacznie lecieć woda to zakręcamy i gotowei widok z bliska lub specjalnym kluczem Edytowano 2 stycznia 2014 przez coolibeer (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Kociol Napisano 21 lutego 2014 Udostępnij #12 Napisano 21 lutego 2014 To też dosyć popularne rozwiązanie w przypadku kiedy mamy te ciut nowsze grzejniki,pamiętajmy tez że wiele osób posiada te starsze żeliwne,gdzie odpowietrzanie wyglada nieco inaczej. Link do komentarza
Regulator Napisano 24 lutego 2014 Udostępnij #13 Napisano 24 lutego 2014 Chemia do instalacji jako antydidotum na powietrze to debilizm. Zobaczcie na skutki uboczne.Najprostsza rzecz, dobre naczynie wzbiorcze + separator powietrza i nie dobijac wody do instalacji i po problemie Link do komentarza
PieceMans Napisano 13 maja 2014 Udostępnij #14 Napisano 13 maja 2014 Dokładnie tak,nie wymaga to wielkiego wysiłku,ewentualnie pomoc jeszcze jednej osoby ale jest możliwe do wykonania i problem powinien ustąpić. daj znać czy się udało. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się