sęk Napisano 16 grudnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 16 grudnia 2009 KochaniLubie prac ale nie cierpie jak pranie długo schnie, rozciaga się, kapie itp Marze o suszarce elektrycznej - takiej co stoi koło pralki lub jest ustawiona na niej. Czy ktos ma u siebie cos takiego? Jakiej firmy? Jakies uwagi praktyczne, jak sie to sprawdza. Czy lepszy sprzęt oddajacy wigoć do pomieszczenia czy taki z wyciagiem i odprowadzeniem skroplin. Podzielcie sie doświadczeniem z niedoświadczoną Link do komentarza
RafalT88 Napisano 16 grudnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 16 grudnia 2009 Cytat KochaniLubie prac ale nie cierpie jak pranie długo schnie, rozciaga się, kapie itp Marze o suszarce elektrycznej - takiej co stoi koło pralki lub jest ustawiona na niej. Czy ktos ma u siebie cos takiego? Jakiej firmy? Jakies uwagi praktyczne, jak sie to sprawdza. Czy lepszy sprzęt oddajacy wigoć do pomieszczenia czy taki z wyciagiem i odprowadzeniem skroplin. Podzielcie sie doświadczeniem z niedoświadczoną Ja też się z chęcią dowiem czegoś więcej. Żonka mówiła mi że ponoć są takie urządzenia z których wyjmuje się wręcz "wyprasowane" rzeczy. Podobno nadmuch powietrza + cyrkulacja jest taka że materiał nie zagina się i nie gniecie. Czy to możliwe? Link do komentarza
sęk Napisano 20 grudnia 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 20 grudnia 2009 Suszarka ma wiele zalet .Tylko jaki typ wybrać - taki do podłaczenia do kanału wentylacji grawitacyjnej czy taki co wywiewa do pomieszczenia - i jak to wtedy jest dokuczliwe? Piszcie proszę! Liczę na was. Link do komentarza
RafalT88 Napisano 20 grudnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 20 grudnia 2009 Cytat Suszarka ma wiele zalet .Tylko jaki typ wybrać - taki do podłaczenia do kanału wentylacji grawitacyjnej czy taki co wywiewa do pomieszczenia - i jak to wtedy jest dokuczliwe? Piszcie proszę! Liczę na was. Wpisałem hasło w wyszukiwarkę i znalazłem, że nowe typy suszarek "kondensacyjne" nie wymagają podłączenia do wentylacji i chyba mają zamknięty obieg wewnętrzny powietrza a więc nie dmuchają na zewnątrz.Cytat "...Ponieważ suszarki kondensacyjne skraplają parę i gromadzą powstałą wodę w zbiorniku, nie wymagają dostępu do wentylacji. Można je zatem ustawić w dowolnym miejscu w mieszkaniu, nie martwiąc się odprowadzaniem wody..." Link do komentarza
Jolka3 Napisano 21 grudnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 21 grudnia 2009 Moim zdaniem nic co "wywiewa do pomieszczenia"! Link do komentarza
RafalT88 Napisano 22 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 22 grudnia 2009 Byłam dzisiaj na zakupach i wpadłem do Euro RTV&AGD. Widziałem naprawdę niezłe cudeńko Pralko-suszarkę Samsunga. Piękna maszyna ale ciekawe jak to się sprawdza w praktyce. Duże urządzenie na 10 kg wsadu tak że pranie kołdry czy koca to pewnie już żaden problemPralko - Suszarka SamsungTyp: kondensacyjna Link do komentarza
Mathir Napisano 23 grudnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 23 grudnia 2009 Interesująca jest ta technologia SILVER WASH. Link do komentarza
KAROI Napisano 27 grudnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 27 grudnia 2009 Fajna machina Link do komentarza
Super B Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #9 Napisano 4 lutego 2010 Brzmi zachęcająco:Ta rewolucyjna pralka usuwa nieprzyjemne zapachy, mikroskopijne alergeny oraz szkodliwe bakterie i mikroby dzięki zastosowaniu gorącego powietrza i siły fizycznej. Dzięki stosowaniu tego urządzenia nie jest konieczne używanie detergentów czy innych środków chemicznych, a jego wyjątkowe funkcje pomagają zmniejszyć częstotliwość prania lub czyszczenia chemicznego ubrań. Urządzenie AirWash pomaga chronić zdrowie, ponieważ usuwa roztocza i zapachy z rzeczy, które trudno wyprać, jak poduszki, kołdry, a nawet pluszowe misie. AirWash działa w zdecydowany sposób, jednak delikatny dla pranych rzeczy. Mniej tarcia i płukania niż w praniu przy użyciu wody oraz mniejsza ilość silnie działających środków chemicznych stosowanych podczas czyszczenia chemicznego oznacza redukcję blaknięcia kolorów i uszkodzenia włókien. Proces odświeżania ubrań świeżym powietrzem składa się z pięciu etapów, podczas których powietrze jest wprowadzane do urządzenia, ogrzewane, po czym przepływa przez ubrania, w celu usunięcia zapachów i bakterii. Link do komentarza
edwl Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #10 Napisano 10 lutego 2010 Fajne urządzenie Link do komentarza
Bopet Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #11 Napisano 12 lutego 2010 Nie ufam takim kombajnom Link do komentarza
Konfi Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #12 Napisano 14 lutego 2010 Cytat Nie ufam takim kombajnom A co ci przeszkadza? Link do komentarza
popey111 Napisano 26 lutego 2010 Udostępnij #13 Napisano 26 lutego 2010 Co do suszenia suszarek. Modele wywiewowe są tańsze i mają dużo mniej możliwości ustawień ale ze względu na konstrukcję będą szybsze Co do suszarek kondensacyjnych to są bardziej uniwersalne właśnie ze względu na brak konieczności podłączania do wentylacji ale też wymagają dobrze wentylowanych pomieszczeń. A co do technologi silvernano samsunga to trzeba uważać zwłaszcza osoby uczulone na srebro bo może być niemiło, dodatkowo sterylizacja ubrań wcale zdrowa nie jest, człowiek potrzebuje flory bakteryjnej na skórze,\Co do pralko suszarek to jest to konieczność spowodowana brakiem miejsca chyba że chcemy suszyć tylko w nagłych wypadkach wtedy jest sens kapować taki kombajn. Link do komentarza
Bopet Napisano 18 marca 2010 Udostępnij #14 Napisano 18 marca 2010 Dzięki za kompetentną poradę! Link do komentarza
Mathir Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #15 Napisano 19 marca 2010 Jakoś nie do końca mam zaufanie do suszarek. Wolę tradycyjne, sznurkowe metody Link do komentarza
Candy - sprzęt AGD Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 9 kwietnia 2010 Szanowni Państwo,Suszarka przede wszystkim pozwala zaoszczędzić czas. Nie musimy rozwieszać ubrań, a jeżeli ustawimy funkcję „mniej zagnieceń”, po skończonym suszeniu odzież nie będzie wymagała prasowania. Dzięki tym urządzeniom tkaniny są miękkie i nie jest konieczne używanie płynu zmiękczającego w trakcie prania. Oczywiście jest też idealnym sprzętem dla alergików, bo jego filtr zbiera wywołujące uczulenie pyłki i odprowadza je wraz ze skondensowaną wodą. Ponadto czyste ubranie, które przeniknęło nieprzyjemnym zapachem po krótkiej wizycie w pubie, możemy odświeżyć za pomocą suszarki, bez konieczności prania. Przy wyborze modelu suszarki należy zwrócić uwagę na sposób odprowadzania pary wodnej, ilość programów suszenia, wyposażenie w czujniki wilgotności i klasę energetyczną. Para może być odprowadzana do zbiornika/odpływu kanalizacyjnego (suszarka kondensacyjna) lub na zewnątrz urządzenia (suszarka ewakuacyjna). Woda z kondensacji jest wodą destylowaną i może być użyta np. do żelazka. Suszarka jest efektywniejsza od pralko-suszarki, pod względem większego załadunku (5-9 kg). Możliwe jest też ustawienie jej na pralce za pomocą specjalnego łącznika, przez co oszczędzamy miejsce w łazience. Serdecznie pozdrawiamy,Zespół Candy Polska Sp. z o.o. Link do komentarza
ezs Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 9 kwietnia 2010 miałam w angliiteraz nie chcęmiałam kondensacyjną i niestety, suszenie długo trwa, rzeczy wyjęte wcale nie są wyprasowane i to, co trzeba prasować to i tak trzeba. Miałam pralko-suszarkę. Trzeba było 1. wyprać 2. wszystko wyjąć 3. poukładać 4 załadować pół (bo mniej można suszyć, niż prać) 5 suszyć dość długo 6 wyjąć i włożyć drugie pół 7 suszyćprzy oddzielnych suszarkach faktycznie można to robić na 1 raz czyli wyjąć, poskładać włożyć. Roboty od groma.Uzasadnienie widzę tylko w jednym wypadku - przy łazience wielkości chusteczki do nosa i braku oddzielnej suszarni. Czyli w bardzo małym, np wynajmowanym, mieszkaniu.A, i prąd żre Link do komentarza
Mathir Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 11 kwietnia 2010 Pisałem... Metoda sznurkowa jest lepsza. Link do komentarza
edwl Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Pisałem... Metoda sznurkowa jest lepsza. Noooo... Nie przekonałeś mnie. Moim zdaniem po to produkują urządzenie, żeby służyło ludziom!!!! Link do komentarza
budownicza1 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Pisałem... Metoda sznurkowa jest lepsza. Super wyglądają majtki na sznurku .Używam suszarki właśnie głównie do suszenia bielizny , ciężko na balkonie w bloku powiesić tak , żeby nie każdy widział . Link do komentarza
edwl Napisano 25 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 25 kwietnia 2010 Cytat Takie sa najlepsze tylko trzeba ja miec do czego podlaczyc. To znaczy...??? Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 25 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 25 kwietnia 2010 Cytat To znaczy...??? No do wentylacji... W bloku na przyklad nie bardzo jest jak... Link do komentarza
Magiczna Planeta Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 28 kwietnia 2010 Obecnie najczęściej sprzedawane są suszarki kondensacyjne, gdyż nie potrzebują wyprowadzenia wilgoci na zewnątrz. Woda odprowadzana jest do szuflady wbudowanej w suszarkę co sprawia, że sprzęt ten można ustawić w dowolnym miejscu. Jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie przy zachowaniu jednakowej skuteczności i lepszym komforcie użytkowania. Link do komentarza
Michcio Napisano 28 kwietnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 28 kwietnia 2010 Nie zawsze można zastosować suszarkę wywiewową, bo w szczelnym domu musielibyśmy robić nawiew powietrza do pralni. Inaczej będzie cofka z kanałów wentylacji. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się